«Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές» είναι ο τίτλος του κλασικού γουέστερν του 1952. Φυσικά η υπόθεση εκτυλίσσεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχει και ένα τρένο στην Αθήνα, στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ρουφ, που δεν έχει σφυρίξει τρεις μόνο φορές σε αυτά τα 20 χρόνια παρουσίας του. Σφυρίζει ανελλιπώς για κάθε παράσταση που ανεβάζει, όχι μόνο θεατρική αλλά και μουσική. Ενδιαφέρουσες οι μουσικές παραστάσεις στην Αμαξοστοιχία Θέατρο – Το Τρένο στο Ρουφ που αξίζουν την προσοχή μας.
Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στο Θεατρικό Βαγόνι εμφανίζεται ο σαξοφωνίστας Γιάννης Κασέτας παρουσιάζοντας τη συναυλία με τίτλο «Yiannis Kassetas Presents: Α Tribute to the Masters of the 60s». Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στους θρύλους του σαξοφώνου της δεκαετίας του ’60 Wayne Shorter, Joe Henderson και Dexter Gordon. Μαζί με τρεις κορυφαίους μουσικούς της ελληνικής τζαζ σκηνής, τον ντράμερ Σπύρο Παναγιωτόπουλο, τον μπασίστα Μάνο Λούτα και τον πιανίστα Παντελή Μπενετάτο, μας ταξιδεύουν στη θρυλική τζαζ σκηνή της δεκαετίας του 1960. Ο Γιάννης Κασέτας ήδη από το 2007 και με το ντεμπούτο του στην Puzzlemusik «The Truth About The Alien Invasion In Egypt» ως και το σχετικά πρόσφατο «East Ν’ Blues» έχει δείξει ότι είναι ένας τζαζ συνθέτης που παρακολουθεί τις εξελίξεις της διεθνούς σκηνής. Εκτός αυτού, όμως, είναι και ένας «παίκτης» της τζαζ που δεν σταματά να εντρυφεί σε βάθος στην τέχνη του και να την τιμά. Πρόκειται για μια συναυλία-φόρο τιμής στους τρεις αυτούς εμβληματικούς αμερικανούς σαξοφωνίστες που έδωσαν νέα πνοή στην τζαζ της εποχής τους.
Οσον αφορά την πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του Γιάννη Κασέτα «East Ν’ Blues», σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» είχε δηλώσει ότι «το «East» είναιένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, μια ηχογράφηση στην πόλη της τζαζ, τη Νέα Υόρκη, με μουσικούς που ακούω και θαυμάζω σε διεθνές επίπεδο, καθώς και ένα σύνολο συνθέσεων για τις οποίες νιώθω πραγματικά υπερήφανος. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα μεθυστικό ταξίδι σε τοπία μακρινά αλλά και γνώριμα, υπαρκτά αλλά και φανταστικά».
Δεν είναι όμως η μοναδική τζαζ βραδιά στο Τρένο στο Ρουφ. Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου (Θεατρικό Βαγόνι) παρουσιάζεται η δεύτερη συναυλία του κύκλου «Straight Ahead Jazz». Στην ετήσια αυτή συνάντηση με το Τρένο στο Ρουφ o Μηνάς Αλεξιάδης επανέρχεται και συνεργάζεται με κορυφαίους μουσικούς της ελληνικής τζαζ σκηνής παρουσιάζοντας ένα ρεπερτόριο με επιλεγμένα jazz blues, μπαλάντες, hard-bop και λάτιν κομμάτια. Στο σχήμα εμφανίζεται ως σολίστ ο σαξοφωνίστας Τάκης Πατερέλης. Το κουαρτέτο αυτοσχεδιάζει και ερμηνεύει συνθέσεις των Charlie Parker, Miles Davis, Wayne Shorter, Thelonious Monk, Cole Porter κ.ά., καθώς και κορυφαία jazz standards. Μηνάς Αλεξιάδης: πιάνο, Σπύρος Παναγιωτόπουλος: ντραμς, Περικλής Τριβόλης: κοντραμπάσο και Τάκης Πατερέλης: τενόρο σαξόφωνο.
Μουσικές παραστάσεις στο Τρένο στο Ρουφ πραγματοποιούνται και στο Μουσικό Βαγόνι – Orient Express. Κάθε Τετάρτη φιλοξενεί τη μουσική παράσταση με τίτλο «Σαν μαγεμένο το μυαλό μου». Για πρώτη φορά ένας ιστορικός χώρος του Μεσοπολέμου, το Μουσικό Βαγόνι Orient Express, υποδέχεται τη μεταπολεμική κλασική αλλά και σύγχρονη ελληνική λαϊκή μουσική παραγωγή σε ένα απρόσμενο μουσικό live.
