Διαφορετικού τύπου εκδηλώσεις για τον Ροβήρο Μανθούλη έχουν προγραμματιστεί για το δεύτερο 15ήμερο του Απριλίου, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 18 του μηνός, οπότε στις 18.00 στην Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης θα του απονείμει μετάλλιο.
Παρέμβαση θα κάνουν ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και η ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Λετισιά Κουλίκ. Θα ακολουθήσουν ομιλίες των κριτικών κινηματογράφου Γιάννη Μπακογιαννόπουλου και Κώστα Τερζή αλλά και προβολή της 45λεπτης ταινίας «Master class για τη σκηνοθεσία» του Ρ. Μανθούλη με 25 παραδείγματα από ταινίες του σε ισάριθμες χώρες.
Την Τρίτη 19 Απριλίου το καφέ Φίλιον στη Σκουφά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Φίλοι στο Φίλιον» φιλοξενεί την εκδήλωση «Ροβήρος Μανθούλης – Εφ’ όλης της ύλης». Ο σκηνοθέτης θα συζητήσει με τον συνάδελφό του Θέμη Ροδαμίτη αλλά και με το κοινό. Την Τετάρτη 20 Απριλίου στις 19.00 στην Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων στην Ακαδημίας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τη συμμετοχή του Ρ. Μανθούλη στη μνήμη του έλληνα δημοσιογράφου Ηλία Δημητρακόπουλου που πέθανε πέρυσι τον Νοέμβριο.
Ο Δημητρακόπουλος υπήρξε ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον και αφιέρωσε τη ζωή του στον αντιχουντικό αγώνα. Είναι γνωστός για το ότι αποκάλυψε στην αμερικανική κοινή γνώμη τον ρόλο της ελληνικής χούντας στο σκάνδαλο του Γουοτεργκέιτ (θυμίζουμε ότι στον ίδιο εκδοτικό οίκο τον περασμένο Ιανουάριο έγινε παρουσίαση του βιβλίου του Μανθούλη με θέμα τα κύρια εκφραστικά μέσα που συνθέτουν τη σκηνοθεσία και με τίτλο «Μοντάζ»).
Την Πέμπτη 21 Απριλίου στις 20.00 τη σκυτάλη παίρνουν οι Εκδόσεις Γαβριηλίδη (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι). Ο Ρ. Μανθούλης, η Αλκη Ζέη και ο Βασίλης Αλεξάκης θα συνομιλήσουν για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και τη ζωή τους στην εξορία. Θα πραγματοποιηθεί επίσης προβολή της ταινίας του Μανθούλη «Η δικτατορία των ελλήνων συνταγματαρχών» που γυρίστηκε για το γαλλογερμανικό κανάλι ΑΡΤΕ σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ. Η ταινία περιλαμβάνει δύο σπάνιες μαρτυρίες: του δικτάτορα Παττακού και του Γουόλτερ Ρόστοβ, αμερικανού υπουργού Ασφαλείας των ΗΠΑ επί προεδρίας Λίντον Τζόνσον. Ο Ρόστοβ ήταν ο άνθρωπος που έδωσε το πράσινο φως για την εκτέλεση του Πραξικοπήματος.
Ο γεννημένος στην Κομοτηνή το 1930 Ροβήρος Μανθούλης υπηρετεί τον κινηματογράφο και την τηλεόραση για παραπάνω από 60 χρόνια. Σπούδασε δράμα, κινηματογράφο και τηλεόραση στο Πανεπιστήμιο Syracuse και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, από το 1955 ως το 1965 ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο αλλά και με τη μετάφραση και διασκευή αμερικανικών θεατρικών έργων για το ελληνικό ραδιόφωνο.
Στην Ελλάδα γύρισε τις ταινίες «Η κυρία δήμαρχος», «Οικογένεια Παπαδοπούλου», «Ψηλά τα χέρια, Χίτλερ» και το «Πρόσωπο με πρόσωπο» (1966), το οποίο συνέβαλε στη διεθνή αναγνώρισή του λίγο προτού η δικτατορία των συνταγματαρχών τον οδηγήσει σε εξορία στο Παρίσι. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και το μουσικό ντοκιμαντέρ «Μπλουζ με σφιγμένα δόντια», ενώ τελευταία ως σήμερα κινηματογραφική ταινία είναι η «Lilly’s story», παραγωγής 2002.
Ο Μανθούλης έχει γυρίσει αμέτρητα ντοκιμαντέρ για τη γαλλική τηλεόραση και άλλους φορείς, έχει γράψει πολλά βιβλία και έχει αναλάβει δύο φορές τη διοίκηση της ΕΡΤ: το 1974 και το 1981, έπειτα από πρόσκληση των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου αντιστοίχως.

HeliosPlus