Το ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), το μοναδικό επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα το οποίο στην κύρια σύνθεσή του περιλαμβάνει ηθοποιούς με κινητικές αναπηρίες, τιμά την 3η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία όπως τιμά και την τέχνη του θεάτρου: με εμπεριστατωμένη γνώση σε έργα απαιτήσεων και παραστάσεις εξαιρετικής αισθητικής και αρτιότητας.
Για την ακρίβεια, το ΘΕΑΜΑ παρουσιάζει δύο έργα: την κωμωδία «Ιάκωβος ή Υποταγή» του μεγάλου συγγραφέα του θεάτρου του παραλόγου Ευγένιου Ιονέσκο και τον μονόλογο «Φιλοκτήτης», που βασίζεται στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή, με παραστάσεις εκτός και εντός Αθηνών.

Ο Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος σκηνοθέτησε και επεξεργάστηκε δραματουργικά τον «Ιάκωβο», είναι ο πρώτος έλληνας ηθοποιός με αναπηρία που σπούδασε σε Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης. Με αυτόν τον τρόπο αμφισβήτησε την προϋπόθεση της αρτιμέλειας ως βασικό κριτήριο που έχει θεσπίσει το υπουργείο Πολιτισμού για την εισαγωγή στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης. Το 2010 ίδρυσε το ΘΕΑΜΑ ύστερα από μια σημαντική πορεία ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, στοχεύοντας και στη δημιουργία της πρώτης Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης για ηθοποιούς με κινητικές αναπηρίες στην Ελλάδα (όπως εξάλλου υπάρχουν και σε πολλές χώρες του εξωτερικού).

Σήμερα η δουλειά του Βασίλη Οικονόμου έχει αναγνωριστεί διεθνώς στο αντίστοιχο επίπεδο της Ρωσίας και της Μεγάλης Βρετανίας, όπου έχει προσκληθεί επανειλημμένως για διαλέξεις και master classes υποκριτικής σε σεμινάρια θεατρικής παιδείας. Ενα προξενιό συμφερόντων, ένας κωφός τραγουδιστής παππούς και μια νύφη με τρεις μύτες εκφράζουν μερικά στοιχεία του καυστικού σαρκασμού του Ιονέσκο. Βοηθός σκηνοθέτης της παράστασης είναι ο Πάνος Ζουρνατζίδης, ο οποίος παίζει στο έργο μαζί με τους Αιμιλιανή Αβραάμ, Μιχάλη Γραμματά, Εφη Τούμπα, Μάνο Τριανταφυλλάκη, Μιχάλη Ταμπούκα, Γιώργο Ηλιάκη, Μαρίνα Μπεσίρη, Μαίρη Σταματουλά, Μαρία Μουρελάτου, Κατερίνα Κοντομάρκου και Ολγα Οικονόμου.
Τον Φιλοκτήτη ερμηνεύει ο Βασίλης Οικονόμου σε κείμενο – σκηνοθεσία της Απολλωνίας Τσαντά, κινησιολογία της performer Σοφίας Σταυρακάκη ενώ βοηθός σκηνοθέτης είναι ο Μιχάλης Ταμπούκας. Η Απολλωνία Τσαντά, διακεκριμένη θεατρολόγος, σεναριογράφος, σκηνοθέτρια και θεατρική συγγραφέας ΑμεΑ, ανατέμνει τη θεατρική υπόσταση του «Φιλοκτήτη» σε μια performance που αποτελεί ύμνο στην αποδοχή για ό,τι ξένο. Η διερμηνέας Θεοδώρα Τσαποΐτη αποδίδει τα έργα επί σκηνής για κωφούς θεατές στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Επίσης το ΘΕΑΜΑ είναι μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, που δραστηριοποιείται με στόχο την προσβασιμότητα ανθρώπων με αναπηρίες στην τέχνη από κάθε άποψη.
Το έργο «Ιάκωβος ή Υποταγή» παρουσιάζεται την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στις 19.00 στον Χώρο Τεχνών Δήμου Βέροιας (Παύλου Μελά και Μπιζανίου), τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 21.00 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων και την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου στις 21.00 στην Αίθουσα Συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Ο «Φιλοκτήτης» ανεβαίνει την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου στις 21.00 στο θέατρο «Απόλλων» Σύρου – Ερμούπολης. Τα εισιτήρια είναι 10 ευρώ και 6 ευρώ (άνεργοι, φοιτητές, συνταξιούχοι), είσοδος δωρεάν για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). Πληροφορίες στα τηλ. 6939 308.409, 6976 623.735. Το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου ο «Φιλοκτήτης» θα παρουσιαστεί στις 19.00 στο Dudu Loft, Κολωνού 12-14 στο Μεταξουργείο, με δωρεάν είσοδο, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής σε συνδιοργάνωση με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

HeliosPlus