Στην ιδιαίτερη πατρίδα τής μητέρας της, τη Σμύρνη, βρίσκεται η Χαρούλα Αλεξίου, η οποία παραβρέθηκε στη Θεία Λειτουργία του πολιούχου Αγίου Βουκόλου, στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγες ώρες πριν από την συναυλία που θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής Σμύρνης, μίλησε για το δράμα των προσφύγων που από τα μικρασιατικά παράλια διασχίζουν την ίδια θάλασσα που διέσχισαν το 1922 με την Καταστροφή οι πρόγονοί της, για να φτάσουν στην Ελλάδα.

«Είναι σαν να ζω τώρα αυτό που έζησαν οι πρόγονοί μου και δεν το είχα δει ποτέ. Μόνο που οι πρόγονοί μου φύγανε και πήγανε σε μια χώρα που ήταν η πατρίδα. Μιλούσαν εκεί τη γλώσσα τους. Ενώ αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουμε πού πάνε. Πάνε στο άγνωστο» είπε η κ. Αλεξίου.

Ένας δρόμος στη Σμύρνη φέρει το όνομά της. «Ήταν μια τεράστια τιμή, ποτέ δεν θα το φανταζόμουνα από ανθρώπους που δεν τους έχω γνωρίσει προσωπικά, μόνο και μόνο επειδή μάθανε ότι κατάγομαι από εδώ, από την οικογένεια της μητέρας μου» σημείωσε.

«Συγκινήθηκα αφάνταστα σήμερα παρακολουθώντας τη λειτουργία που χοροστάτησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και είδα τους Σμυρνιούς. Υπάρχει ακόμα η ελληνική κοινότητα, είναι 100 άνθρωποι όλοι κι όλοι, αλλά μπορούν να διατηρούν, να δουλεύουνε για τη συνέχιση του έργου, του πολιτισμού που γίνεται από τόσο λίγους ανθρώπους» τόνισε η κ. Αλεξίου.