Είναι ζήτημα κατανόησης. «When i understand the world around me / happiness will find me» τραγουδάει ο Λευτέρης Μουμτζής στον ολοκαίνουργο δίσκο του «Now Happiness» τον οποίο παρουσίασε την περασμένη Τρίτη στο θέατρο Πόρτα στην Αθήνα. «Οταν καταλαβαίνω τον κόσμο γύρω μου / Η ευτυχία θα με βρει».
Αλλά κυρίως είναι ζήτημα κοσμοαντίληψης. Στο πιο βαθύ σκοτάδι υπάρχει η επιλογή του φωτός: θα επιβιώσεις αν αναδυθείς στην αληθινή ζωή μέσα από έναν ονειρικό εσωτερικό κόσμο, μαζί με αγαπημένα πρόσωπα, συνοδοιπόρους στα ταξίδια της δημιουργίας και της αγάπης – χωρίς τη σκουριά της αυταπάτης. Οπως αναδύονται στην επιφάνεια –μέσα από μια τρύπα –άνθρωποι γαλήνιοι και αποφασισμένοι στο βιντεοκλίπ του πρώτου single του δίσκου (https://www.youtube.com/watch?v=egdUzVlEZDw).
«Ευτυχία είναι μια χειρονομία, μια οσμή, ένας ήχος, μια επικοινωνία με κάποιον, οτιδήποτε. Ας βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα, αλλά αντί να τη βλέπουμε συνεχώς, αντί να ζούμε στο μέλλον συνεχώς λέγοντας «έχω να κάνω αυτό, κι αυτό, κι αυτό…» ας πάρουμε το καθετί ξεχωριστά. Ετσι μπορείς να απολαύσεις μικρές στιγμές. Δεν είμαι ζεν, παρ’ όλο που θα ήθελα να είμαι, αλλά ξεκινάω από αυτό το απλό πράγμα. Είναι επιλογή το πώς χειριζόμαστε την κάθε στιγμή στη ζωή μας» μας είπε ο κύπριος τραγουδοποιός, πίνοντας έναν καφέ στην πλατεία Μαβίλη, λίγες ώρες πριν από τη συναυλία-παρουσίαση του δίσκου, την περασμένη Τρίτη.
Αγγλόφωνες μπαλάντες, μισοραγισμένες ταμπέλες

Ηταν μια ακριβή και λιτή κατάθεση αυτή η συναυλία. Δύο μουσικοί, ο ίδιος και ο βιολιστής και κιθαρίστας Δημήτρης Χατζηζήσης, με ένα υποψιασμένο κοινό, χωρίς παιχνίδια στα φώτα, χωρίς video art, χωρίς τα συνήθη κόλπα της σκηνικής παρουσίας. Πέρασε κάμποση ώρα για να ελευθερωθεί η όραση από την πλαστή ανάγκη των εφέ και να παραδοθεί η ακοή στην απόλυτη τιμή της μουσικής.
Αγγλόφωνες μπαλάντες, συχνά σε πρώτο ενικό πρόσωπο. Μικρές φωτογραφίες, καρέ-καρέ εικόνων και συναισθημάτων. Φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί, επαναλαμβανόμενες λούπες (επιτόπιες ηχογραφήσεις μουσικών και φωνητικών αποσπασμάτων μπροστά στο ακροατήριο, που επαναλαμβάνονται «χτίζοντας» ενορχηστρωτικά τα κομμάτια) και ταμπέλες μισοραγισμένες: «folk», «pop», «alternative rock», «grunge», «ambient», «ψυχεδέλεια».
Στις 16 Ιανουαρίου 2016 κυκλοφορεί επίσημα το «Now Happiness» από τη «Λουβάνα Δίσκοι», την ανεξάρτητη εταιρεία την οποία ο Λευτέρης έστησε στην Κύπρο μαζί με τον μουσικό και ηχολήπτη Αντρέα Τραχωνίτη και μια παρέα φίλων που πήραν στα χέρια τους υλικά ονείρων και στοιχημάτισαν με την πραγματικότητα.

Λευκωσία Loop Festival στις 5 και 6 Ιανουαρίου

Η παρέα της Λουβάνας (λουβάνα είναι μια παραδοσιακή κυπριακή χορτόσουπα) θα εκδώσει επίσης στις αρχές της χρονιάς τον πρώτο δίσκο των Belua, νέου γυναικείου συγκροτήματος από τη Λευκωσία (μια γεύση εδώ https://www.youtube.com/watch?v=Bl8lLFnecvM), ενώ άμεσα, στις 5 και 6 Ιανουαρίου, στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο θα διοργανώσει για τέταρτη χρονιά το Λευκωσία Loop Festival, μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ, που εστιάζεται αποκλειστικά στην τεχνική του live looping. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος, οι Νίκος Σιδηροκαστρίτης / Γιάννης Αναστασάκης, ο Παντελής Διαμαντίδης, η Ελενα Αγαθοκλέους και ο Δημήτρης Σπύρου σε μια ακουστική αφήγηση με αποσπάσματα από τη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη και την «Ασκητική» του Καζαντζάκη, ο Radek Rudnicki από την Πολωνία, ο Zeyn Mroueh από την Αγγλία κ.ά.
Και βέβαια, για το καλοκαίρι του 2016 βρίσκεται στα σκαριά το επόμενο Μουσικό Φεστιβάλ Φέγγαρος, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, ένα κορυφαίο μουσικό γεγονός για την Κύπρο, ένα τριήμερο πανηγύρι ήχων και ανθρώπινης επαφής στο ημιορεινό χωριό Κάτω Δρυς.
«Το περασμένο καλοκαίρι ο κόσμος έμεινε πολύ περισσότερο στο φεστιβάλ παρακολουθώντας περίπου 30 συγκροτήματα, και αυτό μας έδωσε μια ώθηση να το κάνουμε όπως το θέλουμε. Επικοινώνησαν μαζί μας καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και κάποια μεγάλα ονόματα, για να παίξουν στον επόμενο Φέγγαρο. Παράλληλα προβάλλουμε νέα και άγνωστα σχήματα από όλο το φάσμα των ειδών της μουσικής» λέει ο Λευτέρης Μουμτζής επιχειρώντας έναν απολογισμό και ζυγίζοντας το επόμενο βήμα. Ας σημειωθεί –για να τα βλέπουμε εδώ, στη χώρα των μνημονιακών περικοπών και της ιδιωτικοποίησης του πολιτισμού –ότι οι διαστάσεις της διοργάνωσης είναι πλέον τόσο μεγάλες που χωρίς τη χορηγική συνδρομή του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί.
Οσο για τα προσωπικά του σχέδια –τα συγκροτήματα J. Kriste, master of disguise, Low Spark, τη σύμπραξή του στο Τρίο Τεκκέ (με τον κύπριο τραγουδοποιό Αντώνη Αντωνίου των εξαιρετικών Monsieur Doumani) κ.ά. –ο Λευτέρης Μουμτζής στέκεται δημιουργικά στο κατώφλι της νέας χρονιάς, με προοπτικές για live και ηχογραφήσεις. Δεν διαθέτει, ούτε χρειάζεται, «χειριστή social media».

HeliosPlus