Την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) προκάλεσε η τοποθέτηση νέων αρχαιοφυλάκων στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση υποστηρίζει ότι τοποθετήθηκαν υπάλληλοι στην «χωρίς απαιτούμενη εμπειρία και κύρια χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια».

«Φαίνεται ότι και αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α., βαδίζουν στα χνάρια του παλαιοκομματισμού, του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τα γνωστά αποτελέσματα για τη δημόσια διοίκηση και γενικότερα για τη χώρα» καταγγέλλουν.

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν «τελείως ανεύθυνο και επικίνδυνο για την ασφάλεια και την λειτουργία του μεγαλύτερου αρχαιολογικού χώρου, η αλλαγή αυτή των αρχιφυλάκων να γίνεται μία ημέρα πριν ξεκινήσει επίσημα το διευρυμένο ωράριο, το οποίο απαιτεί αυξημένη αποτελεσματικότητα και μεγάλη εμπειρία στη θέση αυτή».

Οι αρχαιοφύλακες επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση χάνει την ευκαιρία «να αξιοποιήσει και να σηματοδοτήσει την διαφάνεια, την αξιοκρατία και την ακομμάτιστη δημόσια διοίκηση», σημειώνοντας πως η ΠΕΥΦΑ έχει καταθέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, από το Μάρτιο του 2015, πρόταση πολύ συγκεκριμένη για το ως άνω θέμα.

Ειδικότερα, ζητούν τη θεσμοθέτηση της θέσης του αρχιφύλακα και την έκδοση εγκυκλίου που θα προβλέπει αρμοδιότητες, καθήκοντα και αξιοκρατικά κριτήρια επιλογής.

«Ο προηγούμενος Υπουργός Πολιτισμού κος Ξυδάκης, είχε υιοθετήσει αυτή την πρόταση και είχε προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής, προκειμένου να επεξεργαστεί την εγκύκλιο που θα προέβλεπε όλα τα σχετικά. Ενώ περιμέναμε ότι θα συνεδρίαζε η συγκεκριμένη επιτροπή, δυστυχώς είχαμε μία από τα ίδια. Καταγγέλλουμε αυτή την αποτυχημένη πρακτική της κομματικοποίησης και ζητάμε από την Πολιτική Ηγεσία να προχωρήσει άμεσα στην ενεργοποίησή της, προκειμένου να ολοκληρώσει τον σκοπό για τον οποίο συστάθηκε» καταλήγει η ανακοίνωση.