Πέθανε το βράδυ της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο Μηνάς Χατζησάββας. Ο γνωστός ηθοποιός που είχε βεβαρημένο ιστορικό με καρδιολογικά προβλήματα νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού από την περασμένη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου έχοντας υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η κηδεία του Μηνά Χατζησάββα, που θα είναι πολιτική, θα γίνει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, από το Α΄ νεκροταφείο της Αθήνας, στις 12.00 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει αποτέφρωση.

Αντί στεφάνων, επιθυμία της οικογένειας του Μηνά Χατζησάββα είναι να συγκεντρωθούν χρήματα για την ενίσχυση των μεταναστών σε ειδικό κουτί που θα υπάρχει στο χώρο

Ηθοποιός υψηλών δυνατοτήτων, πρωταγωνιστής ξεχωριστός και γοητευτικός, άνθρωπος χαμηλών τόνων, πρωτοπόρος και τολμηρός, ουσιαστικός καλλιτέχνης, εξαιρετικά αγαπητός στο συνάφι του και στο κοινό, ένα ελεύθερο πνεύμα: Ο Μηνάς Χατζησάββας πέθανε πριν από λίγες ώρες, αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες ρόλους και ερμηνείες στο θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μικρή οθόνη.

Σύγχρονο και κλασικό ρεπερτόριο, αρχαίο Δράμα, ελληνικό και ξένο έργο. Όλα τα υπηρέτησε με συνέπεια και πάθος, έχοντας αρωγό το ταλέντο και τη μεγάλη του αγάπη για την τέχνη του.

Την περασμένη Δευτέρα το πρωί, στο σπίτι του, υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, εισήχθη στον Ευαγγελισμό και μπήκε στην Εντατική. Η καρδιά του δεν άντεξε και απόψε , βράδυ Δευτέρας, έσβησε. Οι γιατροί είχαν ήδη προβλέψει το μην αναστρέψιμο της κατάστασής του.

Πενήντα χρόνια στο θέατρο είχε συμπληρώσει, από τον πρώτο του ρόλο, το 1965, στο Εθνικό, Πάρις στον «Ρήσο» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Τάκη Μουζενίδη. Άλλωστε από πολύ νέος ήθελε να γίνει ηθοποιός. Πήγε στο Παρίσι, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ρενέ Σιμόν κι έναν χρόνου μετά επέστρεψε και μπήκε στη Σχολή του Εθνικού.

Γεννημένος το 1948, στην Αθήνα, ο Μηνάς Χατζησάββας τελείωσε τη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου το 1969 και ήταν ιδρυτικό μέλος του Ελεύθερου θεάτρου (1970). Σταθερός στις επιλογές του δούλεψε στο Εθνικο και από το 1984 ως το 1998 ανήκε στο δυναμικό του Ανοιχτού Θεάτρου του Γιώργου Μιχαηλίδη. Έπειτα επέστρεψε ξανά στο Εθνικο και στο ελεύθερο θέατρο.

Παράλληλα, με το ψευδώνυμο Πρόδρομος Σαββίδης είχε εκδώσει τρεις συλλογές διηγημάτων με τους τίτλους, «Σπέρμα», «Η Χαμένη», «Δύο Σταγόνες Βροχή». Με το ίδιο ψευδώνυμο συμμετέιχε και στη συγγραφή σεναρίων.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του, το περασμένο καλοκαίρι (Αθηνόραμα) είχε προφητικά σχεδόν μιλήσει για τη ζωή και τον θάνατο: «Η ζωή μας είναι ό,τι είμαστε, τελεία και παύλα. Γι’ αυτό θέλω να δουλεύω, να δουλεύω, να δουλεύω. Αν δεν είχα τη δουλειά μου να με κρατάει, δεν ξέρω τι θα έκανα… Όσο έχω ακόμη δυνάμεις, ας παιδεύομαι».

Τον περασμένο Ιούλιο έδωσε την τελευταία του παράσταση στο Φεστιβαλ Αθηνών παράσταση «Οι τυφλοί ή ο ήχος των μικρών πραγμάτων σε μεγάλο σκοτεινό»
της Ζωής Χατζηαντωνίου. Ηθελε να παίξει «Οιδίποδα επίθεση Κολωνώ» και «Βασιλιά Ληρ». Δεν πρόλαβε…

Στιβαρή κινηματογραφική παρουσία

Μετά από αρκετές ταινίες μικρού μήκους που γύρισε από το 1969 ως το 1973, ο Μηνάς Χατζησάββας έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του στην ταινία «Ιωάννης ο Βίαιος» της Τώνιας Μαρκετάκη. Το όνομά του θα συνδεόταν άμεσα με το νέο κύμα των Ελλήνων κινηματογραφιστών που αναπτύχθηκε ραγδαία την δεκαετία του 1980.

