Βρίσκεσαι μπροστά σε δύο παμπάλαια βιβλία. Το ένα είναι τεράστιο και του λείπει ένα κομμάτι από το ξύλινο κάλυμμα. Το άλλο είναι μικρό και δείχνει μοναδικό. Το ένα μοιάζει γραμμένο στα λατινικά, το άλλο στα αρχαία ελληνικά. Και τα δύο βιβλία δεν αναφέρουν τίποτα για τον δημιουργό τους, τον τόπο ή το χρόνο έκδοσης τους.

Πώς θα λυθεί το μυστήριο που κρύβουν; Tι στοιχεία μας δίνει η ποιότητα και η υφή του χαρτιού; Τι σημαίνει το υδατόσημο και πώς αποκωδικοποιούμε τα τυπογραφικά στοιχεία; Πώς οι βιβλιοθηκονόμοι μαζί με τους ιστορικούς του βιβλίου και τους βιβλιογράφους βρίσκουν άκρη, για να μας δώσουν τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε;

Δύο σπάνια βιβλία από τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στα οποία οι δημιουργοί τους δεν αποτύπωσαν πληροφορίες για τον εαυτό τους και για τον χρόνο και τον τόπο της εκτύπωσης, θα παρουσιαστούν και βήμα-βήμα θα αποκαλύψουν, όταν τους θέσουμε τις κατάλληλες «ερωτήσεις», πού, πότε και από ποιους τυπώθηκαν.

Στο Athens Science Festival στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στην αίθουσα «Νέοι Φούρνοι», τo Σάββατο 9 Απριλίου, 18:00-18:50, ο Γιάννης Κόκκωνας, αναπληρωτής καθηγητής Βιβλιολογίας και Βιβλιογραφίας, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, θα αποκαλύψει τα μυστικά των θησαυρών της Εθνικής Βιβλιοθήκης.