από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Απριλίου 2018
 
 

Συγκλονιστικά νέα ευρήματα στην Αμφίπολη

Ανακοινώσεις σε συνέδριο με αναφορές σε Ηφαιστίωνα, στήλη με φίδι, μαρμάρινη ζωφόρο με μακεδόνες στρατιώτες στο βάθρο του λέοντα που εικάζεται ότι οδηγεί ο Μ. Αλέξανδρος
Συγκλονιστικά νέα ευρήματα στην Αμφίπολη
Η παράσταση του ανδρός που που οδηγεί την πορεία των στρατιωτών αποτυπώνει κατά την εκτίμηση του ειδικού στη γλυπτική κ. Αντόνιο Κόρσο πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο που επιβεβαιώνει την επικεφαλής της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά κυρία Κατερίνα Περιστέρη ως προς τη χρονολόγηση του μνημείου στον 4ο π.Χ. αιώνα έφερε στο φως η ομάδα των επιστημόνων του ΑΠΘ υπό τον καθηγητή κ. Γρηγόρη Τσόκα.

Κομμάτι ξυλάνθρακα στην επίχωση του τάφου, εξωτερικά ψηλά δίπλα στη θολωτή στέγη, το οποίο εξέτασαν με τη μέθοδο του άνθρακα 14 οι επιστήμονες (Γ. Συρίδης, Σ. Παυλίδης, Α. Χατζηπέτρος, Γρ. Τσόκας) χρονολογεί την κατασκευή στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα!

Πέρα από τη χρονολόγηση είναι ενδιαφέρον ότι στήλη η οποία αποτυπώνει ένα φίδι που σκαρφαλώνει σε δέντρο βρέθηκε εκτός του ταφικού μνημείου, αλλά σε κοντινό σημείο στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης. Σύμφωνα με υποθέσεις της ανασκαφικής ομάδας, ενδεχομένως να ήταν τοποθετημένο στον χώρο όπου βρισκόταν η κιβωτιόσχημη θήκη. Το εύρημα δεν ήταν έως σήμερα γνωστό.

Αυτό μεταξύ άλλων είναι εκ των νέων στοιχείων που περιλαμβάνουν οι επιστημονικές ανακοινώσεις της ανασκαφικής ομάδας με επικεφαλής την αρχαιολόγο κυρία Περιστέρη στο πλαίσιο της 29ης Αρχαιολογικής Συνάντησης του Αριστοτελείου Πανεπισττημίου Θεσσαλονίκης.

Επίσης, σύμφωνα με τον υπεύθυνο αρχιτέκτονα της ανασκαφής κ. Μιχάλη Λεφαντζή, υπήρχε μαρμάρινη ανάγλυφη ζωφόρος στη βάση του βάθρου επί του οποίου ήταν ο λέοντας στην κορυφή του τύμβου. Σε αυτή αποτυπωνόταν παράσταση χαρακτηριστική μακεδονικής εικονογραφίας με μακεδόνες στρατιώτες, σάρισες, ασπίδες, μακεδονικό κράνος. Μάλιστα, κατά την εκτίμηση του ειδικού στη γλυπτική κ. Αντόνιο Κόρσο ότι ο άνδρας που οδηγεί την πορεία των στρατιωτών αποτυπώνει πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου...

Εκτός άλλων, έγινε αναφορά σε τεφροδόχο (μια λαβή βρεθηκε στην κιβωτιόσχημη θήκη από χάλκινο τεφροδόχο αγγείο), που παραπέμπει σε νεκρό με καύση. Επίσης, στο δάπεδο στον δεύτερο θάλαμο του μνημείου διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα «τετράγωνο αποτύπωμα» και, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ανασκαφικής ομάδας, υπήρχε βάση για άγαλμα μπροστά από τις «καρυάτιδες».

Από την κεραμική η οποία, σύμφωνα με την κυρία Περιστέρη, εκτείνεται χρονικά από τον 4ο π.Χ. ως τα ρωμαϊκά χρόνια, προκύπτει, ότι γίνονταν τελετές για αφηρωισμό.

