1895. Οι αδελφοί Ογκίστ και Λουί Λυμιέρ ανακαλύπτουν μια μηχανή λήψης, εκτύπωσης και προβολής φιλμ που ονομάστηκε Cinématographe. Η πρωτότυπη μηχανή τους είχε σχήμα ραπτομηχανής και κατά κάποιον τρόπο λειτουργούσε σαν τέτοια: όταν γίνεται η βελονιά, το πανί παραμένει ακίνητο· προχωρεί στο ενδιάμεσο διάστημα μόνο από βελονιά σε βελονιά. Τοιουτοτρόπως η μηχανή προβολής: κρατούσε το φιλμ ακίνητο όταν προβαλλόταν κάθε καρέ και στη συνέχεια το προωθούσε για να φθάσει στο επόμενο.
Με αυτή τη μηχανή οι Λυμιέρ επρόκειτο να γυρίσουν μερικές από τις πρώτες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου όπως «Η έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ» και «Ο ποτιστής που ποτίζεται».
Στις ημέρες μας ένας από τους πιο διακεκριμένους και δραστήριους ανθρώπους της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας, ο γενικός διευθυντής του Φεστιβάλ Καννών Τιερί Φρεμό, έρχεται στη χώρα μας προκειμένου να παρουσιάσει και να σχολιάσει ειδικά για το ελληνικό κοινό το Lumière!:μια συρραφή 98 συντηρημένων και αποκατεστημένων ταινιών του Λουί Λυμιέρ και των οπερατέρ του από το 1895 ως το 1905.
Η προσπάθεια αυτή που σήμερα αγγίζει τη χώρα μας άρχισε πέρυσι με αφορμή τα 120 χρόνια του κινηματογράφου.
Η πρόσκληση του Φρεμό έγινε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, όπου η παρουσίαση θα γίνει την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου.
Στην παρουσίαση συμμετέχει και ο έλληνας σκηνοθέτης Πάνος Χ. Κούτρας, του οποίου η ταινία «Xenia» πρωτοπαρουσιάστηκε στο τμήμα του Φεστιβάλ Καννών «Ενα Κάποιο Βλέμμα» πριν από μερικά χρόνια. «Η επίσκεψή του Τ. Φρεμό, με αφορμή τον εορτασμό των 120 χρόνων από τη γέννηση του κινηματογράφου και τις πρώτες ταινίες των αδελφών Λυμιέρ, σηματοδοτεί την ιδανική έναρξη αυτής της κινηματογραφικής χρονιάς» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.
Ο Τ. Φρεμό είναι ίσως ο καταλληλότερος άνθρωπος στον κόσμο για την παρουσίαση αυτής της εκδήλωσης αφού η καριέρα του αρχίζει από το Ινστιτούτο Λυμιέρ της Λυών, όπου εργάστηκε εθελοντικά και αργότερα έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής του στο πλευρό του σκηνοθέτη Μπερτράν Ταβερνιέ.
Το 2004 ανέλαβε καθήκοντα καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Καννών και το 2007 έγινε γενικός διευθυντής του φεστιβάλ, θέση στην οποία παραμένει και σήμερα. Ο Φρεμό είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο επιδραστικούς και πιο σημαντικούς ανθρώπους του παγκόσμιου κινηματογράφου.
Η συρραφή των ταινιών που θα παιχτούν στη Στεγη αποτελείται από σχεδόν 100 μικρού μήκους ταινίες. Το φάσμα είναι ευρύ: από παγκοσμίου φήμης αριστουργήματα ως και λιγότερο γνωστά διαμάντια, αποκατεστημένα πλήρως σε 4K, προς τιμήν της κληρονομιάς των αδελφών Λυμιέρ. «Πρόκειται για μια σειρά αξέχαστες εικόνες αλλά και μια κλεφτή ματιά στη Γαλλία αλλά και σε όλον τον κόσμο των αρχών του 20ού αιώνα» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Στέγης.
Η συντήρηση και η αποκατάσταση των ταινιών έγιναν από το Iνστιτούτο Λυμιέρ της Λυών και το Eclair Group (Παρίσι), σε συνεργασία με το CNC (Παρίσι), τη Cinémathèque Française (Παρίσι), καθώς και το Immagine Ritrovata (Μπολόνια). Ολα αυτά με την υποστήριξη του Total Foundation, ως μέρος της συνεργασίας του με το Heritage Foundation.
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107.Πληροφορίες –κρατήσεις: 210 9005.800.Κεντρική Σκηνή, 2 Φεβρουαρίου 2016, 20.30.

HeliosPlus