Με εμπειρία συνεργασιών δίπλα σε περισσότερους από 95 διάσημους καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, ο ισραηλινός μουσικός καλλιτέχνης Ινταν Ράιχελ θα βρεθεί σε λίγες ημέρες στην Αθήνα για τις ανάγκες μιας συναυλίας που όλα δείχνουν ότι υπόσχεται πολλά: τίτλος του δρώμενου (που γίνεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 25 χρόνια των πλήρων διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ – Ελλάδας) είναι «Μια γιορτή της μεσογειακής ψυχής», ενώ ο χώρος που πρόκειται να το φιλοξενήσει την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου είναι το Gazarte. Στο πλευρό του Ράιχελ από ελληνικής πλευράς θα βρίσκονται η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Γιάννης Κότσιρας.
Το γεγονός ότι ο Ινταν Ράιχελ δεν έχει εμφανιστεί στο παρελθόν στην Ελλάδα αυξάνει ακόμη περισσότερο την προσμονή μας. Γιατί το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να νιώσει ζωντανά αυτή την παράξενη και σίγουρα ξεχωριστή μείξη ηλεκτρονικής, αραβικής και αιθιοπικής μουσικής, είδη με τα οποία ο Ράιχελ διαρκώς πειραματίζεται, την ίδια ώρα που παραδοσιακά εβραϊκά κείμενα εμπλουτίζουν τους ήχους του σε μια προσπάθεια σύνδεσης διαφορετικών γλωσσών, πολιτισμών και μουσικών παραδόσεων. Αρκεί να πούμε ότι το τελευταίο άλμπουμ του «Quarter To Six», μια παραγωγή του 2013, κέρδισε διεθνή αναγνώριση για το βάθος και την πολυσυλλεκτικότητά του πουλώντας παραπάνω από 166.000 αντίτυπα.
Παραγωγός, συνθέτης και κιμπορντίστας, οΙνταν Ράιχελ γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1977 στην Κφαρ Σάμπα του Ισραήλ, κοντά στο Τελ Αβίβ. Ο ενθουσιασμός του με τον κόσμο της μουσικής αρχίζει από πολύ νωρίς. Στα εννέα άρχισε να παίζει ακορντεόν και του άρεσαν όλα τα μουσικά είδη με προτεραιότητα στην τσιγγάνικη μουσική και στην τζαζ, την οποία σπούδασε στο πιάνο.
Μετά το τέλος της στρατιωτικής θητείας του (που έπαιξε μεγάλο ρόλο στην καριέρα του ως μουσικού) ο Ράιχελ έγινε σύμβουλος σε σχολείο μεταναστών. Η επαφή του με Εβραίους της Αιθιοπίας τον βοήθησε να εμπεδώσει τη φολκ μουσική της Αιθιοπίας με την οποία ασχολήθηκε ενδελεχώς προτού γίνει ο άνθρωπος που άλλαξε ριζικά το πρόσωπο της ισραηλινής ποπ μουσικής.
Αυτό βεβαίως δεν έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη. Ο Ράιχελ συνόδευσε ως βοηθητικός τραγουδιστής και μουσικός πολλούς καταξιωμένους τραγουδιστές της πατρίδας του μέχρι να μπορέσει να χαράξει τον προσωπικό δρόμο του με το «Within my walls» που τον εκτόξευσε στα ύψη το 2003 πουλώντας παραπάνω από 150.000 αντίτυπα. Από τότε έχει εκδώσει επτά ακόμη άλμπουμ, όπως το «Mi’ma’amakim» (2005), το «Ben Kirot Beyti» (2008) και το «Travelling Home» (2011), που έχει πουλήσει τα λιγότερα αντίτυπα, κάτι παραπάνω από… 90.000!
Ο Ράιχελ είναι ιδιαιτέρως επιλεκτικός σε ό,τι αφορά τους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάζεται. Ανάμεσά τους θα βρούμε την αμερικανίδα ντίβα της neo-soul Iντια Αριε, την Aλίσια Κις, τη Mάιρα Αντράντε από το Πράσινο Ακρωτήριο, τη Mάρτα Γκόμεζ από την Κολομβία, την Aνα Μούρα από την Πορτογαλία, τον γερμανό κόντρα τενόρο Aντρέας Σολ και τον Βιέ Φάρκα Τουρέ από το Μάλι.
Περισσότερες πληροφορίες στην Πρεσβεία του Ισραήλ στο τηλ. 210 6705.529.

HeliosPlus