Διαφημιστική αφίσα της πρώτης συναυλίας που θα γίνει στις 24 Φεβρουαρίου

Για πρώτη φορά τα δύο γειτονικά ιδρύματα, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, μηδενίζουν τη μεταξύ τους απόσταση και μοιράζονται το κοινό ενδιαφέρον τους για τον πολιτισμό, με επίκεντρο τη σύγχρονη μουσική. Καρπός της συνεργασίας τους είναι τέσσερις συναυλίες ανερχόμενων –ως επί το πλείστον –μουσικών που έχουν επιλεγεί από τη Στέγη (24 Φεβρουαρίου, 16 Μαρτίου, 19 Απριλίου και 24 Μαΐου 2016).
Ποια είναι η ταυτότητα της σύγχρονης μουσικής; Μας αφορά; Πώς μπορούμε να την ανακαλύψουμε; Οι απαντήσεις περιμένουν το αθηναϊκό κοινό στην αίθουσα τελετών του Παντείου Πανεπιστημίου.
Την οργάνωση και προώθηση των συναυλιών έχουν αναλάβει φοιτήτριες και φοιτητές της κατεύθυνσης «Πολιτισμός και Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με τους μουσικούς και, με το πάθος για τη μουσική να ενώνει τις δυνάμεις τους, προσπαθούν να βρουν τους βέλτιστους τρόπους για να μεταδώσουν το όραμα των καλλιτεχνών σε ένα ευρύτερο κοινό νέων, και όχι μόνο, ανθρώπων. H Στέγη συμβουλεύει και υποστηρίζει το έργο των ομάδων, με την τεχνογνωσία και το δίκτυο επικοινωνίας της, ενώ το εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα και των δύο ιδρυμάτων.
«Ο τρομακτικός καταιγισμός εικόνων που δέχεται ο σύγχρονος άνθρωπος τον εμποδίζει να συγκεντρωθεί και να απολαύσει τον ήχο και τη μουσική» διαπιστώνουν οι οργανωτές. Σε αυτές τις συναυλίες εμβληματικά έργα του 20ού και του 21ου αιώνα μάς προτρέπουν να ανακαλύψουμε εκ νέου τη μαγεία της μουσικής. Αρκετά από τα έργα του κύκλου παίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή γράφτηκαν ειδικά για την περίσταση.
Στις συναυλίες θα παρουσιαστούν μουσικές συνθέσεις των: Michael Amann, George Crumb, Mario Davidovsky, Morton Feldman, Henrik Hellstenius, Rudolf Jungwirth, Karlheinz Stockhausen, Jacob ter Veldhuis, Claude Vivier, Γιώργου Απέργη, Νίκου Ιωακείμ, Γιάννη Ιωαννίδη, Ορέστη Καραμανλή, Ευαγγελίας Κίκου, Παναγιώτη Κόκορα, Δημήτρη Μαρωνίδη, Δημήτρη Οικονόμου, Μιχάλη Παρασκάκη και Χρήστου Σαμαρά.
Η πρεμιέρα, ο Σίσυφος και η Εύα

Τι μουσική θα έπαιζε ο Σίσυφος; Τι σχέση έχει η Εύα με το φεγγάρι; Μπορούμε να ακούσουμε το Σύμπαν; Πώς μπορεί η μουσική να επηρεάσει την αντίληψή μας για τον χρόνο; Τέτοιου είδους ερωτήματα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον όσων παρευρεθούν στην πρώτη από τις τέσσερις συναυλίες. Η φύση, ο άνθρωπος, ο χρόνος και το Σύμπαν αποτελούν βασικά θέματα αυτής της συναυλίας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα μερικών εκ των σπουδαιότερων συνθετών του 20ού αιώνα, όπως είναι ο George Crumb, ο Karlheinz Stockhausen (πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα του SUSANIs ECHO για άλτο φλάουτο), αλλά και πολύ νέων, όπως ο Δημήτρης Οικονόμου. Οι ερμηνευτές της πρώτης συναυλίας, η φλαουτίστα Ρία Γεωργιάδου και ο δανός πιανίστας Sven Birch μας καλούν να ανακαλύψουμε μαζί τις απαντήσεις που έδωσαν οι συνθέτες του προγράμματος στις παραπάνω έννοιες.
Βασικό κλειδί σε αυτή τη συναυλία αποτελεί το γεγονός ότι οι δύο ερμηνευτές έχουν μελετήσει όλα τα παρουσιαζόμενα έργα σε στενή συνεργασία με τους δημιουργούς τους. Τα δε έργα των Michael Amann, Rudolf Jungwirth και Δημήτρη Οικονόμου έχουν γραφτεί ειδικά για αυτούς. Μερικοί από τους συνθέτες της συναυλίας, παρά τη διαφορά γενεών που τους χωρίζει, συνδέονται με σχέσεις μαθητείας κοντά στους ίδιους καθηγητές: τον Χρήστο Σαμαρά (Θεσσαλονίκη) και τον Erich Urbanner (Βιέννη).
Το πρόγραμμα, σε συντονισμό-επιμέλεια Λορέντας Ράμου, αποτελεί σπουδή πάνω στον ήχο του φλάουτου και του άλτο φλάουτου. Οι διάφορες διευρυμένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα όργανα, όπως επίσης και στο πιάνο, απαιτούν από τους ερμηνευτές μια προσέγγιση που υπερβαίνει τις συνήθειές τους.

HeliosPlus