Γύρω από τέσσερις μεγάλες αρχές που θα καθοδηγούν την πλειοψηφία των δράσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος έχει οργανωθεί το πρόγραμμα του Ινστιτούτου για την τριετία 2016 – 2018, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη 19 Ιανουαρίου.

«Παρότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα εξαιτίας της παρατεινόμενης κρίσης που πλήττει τη χώρα, η δίψα για εκπαίδευση και πολιτισμό ποτέ δεν έσβησε, αντίθετα γίνεται πολύ έντονα αισθητή» ανέφερε ο Μικαίλ Οσάν, ο νέος Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα. «Διαπιστώνω από τότε που έφτασα εδώ ότι αυτά τα καλά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί χάρη στον δυναμισμό και τον επαγγελματισμό των ομάδων του Ινστιτούτου» συμπλήρωσε ο κ. Οσάν μιλώντας με εγκωμιαστικά λόγια για το έργο του προκατόχου του Ολιβιέ Ντεκότ.
Πρώτη αρχή είναι η διατήρηση των σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων που το κοινό εκτιμά -όπως το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, η Νύχτα της Φιλοσοφίας, που φέτος θα είναι μια Νύχτα της Ηθικής, ή οι διοργανώσεις μας για την προώθηση της Γαλλοφωνίας –αλλά και να φέρει μια ανανέωση στο πρόγραμμα με καινούργιες πολιτιστικές προτάσεις
Δεύτερη αρχή η αποφασιστική έμφαση στη νεολαία και τις διάφορες πτυχές της (ομιλίες, κινηματογράφος αλλά και διαδικτυακό ραδιόφωνο).
Τρίτη αρχή είναι το «άνοιγμα» των δράσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου εκτός Αθήνας, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Εφέτος ας πούμε ο γάλλος συγγραφέας Αντρέι Μακίν θα δώσει διαλέξεις στην Αθήνα και στα Χανιά, το πιανιστικό δίδυμο Duchoud και Νούλης θα κάνει μια περιοδεία στη Βέροια, στην Ηγουμενίτσα, στην Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα κ.λπ.
Τέταρτη αρχή η επιθυμία του Γαλλικού Ινστιτούτου να προτείνει νέα θέματα σε νέα σχήματα: Έτσι, το πρόγραμμα του Ινστιτούτου θα αφιερώσει μεγάλο μέρος του στη λογοτεχνία και την ποίηση, στον κινηματογράφο, στην καινοτομία σε όλες της τις μορφές, στα ζητήματα που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση και την κυκλική οικονομία, στην προώθηση του επιστημονικού πολιτισμού, στον πολιτικό στοχασμό.
Μια καινούργια ματιά πάνω στα θέματα αυτά θα μας δώσει τη δυνατότητα να συνδυάσουμε τις επιστήμες και να παρουσιάσουμε μια διαφοροποιημένη προσέγγιση που προχωρά πέρα από το σύνηθες και το αναμενόμενο. Έτσι οι βραδιές «Λέξεις επί σκηνής» θα περιλαμβάνουν αναγνώσεις, στοχασμούς, ποίηση, μουσική, προβολές ταινιών, εικόνων κτλ.
Διανύουμε μια περίοδο πολιτικής και οικονομικής κρίσης -στην περίπτωση της Ελλάδας αλλά και της Γαλλίας και της Ευρώπης- και την περίοδο αυτή επίσης έχουμε συλλογικά ανάγκη να αναζητήσουμε ένα νόημα. Και στα ουσιώδη ερωτήματα που θέτουμε, ποιος άλλος θα μπορούσε να μας προσφέρει απαντήσεις καλύτερα από τους καλλιτέχνες και τους διανοούμενους;
Κύκλοι των εκδηλώσεων
Ο πρώτος κύκλος, το «Ciné-club» είναι αφιερωμένος στον κινηματογράφο με διοργάνωση μιας κινηματογραφικής προβολής ανά μήνα στο Auditorium Theo Angelopoulos. Κλασικές ή και πιο πρόσφατες ταινίες, πάντοτε σε σχέση με το υπόλοιπο πρόγραμμα του μήνα, θα παρουσιάζονται από δημοσιογράφους και κριτικούς κινηματογράφου που θα δίνουν τη δυνατότητα τοποθέτησης σε ένα γενικότερο πλαίσιο.
