Μια υπέροχη πνευματική περιπέτεια με συνταξιδιώτες τον Αμλετ, τον Ρωμαίο και την Ιουλιέττα, τον Ριχάρδο, την Λαίδη Μάκβεθ, τον Βασιλά Λήρ, τον Σάιλοκ, την Οφιλία και άλλους διάσημους ήρωες του Ουίλιαμ Σαίξπηρ υπόσχεται το Εθνικό Θέατρο, για να τιμήσει τον μεγάλο Άγγλο συγγραφέα, με αφορμή ,την συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατό του.
Το… ταξίδι θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Απριλίου μέσα σε ένα κοντέινερ –μια πρωτότυπη εγκατάσταση που θα στηθεί με τη συνδρομή του Δήμου Αθηναίων στην πλατεία Ομόνοιας από τις 11:00 π.μ. έως τις 23:00 μ.μ. Επί 12 ώρες λοιπόν, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και μεταφραστές θα ζωντανέψουν αποσπάσματα από τα σημαντικότερα έργα του, σε ένα μίνι σαιξπηρικό μαραθώνιο και καλούν τους επισκέπτες να ζήσουν μαζί τους αυτή την ποιητική πανδαισία.
Ο «Βάρδος του Έϊβον»

Ο Σαίξπηρ υπήρξε αδιαμφισβήτητα, ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς. Θεωρείται, μια από τις κορυφαίες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου, ενώ τα θεατρικά του παίζονται έως σήμερα, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον. Ο Σαίξπηρ κατάφερε να χειριστεί με απόλυτη δεξιοτεχνία τόσο την κωμωδία όσο το δράμα και την τραγωδία. Τα έργα του διαπνέονται από μία βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και παραμένουν επίκαιρα. Δεν είναι άλλωστε και τυχαία η ρήση του σύγχρονού του ποιητή και δραματουργού, Μπεν Τζόνσον, ότι ‘ο Σαίξπηρ δεν ανήκε σε μία εποχή αλλά σε όλες τις εποχές.’
Κάθε στίχος του τεράστιου έργου του αποτελεί και ένα μνημειώδες απόφθεγμα που τα χρησιμοποιούμε συχνά στην καθημερινότητα μας με πιο… διάσημο το περιβόητο σαιξπηρικό δίλημμα, σε διάφορες παραλλαγές του, «να ζει κανείς ή να μη ζει»; ή ακόμα φράσεις όπως, «ό,τι είναι παρελθόν, είναι πρόλογος».

Συντελεστές

Για την δημιουργία της παράστασης συνεργάστηκαν, με φιλική συμμετοχή μια πλειάδα καλλιτεχνών και ανθρώπων των γραμμάτων.

Σύλληψη – επιλογή κειμένων: Λουίζα Αρκουμανέα
Σκηνοθετική επιμέλεια: ‘Εφη Θεοδώρου
Επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών:Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική επιμέλεια:Θοδωρής Αμπαζής, Χαράλαμπος Γωγιός – με τη συμμετοχή των σπουδαστών της Δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου
Επιμέλεια φωτισμών: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Δραματουργική συνεργασία: Σάββας Κυριακίδης
Οι ηθοποιοί που συμμετέχουν (αλφαβητικά):
Ντίνα Αβαγιανού, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Γιάννης Βογιατζής, Γεράσιμος Γεννατάς, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Αθηνά Δημητρακοπούλου, Ευγενία Δημητροπούλου, Γιάννης Δενδρινός, Μαρίνος Δεσύλλας, Μελέτης Ηλίας, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Άννα Κλάδη, Κατερίνα Λάττα, Έκτορας Λιάτσος, Στάθης Λιβαθινός, Δημήτρης Λιγνάδης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Αθηνά Μαξίμου, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γεωργία Μητροπούλου, Δομνίκη Μητροπούλου, Γιώργος Μπινιάρης, Ελένη Μπούκλη, Περικλής Μουστάκης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Λένα Παπαληγούρα, Αγλαΐα Παππά, Δημήτρης Πασσάς, Αστέρης Πελτέκης, Γιάννης Σοφολόγης, Μαρία Σκουλά, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Γιάννης Στόλλας, Έλενα Τοπαλίδου, Λυδία Τζανουδάκη, Νικόλας Χανακούλας, Αντωνία Χαραλάμπους, Γιάννης Χαρίσης
Τα θεατρικά έργα που θα… πάρουν ζωή (αλφαβητικά):
Αγάπης αγώνας άγονος, Άμλετ, Δωδεκάτη Νύχτα, Μακμπέθ, Ο έμπορος της Βενετίας, Βασιλιάς Ληρ, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, Οθέλλος, Ριχάρδος ο Β’, Ριχάρδος ο Γ’, Ρωμαίος και Ιουλιέττα, Το ημέρωμα της Στρίγκλας, Η τρικυμία
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Τα δελτία εισόδου θα διατίθενται αυθημερόν στο χώρο δράσης με σειρά προτεραιότητας και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο «Δωμάτιο του Σαίξπηρ» θα είναι 20′.
Ανάλογες εκδηλώσεις σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Σικάγο

Στο Λονδίνο, το Shakespeare’s Globe, οργανώνει το «Complete Walk», μια βόλτα στις όχθες του Τάμεση, όπου στις 23 και στις 24 Απριλίου θα προβάλλονται σε τεράστιες οθόνες δεκάλεπτα φιλμ με σκηνές από έργα του Σαίξπηρ, με τη συμμετοχή διάσημων ηθοποιών.
Στη Νέα Υόρκη, μεγάλη έκθεση με φωτογραφίες, κοστούμια και προγράμματα από παλιές παραστάσεις έργων του Σαίξπηρ παρουσιάζονται στην New York Public Library for the Performing Arts.
Στο Σικάγο, δεκάδες εστιατόρια συμμετέχουν στο «Culinary Complete Works», όπου επαγγελματίες σεφ χρησιμοποιούν τα έργα του Βάρδου ως έμπνευση για τη δημιουργία ενός ή περισσότερων πιάτων.