Τον Τζοσάια Όμπερ, καθηγητή της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ (Έδρα Ελληνικών Σπουδών «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης») αναγορεύει επίτιμο διδάκτορα το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου.
Η Ιστορία των θεσμών και η πολιτική θεωρία, με έμφαση στην πολιτική σκέψη και πρακτική του αρχαίου ελληνικού κόσμου, είναι τα πεδία στα οποία εστιάζονται τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Τζοσάια Όμπερ. Έχει συγγράψει πολλά βιβλία που έχουν εκδοθεί από τον οίκο Princeton University Press, συμπεριλαμβανομένων των Mass and Elite in Democratic Athens ([Μάζα και ελίτ στη δημοκρατική Αθήνα], 1989), The Athenian Revolution ([Η αθηναϊκή επανάσταση], 1996), Political Dissent in Democratic Athens ([Πολιτική διαφωνία στη δημοκρατική Αθήνα], 2008), και Democracy and Knowledge ([Δημοκρατία και γνώση], 2008). Δεκάδες επιστημονικές συνεργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους (American Political Science Review, Philosophical Studies, Hesperia, Polis, Transactions of the American Philological Association κ.ά.).
Στο νέο του βιβλίο The Rise and Fall of Classical Greece ( [Η Άνοδος και η πτώση της Αρχαίας Ελλάδας], Princeton University Press, Πρίνστον ΗΠΑ, 2015) περιγράφει και εξηγεί τους λόγους της αξιοσημείωτης άνθησης της Ελλάδας κατά την περίοδο μεταξύ 800-300 π.Χ., τη μακεδονική κατάκτηση κατά τα τέλη του 4ου αι. και τη συνέχιση της οικονομικής άνθησης κατά την Ελληνιστική Εποχή. Άλλες πρόσφατες ερευνητικές του ενασχολήσεις αφορούν τη γενική θεωρία της δημοκρατίας και τη μελέτη της ορθολογικής συνεργασίας και της χρήσιμης γνώσης, που μπορεί να εξαχθούν από την ανάλυση της ελληνικής πολιτικής σκέψης.
Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, στις 7.15 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών (Γ. Καρτάλη 72 και Ροζού), στον Βόλο. Τον έπαινο του τιμώμενου και τα διάσημα θα επιδώσουν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιος Κ. Πετράκος και ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Μιχαήλ Σ. Ζουμπουλάκης. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικό πρόγραμμα με έργα για βιολί και φλάουτο από τους καθηγητές Ιωάννα Αποστολάκη και Κατερίνα Βασιλείου του ωδείου της Βάσως Κεχαΐδου-Κορφιάτη.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Τζοζάια Όμπερ, έδωσε διάλεξη, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard με θέμα «Η άνοδος και η πτώση της Κλασικής Ελλάδας» ενώ τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου θα εγκαινιάσει τις εργασίες του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Οικονομικής, με θέμα «Οικονομία και Δημοκρατία», που διοργανώνει το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, με τη διάλεξη «Δημοκρατία και κοινωνική ανισότητα στην Κλασική Ελλάδα».
Διαβάστε εδώ πρόσφατη συνέντευξη του Τζοζάια Όμπερ στο «Βήμα» με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του The Rise and Fall of Classical Greece.