Το ζήτημα της επανένταξης της δωρεάς των τριών εκατομμυρίων ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), στο επόμενο φορολογικό έτος συζήτησε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, σε προγραμματισμένη συνάντηση που είχε σήμερα, Παρασκευή, με κλιμάκιο του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η απόφαση της απένταξης της δωρεάς από το τρέχον σύστημα υλοποίησής του ελήφθη για καθαρά λογιστικούς λόγους, προκειμένου να κλείσει ο ετήσιος ισολογισμός του Ιδρύματος, μετά την αδυναμία του ΕΜΣΤ να τηρήσει το προαπαιτηθέν χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση από το ΙΣΝ για την καταβολή της δωρεάς.

Επίσης σημειώνεται ότι τον τελευταίο μήνα ο υπουργός έχει συναντηθεί και ενημερωθεί διαδοχικά για την πορεία του ΕΜΣΤ από την καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά, τον πρόεδρο του ΔΣ Γιώργο Παπαναστασίου, αλλά και σχετικούς φορείς και πρόσωπα, καθώς και ότι το υπουργείο έχει δρομολογήσει και υλοποιήσει όλα τα αιτήματα της διοίκησης του ΕΜΣΤ, προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της δωρεάς.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Έχουν καταβληθεί τα έξοδα μετεγκατάστασης του ΕΜΣΤ, παρά τις δυσκολίες εκταμίευσής τους.

Οι πιστώσεις που έχουν διατεθεί για το ΕΜΣΤ το 2015 από τον τακτικό προϋπολογισμό ανέρχονται στο ποσό των 420.000 ευρώ. Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, έχει εκδοθεί απόφαση κατανομής πίστωσης ύψους 2.000.000 ευρώ, η οποία θα εκταμιευθεί άμεσα.

Με πρωτοβουλία του υπουργείου ενεκρίθησαν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ που θα στελεχώσουν το ΕΜΣΤ.

Τέλος, βρίσκεται στην τελική ευθεία η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας του ΕΜΣΤ που εκκρεμούσε εδώ και χρόνια.

Τονίζεται δε ότι, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις του υπουργείου, η απαραίτητη για την έναρξη λειτουργίας του ΕΜΣΤ μουσειολογική μελέτη, η οποία θα έπρεπε να έχει κατατεθεί από το ΕΜΣΤ από την αρχή της χρονιάς, δεν έχει κατατεθεί ούτε καν ως προσχέδιο στο Συμβούλιο Μουσείων.