Αποστολή, Κάννες

Με το βραβείο σεναρίου στο τμήμα Un Certain Regard (Ένα κάποιο βλέμμα) τιμήθηκε η ταινία «Voir du pays» / «Τhe stopover» (Γυρίζοντας τον κόσμο) των Γαλλίδων αδελφών Ντελφίν και Μυριέλ Κουλέν. Γυρισμένη στην Ρόδο και το Παρίσι με την συμμετοχή Ελλήνων ηθοποιών όπως ο Ανδρέας Κωνσταντίνου και ο Μάκης Παπαδημητρίου η ταινία έχει κεντρικές ηρωίδες δυο φίλες που επιστρέφουν από το Αφγανιστάν και προσπαθούν να ξεχάσουν τον πόλεμο. Τις παρακολουθούμε κατά τη διάρκεια του ενός τριημέρου που περνούν στο «στρατιωτικό κέντρο αποκατάστασης» πολυτελούς ξενοδοχείου της Κύπρου. Τις βασικές ηρωίδες υποδύονται οι Αριάν Λαμπέντ και Soko.

Η ταινία «Γυρίζοντας τον κόσμο» είναι μια συμπαραγωγή των Archipel35 (Γαλλία) και Blonde S.A.(Ελλάδα) που γυρίστηκε με την υποστήριξη των ΑRTE, CNC, Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) και του Ταμείου ενίσχυσης Ελληνογαλλικών συμπαραγωγών (Centre National du Cinéma et de l’image animée – Ε.Κ.Κ.).

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα βραβεία, μεγάλος νικητής είναι ο Φινλανδός Τζούο Κουοσμάνεν με την ταινία «Η πιο ευτχισμένη μέρα στην ζωή του Ολι Μακ». Το βραβείο της επιτροπής κέρδισε η ιαπωνική ταινία «Harmonium» του Κότζι Φουκάντα, ενώ για την σκηνοθεσία του «Captain Fantastic» βραβεύθηκε ο Αμερικανός Ματ Ρος. Τέλος στην ολλανδική ταινία κινουμένων σχεδίων του Μικαελ Ντούντοκ Ντε Βιτ «Η κόκκινη χελώνα» δόθηκε ένα ειδικό βραβείο.

Πρόεδρος της εφετινής επιτροπής του τμήματος Un Certain Regard ήταν η Ελβετίδα ηθοποιός Μάρθα Κέλερ και μέλη ο Μεξικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ντιέγκο Λούνα, η Γλλίδα ηθοποιός Σελίν Σαλέτ, ο Σουηδός σκηνοθέτης Ρούμπεν Οστλουντ και η Αυστριακή σκηνοθέτρια και παραγωγός Τζέσικα Χάουσνερ.

Θυμίζουμε ότι από το τμήμα Ενα κάποιο βλέμμα έχουν περάσει στο παρελθόν οι ταινίες «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου και «Xenia» του Π.Χ. Κούτρα.