Σε ηλικία 88 ετών πέθανε στο Γκρίνουιτς του Κονέτικατ των ΗΠΑ ο Γερμανός διευθυντής ορχήστρας Κουρτ Μαζούρ, ιδιαιτέρως αγαπητός στην Ελλάδα από πολλές εμφανίσεις του τόσο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όσο και στο Ηρώδειο.

Εδώ και αρκετά χρόνια ο Μαζούρ έπασχε από Πάρκινσον ενώ τον Απρίλιο του 2012 έχασε την ισορροπία του στη διάρκεια συναυλίας με την Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας στο Theatre de Champs Elysees στο Παρίσι, με αποτέλεσμα να «πέσει» επάνω στην πρώτη σειρά θεατών.

Ο Μαζούρ γεννήθηκε στην πόλη Μπριγκ της Σιλεσίας το 1927 και έχοντας υπηρετήσει επί χρόνια σε μερικά από τα σημαντικότερα σύνολα της πατρίδας του – ας αναφερθεί ενδεικτικά η μακρόχρονη θητεία του στην περίφημη ορχήστρα Gewandhaus της Λειψίας -, διατηρούσε δικαίως τον τίτλο ενός από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της μεγάλης μουσικής παράδοσης της χώρας του. Μιας παράδοσης που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μουσικά του ενδιαφέροντα υπηρέτησε πιστά και στα σύνολα με τα οποία συνέδεσε το όνομά του εκτός Γερμανίας.

Χαρακτηριστική η επίσης πολύχρονη θητεία του (1991-2002) στη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης. Υπήρξε επίσης μουσικός διευθυντής της Εθνικής Ορχήστρας της Γαλλίας, και από το 2000 κατείχε τη θέση του βασικού αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λονδίνου, με την οποία θα τον δούμε για μία ακόμη φορά στην Αθήνα σε τέσσερις συναυλίες «σφραγισμένες» με το κύρος του αυθεντικού.

Διαβάστε εδώ συνέντευξη του Κ. Μαζουρ στην Ισμα Μ. Τουλάτου:

https://www.tovima.gr/culture/article/?aid=157066&wordsinarticle=%CE%9C%CE%B1%CE%B6%CE%BF%CF%8D%CF%81