Κλειστά ενδέχεται να είναι στο εξής, κάθε Σαββατοκύριακο, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, καθώς η διευρυμένη εκτελεστική γραμματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΦΥΑ) αποφάσισε να προχωρήσει σε αποχή, αντιδρώντας στη μείωση κατά 35% της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι αρχαιοφύλακες για την εργασία το Σάββατο και την Κυριακή.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της ΠΕΥΦΑ αναφέρεται ότι η διευρυμένη εκτελεστική γραμματεία της Ένωσης, σε έκτακτη διευρυμένη σύνθεσή της «αποφάσισε ομόφωνα την εφαρμογή της πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας από Δευτέρα ώς Παρασκευή και να απέχουμε τα Σαββατοκύριακα από τα καθήκοντά μας, αρχής γενομένης από τις 19 και 20/12/2015. Αυτό σημαίνει ότι τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν κλειστοί και μη επισκέψιμοι για το κοινό».

«Η μείωση κατά 35% της αποζημίωσής μας, για την παροχή εργασίας μας κατά τα Σαββατοκύριακα, όπως προβλέπει το νέο μισθολόγιο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κλάδο των αρχαιοφυλάκων (διότι η πλειοψηφία των εργαζομένων σύμφωνα με τα ανωτέρω θα αμείβεται με 16 ευρώ περίπου για κάθε Κυριακή και αργία)» υπογραμμίζεται.

Η ΠΕΥΦΑ ζητούν από τους αρμόδιους να «διορθώσουν την αδικία αυτή» και να «επαναφέρουν τόσο τον φορέα καταβολής της, όσο και το ύψος της αποζημίωσης στο επίπεδο που ίσχυε μέχρι σήμερα» και παράλληλα καλούν τους αρχαιοφύλακες «να μην εργάζονται εθελοντικά σε καμία εκδήλωση πέραν του ωραρίου λειτουργίας (πχ κρουαζιέρες, ομαδικές επισκέψεις, εκδηλώσεις κτλ), μέχρι την έκδοση της απαραίτητης ΚΥΑ».

ΥΠΠΟ: Επαναπροκήρυξη θέσεων

Νωρίτερα το υπουργείο Πολιτισμού είχε ανακοινώσει πως σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει εξασφαλίσει την επαναπροκήρυξη των 728 κενών θέσεων φύλαξης αρχαιοτήτων του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας, σε δύο κύκλους συμβάσεων, ώστε το προσωπικό που θα προσληφθεί να λειτουργήσει επικουρικά κατά το 2016.

Επίσης, το ΥΠΠΟ επεξεργάζεται σχέδιο για την ενίσχυση του τακτικού φυλακτικού προσωπικού των υπηρεσιών και έχει ήδη προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη άμεσων λειτουργικών αναγκών σε μόνιμο φυλακτικό προσωπικό μέσω της κινητικότητας, ενώ έχει προβεί σε ενέργειες εξασφάλισης του απαιτούμενου έκτακτου φυλακτικού προσωπικού για την υποστήριξη της λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των δημόσιων μουσείων για το έτος 2016.

Στο πλαίσιο των ενεργειών αυτών προωθείται η πρόσληψη 1.209 και 134 ημερησίων και νυχτοφυλάκων αρχαιοτήτων αντιστοίχως, ώστε οι χώροι και τα μουσεία με τη μεγαλύτερη προσέλευση να λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο τους κύριους τουριστικούς μήνες κατά το 2016.