Ωστόσο η κινηματογραφική καριέρα του θα συνεχιζόταν μέχρι τις μέρες μας. Στις 17 Δεκεμβρίου εξάλλου διανέμεται στις αίθουσες η ταινία «Ενας άλλος κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη που είναι η τελευταία ταινία του Χατζησάββα. Μελλοντικά όμως ελπίζουμε να δούμε και την «Μήδεια… Κρείσων των εμών βουλευμάτων» του Νίκου Γραμματικού, μια ταινία που είναι εδώ και καιρό έτοιμη αλλά δεν έχει ακόμη βρει διανομή.

Με τον Νίκο Γραμματικό ο Μηνάς Χατζησάββας συνδέθηκε φιλικά και επαγγελματικά. Ηταν πρωταγωνιστής του στην «Κλειστή στροφή», έπαιξε στους «Απόντες», την «Εποχή των δολοφόνων» και στον «Βασιλιά». Συνολικά οι τίτλοι ταινιών του Χατζησάββα ξεπερνούν τους 30 τίτλους. Στη «Ζωή ενάμιση χιλιάρικο» της Φωτεινής Σισκοπούλου ο Χατζησάββας εμφανίζεται και ως συνσεναριογράφος, ενώ έπαιξε στην τελευταία ως σήμερα ταινία μυθοπλασίας του Ροβήρου Μανθούλη, το «Lilly’s story» αλλά και στην πρώτη του Βασίλη Βαφέα, την «Ανατολική περιφέρεια» (ξανασυνεργάστηκε με τον Βαφέα στον «Ερωτα του Οδυσσέα» και στο «Ρεπό» και δεν έπαψε ποτέ να είναι παρών στο σινεμά).

Είχε την ικανότητα να δίνει πνοή σε φτωχές δημιουργίες, όπως για παράδειγμα το «J.A.C.E» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη όπου παίζοντας έναν αστυνομικό με καλή καρδιά ο Χατζησάββας ήταν το μόνο στοιχείο που ξεχώριζε. Χαρακτηριστικές εμφανίσεις του έχουν γίνει στις ταινίες «Ομηρος» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, «Οι ακροβάτες του κήπου» του Χρήστου Δήμα, «Αδικος κόσμος» του Φίλππου Τσίτου και «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα» του Σωτήρη Γκορίτσα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που με την δουλειά του ο Χατζησάββας χάρηκε πολλά βραβεία: κέρδισε δυο φορές το βραβείο Β ανδρικού ρόλου στη Θεσσαλονίκη («Lilly’s story», «Τα παιδιά του κρόνου»), μια φορά το βραβείο Α ρόλου («Κλειστή στροφή») και μια φορά το σεναρίου («Η ζωή ενάμιση χιλιάρικο» το οποίο μοιράστηκε με την Σισκοπούλου).

Εξίσου δραστήριος όμως ο Χατζησάββας υπήρξε και στην τηλεόραση, με σειρές που στην εποχή τους έκαναν τεράστιο θόρυβο. Ανάμεσα στις οποίες το ερωτικό δράμα «Αναστασία» (1993) δίπλα στην Μυρτώ Αλικάκη, το «Νυχτερινό δελτίο» (1998 – 1999), ο «Κόκκινος κύκλος», η «10η εντολή» και η «Αμυνα ζώνης»

Δυο χρόνια πριν, η ταινία «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά θα κέρδιζε δυο βραβεία στο φεστιβάλ Βενετίας για την σκηνοθεσία της και για την ερμηνεία του συναδέλφου του Θέμη Πάνου.

Δυστυχώς, ο Χατζησάββας δεν τιμήθηκε ποτέ όπως του άξιζε στο εξωτερικό.