Οι ανασκαφείς έχουν κατ' επανάληψιν τονίσει ότι η αποξήλωση του τύμβου από τα μάρμαρα του περιβόλου και του μνημείου έγινε από τους Ρωμαίους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Περιστέρη σημείωσε ότι έχει βρεθεί και ρωμαϊκή κεραμική έως τον 3ο μ.Χ. αιώνα.

Πάντως, το εύρημα με τη στήλη που έχει παράσταση με φίδι ενισχύει την ερμηνεία για τελετουργίες (χθόνια λατρεία) στο μνημείο το οποίο, σύμφωνα με την επικεφαλής των ανασκαφών στον τύμβο της Αμφίπολης κυρία Περιστέρη, κατασκευάστηκε, τουλάχιστον αρχικά, ως ηρώον προς τιμήν του αφηρωισμένου Ηφαιστίωνα το τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα. Επίσης, ο αρχιτέκτονας αναφέρθηκε σε τελετουργίες.

Αρχιτεκτονικά και οικοδομικά χαρακτηριστικά

Σημαντικά στοιχεία για τα αρχιτεκτονικά και οικοδομικά χαρακτηριστικά στην εξέλιξη του μνημειακού συνόλου τύμβου Καστά Αμφίπολης έδωσε ο κ. Λεφαντζής ενώ εντυπωσιακές ήταν οι αναλύσεις του κ.Κόρσο για τη γλυπτική με επίκεντρο τη μελέτη διάσπαρτων μαρμάρινων αναγλύφων από την ευρύτερη περιοχή του τύμβου Καστά Αμφίπολης.

Κατά τους ανασκαφείς, με αφορμή τον θάνατο του Ηφαιστίωνα κατασκευάστηκε το μνημείο με την κιβωτιόσχημη θήκη. Ο περίβολος ενοποίησε το σύνολο του χώρου, ο οποίος είχε την ιερότητα προγενέστερων ηρωικών ταφών, και γίνεται η επιστέγαση -και με τον λέοντα στην κορυφή- της νέας λατρείας του αφηρωισμένου στρατηγού.

Σφίγγες, κόρες («καρυάτιδες») και βοτσαλωτό ψηφιδωτό με την «αρπαγή της Περσεφόνης» τοποθετούν χρονικά στην ίδια πρώτη φάση που χτίζεται το μνημείο, δηλαδή μαζί με την καμάρα. Είναι αξιοσημείωτο ότι, σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, το τεμάχιο του μαρμάρου που ξεχονδρίστηκε για την κατασκευή των «καρυατίδων» έχει συσχετισθεί με το μάρμαρο που ξεχονδρίστηκε για την κατασκευή του γλυπτού του λέοντος.

Σε επόμενη οικοδομική φάση μπαίνει η θύρα και η γραπτή ζωφόρος η οποία βρίσκεται ψηλά στους τοίχους του χώρου με το ψηφιδωτό.

Στις 12.30 το μεσημέρι της Παρασκευής ξεκίνησε τη διάλεξή της η κυρία Περιστέρη μπροστά σε επιστημονικό κοινό. Ακουλούθησαν οι υπόλοιποι επιστήμονες της ανασκαφικής ομάδας και έγινε εκτενής επιστημονική συζήτηση, μέχρι αργά το απόγευμα, και δόθηκαν διευκρινίσεις από την ανασκαφική ομάδα.


