Αίσθηση φαίνεται ότι έχει προκαλέσει στο Σικάγο η μεγάλη έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» που περιλαμβάνει περισσότερα από πεντακόσια εκθέματα, αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, ζωγραφικής και κοσμηματοτεχνίας, που προέρχονται από 22 ελληνικά μουσεία.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε την περασμένη Τρίτη (24 Νοεμβρίου) στο Field Museum, στο Σικάγο, το οποίο δέχεται ετησίως περισσότερους από 1,2 εκ. επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο. Σε πολλά από τα δημοσιεύματα των Αμερικανικών ΜΜΕ η είδηση έγινε πρωτοσέλιδο.

Η έκθεση «Τhe Greeks: Agamemnon to Alexander the Great» σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τέσσερα σημαντικά μουσεία του Καναδά και των ΗΠΑ: Pointe à Callière Montreal Archaeology and History Complex (Μόντρεαλ), Canadian Museum of History (Οττάβα), Field Museum (Σικάγο), National Geographic Museum (Ουάσινγκτον).

Στην συνέντευξη Τύπου η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη ανέφερε ότι κεντρικό θεματικό άξονα της έκθεσης αποτελούν οι Έλληνες ως μορφές μέσα από τα ανασκαφικά δεδομένα και ότι στην ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα η απήχηση που έχει η συγκεκριμένη έκθεση στην ομογένεια της Βόρειας Αμερικής αλλά και στους καναδούς και αμερικανούς πολίτες είναι μεγάλη και συμβάλλει στην συμβολή δράσεων πολιτιστικής διπλωματίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και διαλέξεις. Μια ημέρα πριν τα εγκαίνια στο Field μια άλλη έκθεση σχετική με την Ελλάδα είχε εγκαινιαστεί στο National Hellenic Museum. Πρόκειται για την έκθεση «Αιγαίον: η γέννηση ενός αρχιπελάγους».