Ακόμη μία ελληνική επιτυχία στο εφετινό, 69ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών, όπου την παγκόσμια πρεμιέρα της στην 55η Εβδομάδα Κριτικής εξασφάλισε η καινούργια μικρού μήκους ταινία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη με τίτλο «Limbo». Μάλιστα στις Κάννες το «Limbo» είναι μία από τις μόλις 10 μικρού μήκους από όλον τον κόσμο που θα διαγωνιστούν για τα βραβεία Leica Cine Discovery και Canal+.
Η Εβδομάδα Κριτικής θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 12 ως την Παρασκευή 20 Μαΐου, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, η επίσημη σύνοψη της ταινίας έχει ως εξής: «Με το μικρό κατσίκι θα ξαπλώνει η λεοπάρδαλη. Οι λύκοι με τα αρνιά θα μένουν μαζί. Και το μικρό αγόρι θα τα οδηγεί. 12+1 αγόρια και το κουφάρι μιας φάλαινας ξεβρασμένο στην ακτή».

Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη υπογράφει και το σενάριο της ταινίας, ενώ οι ηθοποιοί της είναι οι Φέλιξ Μάγκενφελντ, Αγγελος Ντάνος, Λουτσιάνο Κάνι, Χάρης Φούντας, Χρήστος Ψυχράμης, Ντέιβιντ Σίμζακ, Νίκος Κασσαβέτης, Θωμάς Δημητρόπουλος, Κωνσταντίνος Παττακός, Νίκος Γουβέλης, Αγγελος Καλδάνης, Δημήτρης Ξηρός, Παναγιώτης Ραπούσης και Εφι Ραμπσίλμπερ.
Παραγωγoί του «Limbo» είναι οι Μαρία Δρανδάκη και Ρον Ντάιενς, στη διεύθυνση φωτογραφίας ο Γιώργος Καρβέλας, στο μοντάζ ο Γιάννης Χαλκιαδάκης και στη μουσική ο Λόρενς Ινγκλις. Τα σκηνικά έκανε η Δάφνη Καλογιάννη, τα κοστούμια είναι της Βασιλείας Ροζάνα, το μακιγιάζ της Εύης Ζαφειροπούλου και ο ήχος των Νίκου Εξαρχου, Αλέξανδρου Σιδηρόπουλου και Λάιονελ Γκουενούν.
Πρόκειται για μια συμπαραγωγή των Sacrebleu Productions, Homemade Films, CNC, France Televisions, Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ΕΡΤ, OTE TV, PROCIREP ANGOA. Η διάρκειά της είναι 29′ και 40».
Απόφοιτη του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη έχει αποδείξει με τη δουλειά της ότι ανήκει στις νέες δυνάμεις του ελληνικού κινηματογράφου. Από πολύ νωρίς οι ταινίες της κατάφεραν να συμμετάσχουν στον χώρο των διεθνών φεστιβάλ αλλά και να διακριθούν.
Γνωστότερη ως σήμερα ταινία της είναι η «Washingtonia» (2014) που συμμετείχε στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα Μικρού Μήκους Ταινιών του Φεστιβάλ Βερολίνου. Εναν χρόνο αργότερα το «Yellow Fieber» συμμετείχε στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα Μικρού Μήκους Ταινιών του Φεστιβάλ Λοκάρνο Pardo di Domani.
Μετά το Βερολίνο η «Washingtonia» είχε εξαιρετική πορεία. Τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, κέρδισε το βραβείο EFA Award στο Φεστιβάλ της Γάνδης και ήταν υποψήφια ως καλύτερη μικρού μήκους ταινία στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία 2015.
Ως σήμερα η «Washingtonia» έχει συμμετάσχει σε πάνω από 120 διεθνή φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο, ενώ έχει πουληθεί σε κανάλια σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.
Τον Ιούλιο του 2015 η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη μαζί με εννέα ακόμη ευρωπαίους νέους σκηνοθέτες επελέγη για να παρουσιάσει τη δουλειά της στο πρόγραμμα Future Frames (Κάδρα του Μέλλοντος) στο 50ό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.
Για την επέτειο των 55 χρόνων της Εβδομάδας Κριτικής τα βραβεία θα απονείμει μια ξεχωριστή κριτική επιτροπή η οποία αποτελείται από πέντε σημαντικούς σκηνοθέτες που ξεχώρισαν με την πρώτη ή τη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία τους από το 2011 και μετά στην Εβδομάδα Κριτικής.

HeliosPlus