Πολιτισμός περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (17)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  O Φανατισμένος Σκοπιανός Α. Τσίπρας και το συνοθύλευμα του | 06/03/2016 11:57
  Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδοσιακά αδερφικές σχέσεις (π.χ.συστηματική παρουσία Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σε ανθελληνικές εκδηλώσεις στα Σκόπια) με τα Σκόπια. Είναι λοιπόν φυσιολογικό οι Κρατικοδίαιτοι, Ψευδοεπιστήμονες που βόλεψε στα Πανεπιστήμια ο ΣΥΡΙΖΑ, να προσπαθούν να θάψουν την Ανασκαφή στην Αμφίπολη και να επιβάλλουν τον νόμο της σιωπής. Το σχέδιο είναι αφού κλείσουν τα Ελληνοτουρκικά με διαμελισμό του Αιγαίου(έχει ήδη αρχίση) και την πλήρη δορυφοριοποίηση της Κύπρου (μέσω ενός νέου ρατσιστικού σχεδίου Αναν), να κλέισουν και το Σκοπιανό, χαρίζοντας στα αδέρφια τους την Ιστορία και Πολιτισμική κληρονομιά της Μακεδονίας, της Ελλάδας. Ο Σταλινοπερήφανος, Σκοπιανός Τσίπρας θα ολοκληρώσει την αποστολή του.
  Anyponomos23
  απάντηση202
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Προβολή ανασκαφής | 05/03/2016 21:22
  Στη βόρεια Αμερική κάθε φορά που η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως αντικείμενα ή κτίσματα 3-4 αιώνων, χαλάει ο κόσμος. Εκτενείς ανακοινώσεις στα media, αναφορές στους αρχαιολόγους, κλπ. Κι όλα αυτά για γηγενείς πολιτισμούς με περιορισμένη επιρροή στην ιστορία. Τα ευρήματα στην Αμφίπολη είναι τάξεις μεγέθους σημαντικότερα. Πρέπει να αναδειχθούν παγκοσμίως. Και να κατασκευασθεί μουσείο στο χώρο, πάνω στην Εγνατία Οδό είναι έτσι κι αλλιώς, με δωρεάν εισητήριο για τους Έλληνες και 100 ευρώ για αλλοδαπούς. 'Οπως πρέπει να είναι και η είσοδος στο μουσείο της Ακρόπολης. Πας στο μουσείο φυσικής ιστορίας στο Chicago και πληρώνεις τόσα, επιβάλλεται αξιοσέβαστο ποσό για ευρήματα χιλιετηρίδων.
  Δημήτρης, ΗΠΑ
  απάντηση285
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τα κόμματα... | 05/03/2016 15:31
  ...και οι πολιτικοί λένε ότι θέλουν για να κάνουν την δουλειά τους, εκείνοι όμως οι "συνάδελφοι" της κας Περιστέρη τι έχουν να πουν σήμερα μετά την τόση αρνητική κριτική που της έκαναν; Κριτική που αμαύρωσε την επιτυχία της ανασκαφής.
  Μάριος Σελινός
  απάντηση260
   
   
  ΞΕΚΟΛΑΤΕ | 05/03/2016 10:59
  τι μπλεκετε την αριστερα τον τσιπρα το συριζα και το σαμαρα για καποιο ασχετο θεμα. Ξεκολατε πια. Ειναι κι αυτο μια προοδος η μετατροπη απο ασπρομαυρο σε εγχρωμο. Θα την εβλεπα με ευχαριστηση.
  ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ
  απάντηση83
   
   
  ΠΙΚΑΣΜΑΤΑ | 04/03/2016 20:19
  Πάλι ξανάρχονται οι εικασίες και οι επιμονές, αλλά μιά σωστή διάγνωση του ασθενούς του της Αμφιπόλεως μνημείου χελωνοπερπατεί. Πολλά ευχαριστώ, ΗΛΙΑΣ ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ομότιμος καθηγητής
  ΖΜΠΑΝΙΑ
  απάντηση52
   
   
  Λάθος καιρό διάλεξες Περιστερη | 04/03/2016 19:32
  Περισυ θα ήσουν πρωτοσέλιδο, τώρα μόνο αν την ανακοίνωση την ´εκανες στη Ειδομενη.
  Nbg
  απάντηση121
   
   
   
  μπα... | 04/03/2016 17:17
  δεν το πιστευω! φιλος μου επιχειρηματολογουσε επι 20λεπτο "...γιατι δεν ειναι τιποτα παρα ενα ρωμαικο σπιτακι...". συριζαιος κι αυτος. ολα εγιναν "...για να ψηφισουμε σαμαρα..." λεει. αδιορθωτοι.
  δε νομιζω
  απάντηση19724
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Οι αχριστεροι το αποδομησαν κι αυτο | 04/03/2016 16:48
  Αλλη μια συγγνωμη στο Σαμαρα...
  Εχθρος της χωρας ο κομμουνισμος
  απάντηση18737
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-