Συλλυπητήριο μήνυμα του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα

«Η ξαφνική απώλεια του Μηνά Χατζησάββα στερεί από τον ελληνικό πολιτισμό και το ελληνικό θέατρο μια εμβληματική παρουσία με πλούσια καλλιτεχνική διαδρομή. Η συνεισφορά του στην τέχνη και το ήθος το οποίο δίδαξε τόσο με τη δουλειά του όσο και στο σύνολο του βίου του θα παραμείνουν, ωστόσο, ζωντανά στο κοινό του και στη μνήμη όλων των Ελλήνων. Στην οικογένειά του, τους οικείους και τους συναδέλφους του εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.


Η δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά


«Ο Μηνάς Χατζησάββας, εκ των σπουδαίων καλλιτεχνών του τόπου μας, υπήρξε πρωτοπόρος, ακάματος εργάτης της τέχνης του και ταυτόχρονα ιδιαιτέρως αγαπητός από το σύνολο της καλλιτεχνικής κοινότητας αλλά και τον κόσμο που τον παρακολουθούσε κατά την πολύχρονη πορεία του στο θέατρο και τον κινηματογράφο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αρειστείδης Μπαλτάς.

«Η απουσία του θα είναι αισθητή στον χώρο των τεχνών που υπηρέτησε, αλλά το ήθος και η γενναιοδωρία του θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές καλλιτεχνών, που τόσο αγαπούσε και υπερασπιζόταν.

»Εκφράζω, λοιπόν, τα θερμά συλλυπητήρια μου για την απώλεια του Μηνά Χατζησάββα. Συμμερίζομαι τον πόνο των οικείων του και τους μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων μας για την προσφορά του στην πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου μας» καταλήγει.

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά το Μηνά Χατζησάββα

«Αποχαιρετάμε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και συμμετέχουμε στη θλίψη και το πένθος των αγαπημένων του, αναφέρει το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια του Μηνά Χατζησάββα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Ο Μηνάς Χατζησάββας έφυγε πρόωρα και απρόσμενα από κοντά μας στα 67 του χρόνια. 50 απ’ αυτά αφοσιωμένα στο θέατρο, στην τέχνη, στην ομορφιά — μια πλούσια διαδρομή που κράτησε άσβεστη τη σπίθα μιας αέναης νεότητας» υπογραμμίζει το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι ο Μηνάς Χατζησάββας σπούδασε στην παρισινή σχολή θεάτρου Cours Simon και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η πρώτη του παράσταση ήταν ο «Ρήσος» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Τ. Μουζενίδη. Διετέλεσε συνιδρυτής του Ελεύθερου Θεάτρου και πρωταγωνιστής στο Ανοιχτό Θέατρο του Γ. Μιχαηλίδη, στο Αμόρε, στο Εθνικό και σε πολλά ακόμα» προσθέτει.

Και καταλήγει: «Η διαδρομή του στο σανίδι τού πρόσφερε σπουδαίους ρόλους, συνεργασίες με σημαντικούς σκηνοθέτες, Έλληνες και ξένους. Εξαιρετικός ερμηνευτής του αρχαίου δράματος στις πιο πρωτοποριακές του ερμηνείες, πάντα ανοιχτός στο καινούργιο, πάντα να υπερασπίζεται, με τη δουλειά του και το ήθος του, την τέχνη του σε όλες τις στιγμές της. Κι αν ζούσε και ανέπνεε για το θεατρικό σανίδι, το πέρασμά του από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση του χάρισε την αγάπη του ευρύτερου κοινού. Ο Μηνάς Χατζησάββας υπήρξε μια από εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις ηθοποιών που ασκούν ακούραστα τα εργαλεία τους, που τολμούν και εξελίσσονται, που δεν σταματούν να δοκιμάζονται και να δοκιμάζουν. Κι επίσης, ένας γλυκύτατος, τρυφερός και γενναιόδωρος άνθρωπος, πολυαγαπημένος όλων των συναδέλφων του, κυρίως των νεότερων».

Ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς

«Μια από τις σημαντικότερες παρουσίες στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης ο ηθοποιός Μηνάς Χατζησάββας δεν βρίσκεται πια μαζί μας. Σπάνιος ερμηνευτής ξεχώριζε για το ήθος ,την ευγένεια και την αρτιότητα με την οποία ενσάρκωνε ρόλους σε όλα τα είδη του ρεπερτορίου. Το Ελληνικό θέατρο θρηνεί την απώλεια ενός μεγάλου πρωταγωνιστή αλλά και ενός ξεχωριστού πνευματικού ανθρώπου που έγραψε την δική του ιστορία. Καλό του ταξίδι…»