Με αφορμή τη συμπλήρωση 450 χρόνων από τη γέννηση του Γουίλιαμ Σαίξπηρ (1564) τον Απρίλιο του 2014, το ιστορικό αγγλικό θέατρο Shakespeare’s Globe γιορτάζει την επέτειο με μια διετή διεθνή περιοδεία σε 160 χώρες, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάζει την παράσταση «Globe to Globe Hamlet», η οποία έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από τον Τύπο τόσο για το λιτό ύφος της όσο και για τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών της. Τον «Αμλετ» έχουν παρακολουθήσει ως σήμερα περισσότεροι από 100.000 θεατές στη Βόρεια και Νότια Αμερική, στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Η περιοδεία «Globe to Globe Hamlet» αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 23 Απριλίου 2016, ημερομηνία που αντιστοιχεί στην 400ή επέτειο του θανάτου του ελισαβετιανού δραματουργού.
Μετά από μια στάση στο Βέλγιο (11/2) ο «Αμλετ» του Globe Theatre συνεχίζει αυτή τη θεατρική περιπέτεια
ταξιδεύοντας νότια. Θα βρεθεί στην Ελλάδα το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου για δύο παραστάσεις που θα δοθούν στις 15.00 και στις 20.30 στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Η παραγωγή θα παιχτεί στο Μέγαρο σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο του προγράμματος Shakespeare Lives.
Πρόκειται για μια νέα, πρωτότυπη εκδοχή της κλασικής σαιξπηρικής τραγωδίας (με ελληνικούς υπέρτιτλους). Το Shakespeare’s Globe, με τον 12μελή θίασό του, αναβιώνει την περιοδεία των ελισαβετιανών χρόνων χρησιμοποιώντας ένα απλό σκηνικό εμπνευσμένο από το παρελθόν, μέσα στο οποίο οι ταξιδιώτες-ηθοποιοί αναπαριστούν όλη τη ζωντάνια του παλαιού θεάτρου. Τη σκηνοθεσία υπογράφουν ο Ντόμινικ Ντρόμγκουλ, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Globe, και ο Μπιλ Μπάκχερστ. «Ο Σαίξπηρ μπορεί να αρέσει και να μιλάει στον καθένα, σε οποιοδήποτε σημείο της Γης. Δεν υπάρχει λαός ή χώρα που να μπορεί να μονοπωλήσει την καλύτερη παρουσίαση του «Αμλετ»» γράφει ο πρώτος στο σημείωμά του.

To συγκρότημα

Το Shakespeare’s Globe είναι ένας καταξιωμένος πολιτιστικός φορέας διεθνούς εμβελείας, αφοσιωμένος στην εξερεύνηση του σαιξπηρικού έργου μέσω των παραστάσεών του αλλά και των εκπαιδευτικών δράσεών του, στις οποίες συμμετέχουν κάθε χρόνο περισσότερα από 100.000 άτομα κάθε ηλικίας και εθνικότητας. Η θεατρική σεζόν διαρκεί από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο. Οι παραστάσεις του Shakespeare’s Globe φημίζονται για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα και για την ερμηνευτική δεινότητα των ηθοποιών του θιάσου. Τα τελευταία πέντε χρόνια, στο πλαίσιο του Globe Theatre On Tour, το Globe έχει παρουσιάσει παραγωγές σε κάστρα, φεστιβάλ, πάρκα και πλατείες. Οι προσεχείς εξορμήσεις του Globe on Tour στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες περιλαμβάνουν τα έργα «Πολύ κακό για το τίποτα», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και «Βασιλιάς Ιωάννης».
Το 2015 ο «Αμλετ» ταξίδεψε στο στρατόπεδο προσφύγων Ζαατάρι της Ιορδανίας, ενώ τον εφετινό Ιανουάριο παρουσιάστηκε σε πρόσφυγες από την Υεμένη που φιλοξενούνται σε στρατόπεδο του Τζιμπουτί. Την παράσταση έχουν παρακολουθήσει επίσης πάνω από 3.000 άτομα στο Σουδάν. Ο «Αμλετ» έχει παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (Αίγυπτος), στον καθεδρικό ναό του Αγίου Λουδοβίκου στην Καρχηδόνα (Τυνησία), στο Εθνικό Θέατρο της Αντίς Αμπέμπα (Αιθιοπία), στο Εθνικό Θέατρο του Ελ Σαλβαδόρ (το παλαιότερο της Κεντρικής Αμερικής), στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), στις όχθες του ποταμού Αγίου Λαυρεντίου (Καναδάς), στον Καθεδρικό του Γιουκατάν (Μεξικό) και στο Θέατρο Σαίξπηρ του Γκντανσκ (Πολωνία). Εχει ακόμη ανεβεί στη Σομαλία, στη Ρουάντα, στο Μπουρούντι, στην Κένυα, στην Ουγκάντα, στη Ρωσία, στην Ουκρανία, στη Γουατεμάλα, στη Χιλή, στην Αργεντινή, σε νησιά της Καραϊβικής, καθώς και σε πολλά θέατρα της Νότιας Αμερικής.

HeliosPlus