Τα πρωτοποριακά σχέδια επίπλων τους έχουν αναγνωριστεί ως κλασσικά και πολλές δεκαετίες μετά τη δημιουργία τους παραμένουν σύγχρονα. Παράδειγμα όλες οι καρέκλες τραπεζαρίες που σχεδίασαν, όπως η πανταχού παρούσα στα ελληνικά καφέ, Εiffel, από πολυπροπυλένιο.

Σύμφωνα με τον εγγονό τους και διευθυντή του Eames Office, Ιμς Δημήτριο, το ντιζάιν για τους προγόνους του ήταν άλλωστε συνυφασμένο με την έννοια της ‘ανάγκης’. Το κοινό μπορεί να γνωρίσει τη δουλειά των Τσαρλς και Ρέι Ιμς και να μάθει πολλά που δεν γνώριζε για τους πρωτοπόρους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές μέσα από μια πολυεπίπεδη έκθεση που φιλοξενείται στην El Greco Gallery-Vitra Showroom από αύριο έως τις 21/5.

Με τίτλο «eames by vitra», μια πρωτοβουλία της εταιρείας Vitra – μόνης εγκεκριμένης παραγωγού των σχεδίων Eames στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή για πάνω από 50 χρόνια – παρουσιάζει τα πιο σημαντικά κομμάτια του αρχείου των Charles & Ray Eames. Κατ’ αρχάς μια έκθεση με τα πρωτότυπα δείγματα των επίπλων τους από το Μουσείο Vitra, οργανωμένη σε θεματικές ενότητες όπου αναδεικνύεται η τεχνολογική καινοτομία της κατασκευής, η βαθιά γνώση των υλικών και η επακόλουθη βιωσιμότητα των σχεδίων των Eames.

Παράλληλα, μια έκθεση φωτογραφιών, με τίτλο «The Gifted Eye of Charles Eames», η οποία πραγματοποιείται με τη συμβολή της επιμελήτριας, Νάντιας Αργυροπούλου. Σε αυτήν θα παρουσιαστούν εκατό φωτογραφίες στις οποίες έχει αποτυπωθεί η ιδιαίτερη ματιά του μοντερνιστή αρχιτέκτονα, μια εξαντλητική καταγραφή της καθημερινότητας, ένα εργαλείο απαραίτητο για την κατανόηση της πραγματικότητας και αναπόσπαστο τμήμα της διαδικασίας σχεδιασμού.

Παράλληλα, και πάλι σε επιμέλεια Αργυροπούλου θα πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια των εκθέσεων, ένα αφιέρωμα στις ταινίες μικρού μήκους των Ιμς, οπότε θα προβάλλεται μια επιλογή από τα 125 φιλμικά essays που συνέθεσαν γύρω από μια πληθώρα ενδιαφερόντων και σε απόλυτη σχέση με την ίδια την ουσία της αρχιτεκτονικής. Τέλος θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από τον εγγονό Ιμς Δημήτριο και την Φεντερίκα Τζάνκο Φελμπαουμ, διευθύντρια του Barragan Foundation.

Ο Ιμς θα μιλήσει για την κληρονομιά των παππούδων του και τη δουλειά του Eames Office, και η Φελμπαουμ για τη σχέση των Ιμς με τη Vitra, καθώς ο Τσαρλς και η Ρέι είχαν εξουσιοδοτήσει αποκλειστικά αυτή την εταιρεία για να αναπαράγει τα σχέδιά τους.

Ανανεωτές του μοντερνισμού

Γεννημένοι στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα (το 1907 ο Charles και το 1912 η Ray) οι Eames συναντήθηκαν στην Cranbrook Academy of Art στο Μίσιγκαν και έμειναν μαζί έκτοτε συνθέτοντας τα ταλέντα τους, με την Ray να είναι ιδιαίτερα γνωστή για το πάθος της για την ζωγραφική (ίδρυσε το γκρουπ American Abstract Artists) και την κριτική οξυδέρκειά της και τον Charles να καθιερώνεται ως ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές και ανανεωτές του μοντερνισμού στην Αμερική.

Η φιλοσοφία τους, όπως εκφράστηκε με κοινή φωνή, και συνδιαμόρφωσε την πολιτιστική πρωτοπορία του 20ου αιώνα και η μέθοδος εργασίας τους, με ομάδες φίλων και συνεργατών από όλους τους χώρους της τέχνης, της επιστήμης αλλά και της εφαρμοσμένης τεχνολογίας, ήταν της φύσης των φράκταλς, όπως έχει επιτυχώς επισημανθεί: κάθε τμήμα της εργασίας αυτής, πλούσιο σε λεπτομέρειες και επιμέρους στοιχεία μπορούσε να αναχθεί σε κάτι μεγαλύτερο διατηρώντας αναγνωρίσιμη την αρχική δομή του καθώς και τις γενεσιουργές ποιότητες της δομής αυτής. Το ίδιο το σπίτι τους, στα Pacific Palisades της Καλιφόρνια, δημιουργήθηκε το 1949 ως Case Study House #8 και αποτελούσε υλοποίηση της διευρυμένης αντίληψης που είχαν για την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν και αποτέλεσμα μιας ζωντανής διαδικασίας πειραματισμού, καλλιτεχνικών residencies, ανοιχτής δημιουργικής διαδικασίας.

* «eames by vitra» στην El Greco Gallery-Vitra Showroom (Λεωφόρος Κηφισίας 212). Εγκαίνια αύριο στις 19.00. Διάρκεια ως τις 21/5