Επετειακή εκδήλωση για τα δέκα χρόνια της ταινίας «Η καρδιά του κτήνους» του Ρένου Χαραλαμπίδη θα γίνει την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Παρόντες θα είναι ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της ταινία αλλά και ο συγγραφέας Πέτρος Τσατσόπουλος στου οποίου το ομότιλο μυθιστόρημα στηρίζεται το σενάριο.
Μετά την προβολή της ταινίας θ’ ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα στους Χαραλαμπίδη και Τατσόπουλο στην οποία το κοινό θα συμμετέχει. Ποιός θα είναι ο σκοπός της συζήτησης . «Να δούμε τι μας ενώνει και τι μας χωρίζει από εκείνη την τόσο κοντινή αλλά και τόσο μακρινή δεκαετία» μας είπε ο Ρ. Χαραλαμπίδης αναφερόμενος στην χρονιά που η ταινία γυρίστηκε.
Κεντρικός ήρωας της ταινίας όπως και του μυθιστορήματος είναι ο Στέφανος (Χαραλαμπίδης), ο οποίος σκέφτεται ως λύση στο οικονομικό του αδιέξοδο μια εξωφρενική ληστεία. Προφανώς είναι μια κίνηση χωρίς λογική, προοπτική και μέλλον. Είναι;
Τα γυρίσματα της «Καρδιάς του Κτήνους» έγιναν ακριβώς πριν δέκα χρόνια στο κέντρο της Αθήνας ενώ περίμενε τα Χριστούγεννα. «Μιας Αθήνας τελείως διαφορετικής» θυμάται ο Χαραλαμπίδης. «Εορταστικής και φωταγωγημένης. Ανυποψίαστης για την επερχόμενη κρίση που θα κλόνιζε καθοριστικά την εικόνα της.» Ο σκηνοθέτης νιώθει υπερήφανος που κατέγραψε την αστική εορταστική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα η οποία, δυστυχώς, έμελλε να χαθεί για πάντα.
Αξίζει τέλος να ειπωθεί ότι αυτή η τρίτη ταινία του Χαραλαμπίδη (ως σκηνοθέτη) μετά το «No budget story» και τα «Φτηνά τσιγάρα», είναι βασισμένη σε ένα μυθιστόρημα – σήμα κατεθέν των ελληνικών νεανικών αναγνωσμάτων της δεκαετίας του 1980. Ο συγγραφέας μάλιστα συμβούλεψε το σκηνοθέτη και σεναριογράφο πως «όσο πιο πολύ προδώσεις το βιβλίο και απελευθερωθείς, τόσο καλύτερη ταινία θα κάνεις».
Κυριακή 29 Νοεβρίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι
Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Κινηματογράφος