O διεθνής Ελληνας χορευτής και χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης είναι ο νέος διευθυντής μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με απόφαση του καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού Μύρωνα Μιχαηλίδη. Ο Αντώνης Φωνιαδάκης επελέγη μεταξύ 36 υποψηφίων οι οποίοι συμμετείχαν στην σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος και θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Σεπτεμβρίου 2016 ενώ η θητεία του είναι τριετής.

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα η ανάθεση των καθηκόντων του Διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ, ειδικά την χρονική αυτή στιγμή όπου η Λυρική ετοιμάζεται για μια νέα σημαντική σελίδα στην ιστορία της με την μεταστέγαση στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» σημειώνει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο Αντώνης Φωνιαδάκης. «Εχοντας ήδη γνωρίσει το δυναμικό του Εθνικού μας Μπαλέτου κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της νέας παραγωγής LINKS η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 3 Απριλίου στο θέατρο Ολύμπια, αισθάνομαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι με πνεύμα ενότητας, επιμονή και πολλή δουλειά θα επιτύχουμε όλους τους στόχους μας» συνεχίζει ο ίδιος.

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιεράπετρα της Κρήτης, φοίτησε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (1990-1992) και πριν από την αποφοίτησή του έλαβε υποτροφία «Μαρία Κάλλας» για να συνεχίσει τις σπουδές του στην σχολή Ρούντρα-Μορίς Μπεζάρ της Λωζάννης το 1994. Εχει συνεργαστεί με σημαντικά διεθνή συγκροτήματα (Mπαλέτα Μπεζάρ Λωζάννης, Μπαλέτο της Οπερας της Λυών, ομάδα Saburo Teshigawara, Sydney Dance Company, Martha Graham Dance Company και πολλές ακόμη). Εχει επίσης χορογραφήσει αρκετές παραγωγές όπερας. Το 2003 , ο Φωνιαδάκης δημιούργησε την δική του ομάδα χορού «Apotosoma» στην Λυών. Παραγωγές της ομάδας έχουν παρουσιαστεί σε Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Αγγλία και ΗΠΑ.