Δεν έχει προηγούμενο ο αντίκτυπος του θανάτου του Ντέιβιντ Μπόουι. Η μόνη άλλη περίπτωση με ανάλογες αντιδράσεις μας πάει πολλά χρόνια πριν, στη δολοφονία του Τζον Λένον.

Σε όλες σχεδόν τις μεγάλες ευρωπαικές πρωτεύουσες οι θαυμαστές του δίπλα στα αναμμένα κεριά τραγουδούν και χορεύουν με τις μεγάλες επιτυχίες του. Στο Domtoren της Ολλανδίας οι καμπάνες του καθεδρικού ναού χτυπούν στη μελωδία του Space Oddity. Στo νούμερο 23 της Heddon Street στη βρεταινική πρωτεύουσα όπου ο Λεπτός Λευκός Δούκας φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του Ziggy Stardust έχουν συρρεύσει από χθες εκατοντάδες θαυμαστές προκειμένου να αφήσουν ένα λουλούδι ή ένα σημείωμα. Το ίδιο συμβαίνει και στην κατοικία του στο Σόχο της Νέα Υόρκης όπου με πολύ μεγάλο σεβασμό συγκεντρώνονται από παντού θαυμαστές του.

Υπολογίζεται ότι τις πρώτες δώδεκα ώρες από την είδηση του θανάτου του 35 εκατομμύρια χρήστες στα social media πραγματοποίησαν περί τις 100 εκατομμύρια αναρτήσεις. Πρώτη Βρετανία όπως ήταν αναμενόμενο, δεύτερη η Αυστραλία και έβδομη η Ελλάδα.

Εντυπωσιακή είναι και η ανταπόκριση από τους φίλους του από τον χώρο στη μουσικής καθώς όλοι σπεύδουν να δηλώσουν πόσο σοκαρισμένοι ένιωσαν στο άκουσμα της είδησης. Από τον Μικ Τζάγκερ, την Γιόκο Ονο, τον Λένι Κράβιτς, την φίλη του Τίλντα Σουίντον, τη Μαντόνα και τόσους άλλους.

Εκ των υστέρων έγινε τελικώς γνωστό ότι έπασχε από καρκίνο του ήπατος και οι ελάχιστοι άνθρωποι που τον ήξεραν εκτός από την οικογένειά του ήταν ο παραγωγωγός του Τόνι Βισκόντι και ο σκηνοθέτης του μιούζικαλ «Lazarus» που αφορούσε την θεατρική μεταφορά του «Ο άνθρωπος που έπεσε στην γη», Ιβο Βαν Χόουβ. «Με είχε πάρει παράμερα κάποια στιγμή στις πρόβες και μου είχε πει «ξέρεις ίσως να μην μπορώ να παρακολουθω τα πάντα λόγω της αρρώστιας μου». Οχι μόνο το έκανε άλλα ηχογράφησε παράλληλα και ένα ολόκληρο άλμπουμ» λέει ο σκηνοθέτης.

Εντυπωσιακές είναι οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησε η σύζυγός του, Ιμάν, τις οποίες τράβηξε δύο ημέρες πριν πεθάνει στα γενέθλιά του και που δεν φανερώνουν στο ελάχιστο την εξέλιξη της υγείας του.