Μια εμβληματική χορογραφία που «σφράγισε» την πρώτη και μοναδική μεταξύ τους συνεργασία το 1983 αναβιώνουν τρία ηχηρά ονόματα της πρωτοπορίας της αμερικανικής τέχνης στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Ο λόγος για τον συνθέτη Τζον Ανταμς, τη χορογράφο Λουσίντα Τσάιλντς και τον αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι, οι οποίοι υπογράφουν από κοινού το «Available Light». Προϊόν μιας εποχής κατά την οποία κυριαρχούσαν οι πειραματικού χαρακτήρα συνεργασίες ανάμεσα σε ιδιοφυείς δημιουργούς, το εν λόγω έργο φωτίζει και αναδεικνύει τα ιδιαίτερα στοιχεία του καθενός ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζει και την κοινή τους αισθητική σε αυτού του είδους τις προσεγγίσεις.
Το έργο αποτέλεσε παραγγελία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Λος Αντζελες. Στη διάρκεια μιας περιόδου ανακαίνισής του, το 1983, υλοποιούσε site specific παραγωγές ενθαρρύνοντας συνεργασίες μεταξύ ανερχόμενων αλλά και καθιερωμένων καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και συγγραφέων. Για εκείνη την παράσταση ο Γκέρι δημιούργησε ένα σκηνικό σε δύο διαφορετικά επίπεδα, από βιομηχανικές πλατφόρμες και αλυσίδες περίφραξης, ενώ το κοινό καθόταν σε κεκλιμένες κερκίδες επάνω στη σκηνή. Στο έργο χόρευε και η ίδια η Τσάιλντς, η οποία σήμερα, στα 75 της χρόνια, έχει μοιράσει τον ρόλο σε δύο χορευτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναβίωση του 2015 (η πρεμιέρα της οποίας δόθηκε στις 5 Ιουνίου στο Walt Disney Concert Hall του Λος Αντζελες, κτίριο το οποίο σχεδίασε ο Γκέρι το 2003) γίνεται κατόπιν αναθέσεων πολλών και σημαντικών φορέων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, μεταξύ των οποίων η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Πραγματικός θρύλος του μοντέρνου χορού, η Λουσίντα Τσάιλντς –η οποία, μεταξύ άλλων, υπέγραψε τη σκηνοθεσία της όπερας «Αλέξανδρος» του Χέντελ που παρουσίασε η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής σε Ελλάδα και εξωτερικό προ διετίας –υπήρξε μαθήτρια του Μερς Κάνιγχαμ και σημαντικό μέλος της πρωτοποριακής χορευτικής ομάδας Judson, η οποία έφερε επανάσταση στον χορό στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Το 1973 δημιούργησε τη δική της ομάδα, τη Lucinda Childs Company, με την οποία εν προκειμένω παρουσιάζει το έργο, ενώ από το 1992 εργάζεται ιδιαίτερα στην όπερα. Κάμποσα χρόνια νωρίτερα, το 1976, συνεργαζόμενη ως χορογράφος και performer με τον Μπομπ Γουίλσον και τον Φίλιπ Γκλας στην επική, πεντάωρης διάρκειας όπερα «Einstein on the Beach», απέδειξε ότι κινείται με αξιοθαύμαστη ευκολία ανάμεσα στο solo και στα ομαδικά κομμάτια για όπερα, ενώ παράλληλα διαθέτει εντυπωσιακό υποκριτικό ταλέντο.
πότε & πού:

«Available Light». 5, 6, 7 Δεκεμβρίου. Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, λεωφόρος Συγγρού 107-109. Εισιτήρια στο τηλ. 210 9005.800.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