Με προσκεκλημένους τον Ούγγρο Ματίας Ερντερλι και τον Αμερικανό ελληνικής καταγωγής Μάικλ Παλεοδήμος, δύο διευθυντές φωτογραφίας των οποίων δουλειές πρωτοστάτησαν στις βραβεύσεις των εφετινών Όσκαρ η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC) σε συνεργασία με την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνουν τιμητική εκδήλωση για τους αφανείς ήρωες της μαγείας του κινηματογράφου: τους διευθυντές φωτογραφίας.

Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 και την Τετάρτη 11 Μαΐου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών φιλοδοξεί να δώσει τον λόγο στους διευθυντές φωτογραφίας που θα μοιραστούν με το κοινό τα μυστικά της δουλειάς τους.
Πως αντιμετωπίζουν το σενάριο; Πως επιλέγουν τις αισθητικές αναφορές τους αλλά και τα μέσα με τα οποία ταξιδεύουν τους θεατές στο μαγικό κόσμο της εικόνας. Μερικά από τα ερωτήματα που φιλοδοξούν να βρουν απαντήσεις κατά την διάρκεια του διημέρου.
Ο Μαγιάρος Ματίας Ερντερλι ήταν ο διευθυντής φωτογραφίας στον αριστουργηματικό «Γιο του Σαούλ» της βραβευμένης με το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας δημιουργίας του συμπατριώτη του Λάζλο Νέμες. Ο Ερντελι θα συζητήσει με τον Ελληνα διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη (η ματιά του οποίου έγινε το σήμα κατατεθέν των ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου) και τον Δημήτρη Θεοδωρόπουλο.
Από την πλευρά του, ο Μάικλ Παλεοδήμος ήταν ο διευθυντής φωτογραφίας της βραβευμένης με Όσκαρ μικρού μήκους ταινίας μυθοπλασίας «Stutterer». Ο Παλεοδήμος θα συζητήσει με τον Γιάννη Σκοπετέα, επίκουρο καθηγητή σκηνοθεσίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Είκοσι οκτώ ταινίες μικρού μήκους βρίσκονται στον προγραμματισμό για προβολή (δείτε πρόγραμμα) ενώ τέλος, ο τέως πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Διευθυντών Φωτογραφίας IMAGO, Βρετανός Νάιτζελ Γουόλτερς θα τιμηθεί για την πολυετή προσφορά του.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Λεωφ. Συγγρού, τηλ 21 0900 5800