Ο δεύτερος κύκλος, «Διαχείριση της διαφορετικότητας στο σχολείο», προτείνει μια σειρά συναντήσεων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Οι συναντήσεις αυτές, στις οποίες θα συμμετάσχουν φιλόσοφοι, πανεπιστημιακοί, ψυχολόγοι και ψυχαναλυτές, θα ασχοληθούν με την ανάπτυξη του παιδιού, με το σχολείο, με τις οικογενειακές σχέσεις και άλλα καίρια ζητήματα.
Ο τρίτος κύκλος, «Η λογοτεχνία πέρα μακριά», προτείνει συναντήσεις με το μακρινό και το αλλού στη λογοτεχνία: ομιλίες στη βιβλιοθήκη για βιβλία με μια ιδιαίτερη ματιά που προέρχεται από διάφορους ορίζοντες. Τον Ιανουάριο θα διοργανωθεί μια λογοτεχνική συνάντηση για το βιβλίο «HhHH» του Λοράν Μπινέ και τον Μάρτιο, μήνα της ποίησης, θα παρουσιαστεί μια ανθολογία γαλλόφωνων ποιημάτων.
Ο τέταρτος κύκλος, «Campus France», προτείνει συναντήσεις κάθε δύο μήνες στις οποίες θα παρουσιάζονται διαφορετικά κάθε φορά θέματα: οι προπτυχιακές σπουδές τον Ιανουάριο, οι διδακτορικές σπουδές τον Μάρτιο και η προετοιμασία για τις σπουδές και τη ζωή στη Γαλλία τον Ιούνιο.
Ο πέμπτος κύκλος περιλαμβάνει μια σειρά ομιλιών και ανοιχτών συζητήσεων γύρω από τη «Σύγχρονη σκέψη», τα μεγάλα ερωτήματα γύρω από τα οποία στρέφονται οι προβληματισμοί στις σύγχρονες κοινωνίες μας. Το φετινό θέμα θα είναι «Ας επανεξετάσουμε την πολιτική» αφού πρόκειται για ένα ερώτημα που διατρέχει τις κοινωνίες μας, προκαλώντας αμφιβολίες για το τι μπορεί να κάνει η πολιτική σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από την υποχώρηση μπροστά στα προστάγματα της οικονομίας.
Για το θέμα αυτό το πρώτο τρίμηνο ο λόγος θα δοθεί στη Μιριάμ Ρεβό Ν’Αλόν με μια διάλεξη με θέμα «Έχει ακόμα κάποιο νόημα η πολιτική;» και στον Ντομινίκ Βολτόν, που θα παρέμβει στο ίδιο ζήτημα της πολιτικής με τη ματιά του μεγάλου στοχαστή της επικοινωνίας. Επίσης ο Αλέν Μπαντιού ο οποίος αναγκάστηκε να αλλάξει την ημερομηνία της παρουσίας του που είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, και να μεταφέρει τον ερχομό του μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.
Περνώντας στα σημαντικά καινούργια πράγματα για φέτος και για τις επόμενες χρονιές, ο κύκλος «Λέξεις επί σκηνής» θα φέρει μια νέα πρόταση εκδηλώσεων στο Ινστιτούτο: 7 με 8 φορές τον χρόνο θα διοργανώνονται λογοτεχνικές βραδιές που θα αναδεικνύουν την ποίηση μέσα από απαγγελίες και παρεμβάσεις ποιητών και ηθοποιών, με τη συνοδεία μουσικής και προβολών ταινιών.
Βραδιές με πλούσιο και ευχάριστο περιεχόμενο, μια γιορτή για τη λογοτεχνία, την ποίηση και το θέατρο, πάντοτε με τη συμμετοχή γάλλων και ελλήνων καλλιτεχνών. Ο κύκλος θα εγκαινιαστεί τον Φεβρουάριο με μια βραδιά αφιερωμένης τον Ζαν Ζενέ, που διοργανώνεται με τις εκδόσεις Άγρα, θα συνεχιστεί την 1ηΜαρτίου με μια διάλεξη-απαγγελία του Σαλά Στετιέ, τον οποίο θα συνοδεύσουν έλληνες ποιητές και ηθοποιοί.
Στα τέλη Μαρτίου θα παρουσιαστεί μια βραδιά αφιερωμένη στον Ανρί Ντουτιγιό με τον Στέφανο Τσιαλή, διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, και την εξαιρετική γαλλίδα βιολοντσελίστρια Εμανουέλ Μπερτράν, που θα ερμηνεύσουν έργα του Ντουτιγιό, μαζί με απαγγελίες ποιημάτων του Μποντλέρ από τη Mαρία Καλλιμάνη και τον Δημήτρη Ντάσκα.
