H Eλληνίδα ηθοποιός Δάφνη Πατακιά θα εκπροσωπήσει εφέτος την χώρα μας ως πολλά υποσχόμενη ηθοποιός (European Shooting Stars) στο φεστιβάλ Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί για 66η φορά στην ιστορία του στην πρωτεύουσα της Γερμανίας από την Πέμπτη 11 ως την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου.

Πρωταγωνίστρια στην τελευταία ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη «Το ξύπνημα της Ανοιξης», η Πατακιά εμφανίζεται επίσης στην ταινία «Interruption» του Γιώργου Ζώη της οποίας η διεθνής καριέρα ξεκίνησε εφέτος από το φεστιβάλ Βενετίας.
Η εκδήλωση European Stars που θα διεξαχθεί στην αίθουσα Berlinale Palast, καρδιά του φεστιβάλ, κλείνει εφέτος τα 19α γενέθλιά της. Θυμίζουμε ότι από ελληνικής πλευράς, στο παρελθόν, European Stars είχαν επιλεγεί η Εβελίνα Παπούλια και η Αθηνά Μαξίμου.
Το ενδιαφέρον με τα εφετινά «Ευρωπαϊκά Αστέρια» είναι ότι μόνον τρεις άντρες υπάρχουν στην δεκάδα, οι Ράινουτ Σόλτεν Βαν Ασατ (Ολλανδία), Ατλι Ασκαρ Φγιάλαρσον (Ισλανδία) και Κάσεϊ Μότετ Κλάιν (Ελβετία).
Οι έξι υπόλοιπες γυναίκες είναι οι Μάρθα Κάνγκα Αντόνιο (Βέλγιο), Τιχάνα Λάζοβιτς (Κροατία), Λου Ντε Λααζ (Γαλλία), Γιέλα Χάασε (Γερμανία), Μαρία Βαλβέρδε (Ισπανία) και Σάρα Σεραίόκο (Ιταλία).
Μέλος της πενταμελούς επιτροπής που επέλεξε την εφετινή δεκάδα ήταν ο ίδιος ο Κ. Γιάνναρης, σκηνοθέτης τον οποίο το Βερολίνο έχει τιμήσει αρκετά από την εποχή των μικρού μήκους ταινιών του.
Ο «Δεκαπενταύγουστος» το 2001 προβλήθηκε εντός διαγωνισμού στο επίσημο πρόγραμμα, ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο το «Ξύπνημα της Ανοιξης» που έκανε πρεμιέρα στο τελευταίο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης να προβληθεί εφέτος σε κάποιο πρόγραμμα της Μπερλινάλε.