Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά για το νέο καθεστώς λειτουργίας του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών όσον αφορά το πλαίσιο των σχέσεων με το Δημόσιο στου οποίου την κυριότητα και τον έλεγχο περνά.

Ο κ. Μπαλτάς δήλωσε ότι γυρνά μια νέα σελίδα για το Μέγαρο Μουσικής ώστε να συνεχίσει την πολιτιστική προσφορά του. Απαντώντας δε στις επικρίσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Άννας Βαγενά, η οποία καταψήφισε την τροπολογία, αλλά και σε όσους ήγειραν ενστάσεις για την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση, τόνισε ότι «η άλλη λύση θα ήταν τραγική να το αφήσουμε να καταρρεύσει ενώ συγχρόνως το Δημόσιο είναι εγγυητής των δανείων του».

Όπως είπε η νέα διοίκηση του Μεγάρου (από τα 11 μέλη της τα 8 θα είναι εκ μέρους του Δημοσίου) θα συνάψει προγραμματική συμφωνία με το ΥΠΠΟ.

Κατά την ψηφοφορία «υπέρ» της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠαΣοΚ, ενώ καταψήφισαν οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή. «Παρών» δήλωσαν Ποτάμι, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων.

Η επόμενη ημέρα

Με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών περιέρχεται εξολοκλήρου στην ευθύνη του δημοσίου, διευρύνοντας τις δυνατότητες αξιοποίησης του χώρου για πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και συνεργειών καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών. «Στόχοι του ΟΜΜΑ είναι να διευρυνθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα φιλοξενεί, ώστε να περιλαμβάνουν όχι μόνο την κλασική μουσική, στην οποία είχε το Μέγαρο ειδικευθεί με υψηλή ποιότητα, αλλά ενδεχομένως και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ανάλογων υψηλών προδιαγραφών», τόνισε στην ομιλία στη Βουλή ο Αριστείδης Μπαλτάς.

Σημειώνεται ότι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει ήδη στεγαστεί η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκεται σε συζητήσεις για τη στέγαση και του Θεατρικού Μουσείου.

Οι εργαζόμενοι του ΟΜΜΑ εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο και ελήφθη μέριμνα ώστε η μισθολογική προσαρμογή τους να είναι όσο το δυνατόν ηπιότερη.

Τίθεται, δε, τέλος στο καθεστώς των υπέρογκων αμοιβών των διευθυντικών στελεχών, οι αποδοχές των οποίων θα έχουν πλέον ως πλαφόν τις αμοιβές των Γενικών Διευθυντών Υπουργείων και μόνο κατ’ εξαίρεση τις αποδοχές του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.