Η σύζευξη θρησκείας και πολιτικής μπορεί να βρίσκεται στην επικαιρότητα του δημόσιου λόγου εξαιτίας των τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι, αλλά δεν προέκυψε από τα γεγονότα. «Θρησκεία και πολιτική έρχονται διαρκώς στην επικαιρότητα με αιματηρό τρόπο και τη σχέση τους συζητούμε όλοι αλλά η σχέση αυτή δεν γεννήθηκε τα τελευταία χρόνια με την Αλ Κάιντα και το ISIS, υπάρχει από τη σύσταση των κοινωνιών και των θρησκειών» λέει στο «Βήμα» ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του Ιδρύματος Βιβλικών Μελετών «Άρτος Ζωής» με αφορμή τη διεξαγωγή του 6ου συνεδρίου του Ιδρύματος με θέμα «Θρησκεία και πολιτική», στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Νοεμβρίου.

Σκοπός του συνεδρίου είναι «να δούμε το ζήτημα στην πηγή του, να εξετάσουμε τα ιδρυτικά κείμενα που θέτουν το ζήτημα, την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, τη Βίβλο δηλαδή, και το Κοράνι». Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου η σχέση θρησκείας και πολιτικής θα εξεταστεί στην περίοδο που επικρατεί ο χριστιανισμός, με εισηγήσεις για τη σχέση Κράτους και Εκκλησίας στο Βυζάντιο, για τη σχέση αυτή στον ιερό Αυγουστίνο και στα κείμενα των Προτεσταντών, του Λούθηρου και του Καλβίνου. Θα παρουσιαστεί η σχέση στην περίοδο που αρχίζει η αμφισβήτηση του χριστιανισμού στην Ευρώπη (Μακιαβέλι, Καντ, Χομπς, Σπινόζα) και, ξεκινώντας από τον Χομπς, θα διερευνηθεί το ζήτημα σε επίπεδο ιδεών καταλήγοντας στις νεότερες εκφάνσεις της σχέσης αυτής στον 20ό αιώνα.
Στην καταληκτική ομιλία του συνεδρίου ο καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Γεράσιμος Μακρής θα μιλήσει με θέμα «Η οργάνωση «Ισλαμικό Kράτος»: Θεωρία και πρακτική». «Η οργάνωση η οποία ανακινεί το ζήτημα από την πλευρά του Ισλάμ, μετά την παρακμή της Αλ Κάιντα, είναι η ISIS», λέει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, «αλλά δεν είναι μια οργάνωση που απλώς παίρνει τα όπλα και βγαίνει στον δρόμο, έχει σημασία να δούμε από πού, από ποια κείμενα αντλεί την επιχειρηματολογία της».
Είναι σημαντικό, τονίζει ο ίδιος, «να κατανοήσουμε ότι θρησκεία και πολιτική βρίσκονται σε στενή σχέση ανά τους αιώνες. Ανεξάρτητα από το αν θεωρούμε καλό ή κακό αυτή τη σχέση, η σχέση είναι υπαρκτή και στενή, συγκρουσιακή ή μη, και πρέπει να την κατανοήσουμε».
Ο ετήσιος θεσμός των συνεδρίων του «Άρτου Ζωής» άρχισε το 2010 με το συνέδριο «Η μεσσιανική ιδέα και οι μεταμορφώσεις της» και διεξάγεται εφέτος για έκτη συνεχή χρονιά. Προηγήθηκε το 2014 το συνέδριο «Δικαιοσύνη και δίκαιο», με τη συμμετοχή κάθε φορά «ομιλητών που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στο πλαίσιο μιας βιβλικής παράδοσης αλλά και εκπροσώπων του εκκοσμικευμένου λόγου, πιστών αλλά και θύραθεν στοχαστών».