Κρατώντας τα τραγούδια στην πρωταρχική τους μορφή, χωρίς διασκευαστικές παρεμβάσεις, o Χρήστος Γεωργαλής μαζί με τον Αλκη Ευαγγελάτο στο πιάνο, την Ντορίν Λασκαρίδου στο μαντολίνο και τη Μαρί Χασάπη στο κοντραμπάσο, μας προσκαλούν σε ένα ακουστικό ταξίδι με ποιότητα και αισθητική. Τραγούδια των Ξαρχάκου, Χατζιδάκι, Λοΐζου, Ζαμπέτα, Καλδάρα, Κουγιουμτζή, Τσιτσάνη, Κραουνάκη, καθώς και παραδοσιακές μελωδίες που έχουμε αγαπήσει, παρουσιάζονται στη λιτή, έντεχνη μορφή τους.
Κάθε Παρασκευή στον ίδιο χώρο παρουσιάζεται η παράσταση «Paris – Istanbul». Η sold out παράσταση της περασμένης χρονιάς μάς ταξιδεύει και πάλι στον χρόνο και στους τόπους απ’ όπου πέρασε το Orient Express, «ο βασιλιάς των τρένων», και εμείς γινόμαστε επιβάτες μιας άλλης εποχής μέσα από μελωδίες που άντεξαν στον χρόνο… Η Ευρώπη των πρώτων δεκαετιών του προηγούμενου αιώνα με μουσικές στάσεις από τη Δύση ως την Ανατολή: Edith Piaf, Charles Aznavour, Maurice Chevalier, Tino Rossi, Kurt Weill, Nino Rota, Αττίκ, Γιαννίδης, Χατζιδάκις, Τσιτσάνης, Ξαρχάκος, Μουζάκης, Θεοδωράκης, Χατζηχρήστος, Verka Siderova και τόσοι άλλοι σμίγουν στη διαδρομή από το πολύβουο Παρίσι στο ανήσυχο Βερολίνο, στη ρομαντική Βενετία, την ξεχωριστή παράδοση στη Βουδαπέστη, το Βουκουρέστι και το Βελιγράδι, τη νεοκλασική Αθήνα, τη μελωδική Σόφια και την τόσο εκφραστική Κωνσταντινούπολη, όλες στάσεις-τραγούδια που φέρνουν στον νου αναμνήσεις και ευχές… Επί σκηνής η Αθηνά Ρούτση στο πολύγλωσσο τραγούδι, η Αλκηστις Ραυτοπούλου στο πιάνο και στις ενορχηστρώσεις και ο Φώτης Μυλωνάς στα πνευστά, στην κιθάρα και στο μαντολίνο.
Τέλος, κάθε Σάββατο στο Μουσικό Βαγόνι – Orient Express παρελαύνουν οι κινηματογραφικοί ήρωες μέσω πάντα της μουσικής. «Ακούγοντας σινεμά» ο τίτλος της παράστασης. Το μουσικό σχήμα Jazz Express μετά την περυσινή, πολύ επιτυχημένη περιήγησή του στο χρονικό και την «αποδημία» της τζαζ στις Ηνωμένες Πολιτείες μάς ξεναγεί εφέτος στα πιο αγαπημένα, μελωδικά και διαχρονικά ερωτικά τραγούδια του παγκόσμιου κινηματογράφου. Θρυλικοί έρωτες σε διάσημες ταινίες όπως στην «Casablanca» του Humphrey Bogart και της Ingrid Bergman, στο «Breakfast at Tiffany’s» της Audrey Hepburn και του George Peppard ή στο «From Here to Eternity» του Burt Lancaster και της Deborah Kerr ζωντανεύουν ξανά μέσα από τα τραγούδια που έμειναν στη μνήμη μας ως αναπόσπαστα κομμάτια της διαχρονικής αξίας αυτών των ταινιών.
Η ορχήστρα αποτελείται από τους Μάρκο Παπασηφάκι στην κιθάρα και τη φωνή, τον Μάνο Αθανασιάδη στο πιάνο και τη φωνή και τον Κώστα Κωνσταντίνουστο κοντραμπάσο συνοδεύει στο τραγούδι η Μαντώ Παναγιωτάκη.

πότε & πού:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Αμαξοστοιχία – Θέατρο Το Τρένο στο Ρουφ. Τηλ. 210 5298.922 / 6937 604988. Καθημερινά εκτός Δευτέρας 10.00-14.00 & 18.00-22.00.Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της λεωφ. Κωνστα-ντινουπόλεως, 10 λεπτά με τα πόδια από το μετρό Κεραμεικός, free Wi-Fi και δωρεάν πάρκινγκ.

HeliosPlus