Το Ινστιτούτο προωθεί αυτή τη θετική δυναμική που «δίνει ξανά μαγεία στον κόσμο» στον τριετή κύκλο του «Η νεολαία που καινοτομεί», διοργανώνοντας συναντήσεις με νέους Έλληνες, Γάλλους και Ευρωπαίους που φέρνουν πραγματικές καινοτομίες, τολμηρές ιδέες και συνεργατικά σχήματα. Ο κύκλος αυτός θέλει να αναδείξει τις τεράστιες δυνατότητες καινοτομίας των δύο χωρών μας, μέσα από τις πρωτοβουλίες αυτών των νέων επιχειρηματιών της αλλαγής.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προγραμματίζει και έναν τριετή κύκλο αφιερωμένο στην αειφόρο ανάπτυξη. Το 2016 θα εστιάσει στην πράσινη ανάπτυξη, που προβάλλει ως απάντηση στην περιβαλλοντική κρίση αλλά και ως εξαιρετικός μοχλός δυνητικής ανάπτυξης.
Η πρωτοτυπία αυτού του κύκλου έγκειται στην καθιέρωση ενός διαλόγου μεταξύ των γαλλικών και των ελληνικών κοινοτήτων αλλά και μεταξύ κοινοτήτων που δεν επικοινωνούν απαραίτητα μεταξύ τους: των επιστημόνων, των πολιτικών, των οικονομικών παραγόντων, των πανεπιστημίων και της κοινωνίας των πολιτών. Απέχοντας από κάθε τόνο κινδυνολογίας, θα δοθεί έμφαση στις σκέψεις και στις πρωτοβουλίες που προτείνουν ένα νέο κοινωνικό μοντέλο.
Πάντοτε στον επιστημονικό χώρο, ένας κύκλος σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) θα ασχοληθεί με τα τελευταία σύνορα που απομένει να ξεπεράσουμε, τα σύνορα της γνώσης. Στα πλαίσια της ανάδειξης του επιστημονικού πολιτισμού, έχουν προσκληθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που είναι συνεργάτης μας, σημαντικοί ερευνητές από το CNRS, μερικοί από τους οποίους έχουν τιμηθεί με υψηλές διακρίσεις, για να μας παρουσιάσουν τις πιο πρόσφατες έρευνές τους στους διάφορους επιστημονικούς τομείς -ανάμεσά τους και η Ελέν Κουρτουά.
Ο τελευταίος κύκλος που σας προτείνουμε, και αυτός σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής, έχει τίτλο «Τα λογοτεχνικά βραβεία» και είναι αφιερωμένος στους σημαντικούς γάλλους μυθιστοριογράφους του καιρού μας. Σε τέσσερις συναντήσεις τον χρόνο θα έχουμε την ευκαιρία να θέσουμε ερωτήματα γύρω από τη γραφή στη γαλλική γλώσσα, τον πλούτο, τη συνειρμική και την εκφραστική της δύναμη. Οι συναντήσεις αυτές θα ενισχύσουν την κεντρική θέση που έχει δώσει το Γαλλικό Ινστιτούτο στη λογοτεχνία στις διάφορες μορφές της, ποιητική, θεατρική, μυθιστορηματική. Στα πλαίσια αυτού του κύκλου ο Αντρέι Μακίν και ο Ντομινίκ Φερναντέζ θα έρθουν στην Αθήνα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.
Συμπληρωματικά προς αυτούς τους τριετείς κύκλους, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των προτάσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, υπάρχουν βεβαίως και οι συνήθεις σημαντικές συναντήσεις που διοργανώνει το Ινστιτούτο. Έτσι, θα διοργανωθούν εκδηλώσεις στα πλαίσια του Grèce France Talents με μια στρογγυλή τράπεζα γύρω από τα «soft skills», τις κοινωνικές και προσωπικές δεξιότητες που σήμερα παίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική της κατάρτισης και της απασχόλησης, καθώς και η έκθεση για τις σπουδές στη Γαλλία.
Σε ότι αφορά τα «Σταθερά Ραντεβού» του Ινστιτούτου, εκεί θα βρούμε το «Grece France talents» μια σειρά εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στον προσανατολισμό των νέων , την «Γιορτή της Γαλλοφωνίας» τον Μάρτιο που σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες πρεσβείες της Ελλάδας είναι μια γιορτή της γαλλικής γλώσσας με συναυλίες, συναντήσεις με συγγραφείς, εργαστήρια και εκθέσεις, το «Εθνικό διαγωνισμό Γαλλοφωνία 2016» και το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος (17η έκδοση εφέτος)