Τη στήριξη τους στην πολιτική των «ανοιχτών θυρών» της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασαν ο αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνι και η σύζυγός του Αμάλ Αλαμουντίν, οι οποίοι συναντήθηκαν την Παρασκευή με τη γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο.

«Συμφωνώ απόλυτα μαζί της» είπε πριν από τη συνάντησή του με τη Μέρκελ ο Τζορτζ Κλούνι.

Το ζεύγος Κλούνι συνόδευε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, πρόεδρος της οργάνωσης «Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης».

Ο αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και ακτιβιστής είπε ότι η προσφυγική κρίση είναι μεγαλύτερη από την έξοδο από τη Συρία και το Ιράκ και σημείωσε ότι πιστεύει ότι οι Αμερικανοί «θα κάνουν το σωστό» και θα απορρίψουν τον Ντόναλντ Τραμπ και το κάλεσμά του να απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ σε μουσουλμάνους.

Η συνάντηση με τη Μέρκελ διήρκεσε μία ώρα και έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Ο ηθοποιός βρίσκεται στο Βερολίνο για την ταινία του «Χαίρε, Καίσαρ!», η οποία άνοιξε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης.

«Για μένα η προσφυγική κρίση δεν αφορά μόνο τους Σύρους πρόσφυγες» είπε ο Κλούνι στο Reuters. «Ξέρετε, υπάρχουν και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι, καθώς και πρόσφυγες στο Νότιο Σουδάν, στο Νταρφούρ. Πρόκειται για εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι συνεχίζουν να πεθαίνουν» τόνισε ο ηθοποιός.

«(Είναι μία κατάσταση) που αφορά ολόκληρο τον κόσμο -οι εκτοπισμένοι αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο είναι 60 εκατομμύρια. Είναι μία φρικτή, φρικτή εποχή» τόνισε.

Ο Κλούνι είπε ότι έχει προσπαθήσει να γυρίσει μία ταινία για το Νταρφούρ, αλλά σημείωσε ότι δεν έχει βρει το κατάλληλο σενάριο.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, ο αμερικανός ηθοποιός εκνευρίστηκε από ερώτηση δημοσιογράφου για το τι ακριβώς κάνει ο ίδιος για την προσφυγική κρίση.

Από την πλευρά του, ο Ντ.Μίλιμπαντ είπε στο BBC ότι η συνάντηση με την Μέρκελ επικεντρώθηκε στις λύσεις που μπορούν να βρεθούν για το «παγκόσμιο πρόβλημα» και σημείωσε ότι η γερμανίδα καγκελάριος έχει επιδείξει «ισχυρές ηγετικές ικανότητες» στη διάρκεια της κρίσης.

Η προσφυγική κρίση είναι «ένα πολύ σημαντικό ζήτημα» τόνισε ο σκηνοθέτης Τζόελ Κοέν, υπενθυμίζοντας ότι η ταινία που τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο τελευταίο Φεστιβάλ των Κανών – όπου οι αδελφοί Κοέν προήδρευαν στην επιτροπή – ο «Άνθρωπος Πατρίδα» του Ζακ Οντιάρ διαπραγματεύεται το θέμα «των προσφύγων».

Μεσούσης της προσφυγικής κρίσης, η Μπερλινάλε θα επικεντρωθεί ιδιαιτέρα φέτος σε αυτό το θέμα κι ενώ η Γερμανία έχει ήδη υποδεχθεί το 2015 περισσότερους από 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο.

Το ντοκιμαντέρ «Fuocoammare» που διαγωνίζεται του Ιταλού Τζανφράνκο Ρόσι είναι αφιερωμένο στη νήσο Λαμπεντούζα και τουλάχιστον άλλες δέκα ταινίες σε διαφορετικές κατηγορίες του Φεστιβάλ περιγράφουν τον αντίκτυπο των μεταναστεύσεων στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης.

Η Μπερλινάλε διοργανώνει επίσης πρωτοβουλίες για τους πρόσφυγες όπως δωρεές, προσκλήσεις σε προβολές ή εκπαιδευτικά σεμινάρια με την ομάδα του φεστιβάλ.