Μια παράσταση για τη χαρά της ζωής, το σύντομο του βίου και την ανάγκη να επενδύσουμε στις αξίες που μας φέρνουν πιο κοντά: στη φιλία, στην αγάπη, στην αλληλεγγύη… Ολα αυτά στους «Καρμενσίτας», τη νέα παραγωγή για παιδιά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η αυλαία της οποίας ανοίγει στις 22/11 στο θέατρο «Ολύμπια» και βασίζεται σε μια ιδέα της πρώτης χορεύτριας του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρίας Κουσουνή.
Η παράσταση συνδυάζει την όπερα με το μπαλέτο και στηρίζεται στη μουσική της θρυλικής «Κάρμεν» του Μπιζέ. Διαδραματίζεται ένα κυριακάτικο πρωινό σε ένα πάρκο, όπου μια παρέα παιδιών, ένα τάγμα προσκόπων και ηλικιωμένοι επισκέπτες συναντώνται και μοιράζονται τη χαρά της ζωής.
Με κύριο μέσο τον χορό, το έργο επιχειρεί να μεταδώσει μια εμπειρία ζωής στους μικρούς θεατές. Απευθύνεται σε ηλικίες που αρχίζουν από την προσχολική και φτάνουν ως τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου. Εν προκειμένω, το τραγούδι και ο λόγος χρησιμοποιούνται για να κάνουν την αφήγηση πιο εύληπτη και για τον λιγότερο εξοικειωμένο με το λεξιλόγιο του χορού θεατή. Με όχημα τη διάσημη μουσική που έγραψε ο Μπιζέ για την «Κάρμεν», οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ και διακεκριμένοι μονωδοί μάς ταξιδεύουν στον κόσμο της αθωότητας μέσα από μια αστεία, πολύχρωμη και συγκινητική παράσταση. Η χορογραφία της Μαρίας Κουσουνή βασίζεται στις τεχνοτροπίες του μπαλέτου, ενσωματώνοντας παράλληλα και το σύγχρονο χορευτικό λεξιλόγιο, σε μια δημιουργία γεμάτη από την ενέργεια των παιδιών…
«Είναι η πρώτη φορά που κάνω κάτι για παιδιά» λέει η Μαρία Κουσουνή και ομολογεί πως οι κώδικες μιας παράστασης που απευθύνεται στους μικρούς θεατές είναι σαφώς διαφορετικοί. «Η αρχική μου πρόταση» συνεχίζει η ίδια «αφορούσε ένα μπαλέτο. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ όμως, ο Μύρων Μιχαηλίδης, πρότεινε να γίνει μια παραγωγή για παιδιά και παράλληλα να εμπλουτιστεί και με τραγούδι. Πρόκειται αναμφίβολα για μεγάλη πρόκληση, καθώς το παιδικό κοινό είναι ιδιαίτερα δύσκολο».
Η αρχική ιδέα για την όπερα-μπαλέτο «Καρμενσίτας» ανάγεται στο 2013, όταν η Μαρία Κουσουνή χορογράφησε το «Don’t forget to play» στο πλαίσιο της «Ανοιχτής Πρόβας Νέων Χορογράφων» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. «Το «Don’t forget to play» για μένα σημαίνει να μην ξεχνάς το παιδί που κρύβεις μέσα σου. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Αρκεί να το διατηρήσεις και να θυμάσαι να βλέπεις όλα τα όμορφα και απλά καθημερινά πράγματα που δίνουν απέραντη χαρά. Κάτι που συνήθως ξεχνάμε όταν γινόμαστε ενήλικοι και διανύουμε τη δημιουργική περίοδο της ζωής μας. Αυτός ήταν ο λόγος που στο έργο δεν υπάρχουν μεγάλες αναφορές στους ενηλίκους» σημειώνει και πάλι η ίδια.

info:

Για τη δημιουργία της παραγωγής συνεργάστηκε μια πολυμελής ομάδα συντελεστών. Τη μουσική διεύθυνση μοιράζονται οι Χρύσανθος Αλισάφης, Ραφαήλ Πυλαρινός, Γιώργος Παπαδόπουλος ενώ η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Αλέξανδρου Ευκλείδη. Παραστάσεις ως τον Απρίλιο του 2016.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