«Φτου ξελευθερία», ένα παιχνίδι που γνωρίζουμε όλοι από μικρά παιδιά. Καιρός λοιπόν να το ξαναπαίξουμε και τώρα που… μεγαλώσαμε. Ή τουλάχιστον να το δούμε και να το ακούσουμε στο club του Σταυρού του Νότου, τις Κυριακές 18, 25 Οκτωβρίου και 1η Νοεμβρίου.
Η Βασιλική Καρακώστα και ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της νέας ελληνικής μουσικής σκηνής, ενώνουν εφέτος τις δυνάμεις τους με σκοπό να σας ταξιδέψουν σε μια παράσταση γεμάτη χιούμορ, ευαισθησία, δυναμισμό και ειλικρίνεια με τα τραγούδια της προσωπικής τους δισκογραφίας αλλά και αγαπημένα τραγούδια ελλήνων και ξένων δημιουργών σε εκκεντρικές διασκευές.
Η Βασιλική Καρακώστα έχει στις αποσκευές της τη νέα της δουλειά με τίτλο «Κουρελού», ένα ιδιαίτερο άλμπουμ που ακουμπά στην παράδοση, κλείνει το μάτι στην Ανατολή αλλά δεν λέει και «όχι» στο ηλεκτρικό ροκ.
Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος αποτελεί μόνος του μια «ορχήστρα», έχει αγαπηθεί για τον ανατρεπτικό του λόγο και το πολύπλευρο ταλέντο του, καθώς γράφει μουσική και στίχους, ενορχηστρώνει αλλά και παίζει επί σκηνής πληθώρα μουσικών οργάνων.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί η Βασιλική Καρακώστα μιλάει για την «Κουρελού» της, την κρίση και τα επόμενα σχέδιά της.


n Τι είναι η «Κουρελού»;
«Είναι ο τίτλος του νέου μουδίσκου που αποτελείται από δώδεκα τραγούδια διαφορετικής καταγωγής. Η «Κουρελού» αυτή είναι φτιαγμένη από τη Θράκη, τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, το ρεμπέτικο πνεύμα, τη λαϊκοδημοτική τσαχπινιά, το νέο κύμα του λυρισμού του Κώστα Γιαννίδη, το σύγχρονο του τώρα. Και μουσικά, ενορχηστρωτικά, θα παρατηρήσεις μια πολυχρωμία στον ήχο. Πρόκειται για μια πολύχρωμη ελληνική μουσικάντικη «Κουρελού» που κυκλοφόρησε σε μια premium έκδοση τέλος Ιουλίου.
Αυτός ο δίσκος έχει ως αφετηρία το «Κουρελού project» που παρουσίασα ζωντανά σε όλη την Ελλάδα το 2010 και έχουν αποτυπωθεί τέτοιες στιγμές, τραγούδια από το πρόγραμμά μου που με ευχαριστεί να τραγουδώ κάθε φορά, όπως το «Φόρα τα μαύρα». Και έτσι όπως το σκέφτηκα, να υπάρχει μέσα από τις αντιθέσεις, με μια φωνή να τις ενώνει, μου έδωσε την ευκαιρία να συμπεριλάβω στιγμές μέσα στον χρόνο της μουσικής μου διαδρομής, όπως από «Τα Επικίνδυνα», τη δεύτερη δισκογραφική μου δουλειά, ή την πρόσφατη ηχογράφηση του «Κηπουρού» του Παύλου Παυλίδη που έχει αγαπηθεί πολύ. Τραγούδια ηχογραφημένα ζωντανάστο Μέγαρο Μουσικής Αθηνώνμε τις «100 κιθάρες»του Βαγγέλη Μπουντούνη και της Μάρως Ραζή. Δημοτικά τραγούδια που έχουν τη δύναμη της συλλογικής δημιουργίας, της κοινής μας καταγωγής, όπως τοαριστούργημα του Πόντου «Πάρθεν η Ρωμανία«.Αφιερώνω την κουρελού τραγουδιών στους δασκάλους μου. Οποιασδήποτε καταγωγής και οποιασδήποτε στιγμής».
n Η «Κουρελού» έχει και άλλη ανάγνωση;
«Σε μια άλλη ματιά, πέρα από τη μουσική, «Κουρελού» είναι οι αντιθέσεις μας, ο πολύπλευρος και πολύχρωμος εαυτός μας που γίνεται ένα, αρμονικά, χωρίς επικρίσεις. Είναι η στιγμή μιας παρέας που βρίσκεται σε ένα τραπέζι και ο καθένας λέει το τραγούδι του, σφυράει τη μελωδία της μνήμης του, χωρίς να επικαλείται το καλό ή το κακό, το άσχημο ή το ωραίο. «Κουρελού» είναι η συνύπαρξη, η επικοινωνία και εν τέλει η ενότητά μας μέσα από τη διαφορετικότητά μας».
n Γιατί διάλεξες αυτόν τον τίτλο;
«Διάλεξα αυτόν τον τίτλο γιατίμου αρέσει η λέξη αυτή, ηχεί σαν παιχνίδι που γαργαλάει το στόμα.Από τη φύση της η «Κουρελού» έχει ενωτικό χαρακτήρα, που σημαίνει πως είναι ελεύθερη να αγκαλιάσει– χωρίς περιορισμούς –ό,τι της κάνει κέφι. Υφάσματα λογιών-λογιών, από το πιο ακριβό μέχρι το πιο ευτελές, αν υπάρχει. Η δύναμή της κρύβεται στην ένωση και όχι τόσο σε αυτό από το οποίο αποτελείται. Η «κουρελού» έχει το μεγαλείο της απλότητας που πρωταγωνιστούσε στα σπιτάκια των παιδικών μας χρόνων. Και ενώ την έχουμε καταχωνιάσει και παραμελήσεισε μια γωνιά αναζητώντας τα πιο πέρα, έρχεται η στιγμή που μας συγκινεί –αυτό το χειροποίητο στολίδι –και μας ζεσταίνει σαν μικρά παιδιά, όπως όταν ακούμε ένα τραγούδι των παιδικών μας χρόνων που είχαμε ξεχάσει.Ακόμα μπορεί να πει κανείς πως «κουρελού» είναιη έννοια της παγκοσμιοποίησης, αυτής όμως πουσέβεται τη γνησιότητα του καθενός και με μια δημιουργική φόρα ενώνει τον κόσμο και δεν τον αλλοιώνει».

n Τι θα δούμε και θα ακούσουμε στον Σταυρό του Νότου;
«Στον Σταυρό του Νότου, αυτή τη φορά τις Κυριακές –που είναι η αγαπημένη μου μέρα -, θα συναντηθώ στη σκηνή με τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο. Είναι ένας ευγενής άνθρωπος, γλυκύτατος και πρόσχαρος, πολυοργανίστας, συνθέτης, γεμάτος εκπλήξεις, που συμμαζεύει το βλέμμα μου στις πρόβες όταν πετά στα παραθύρια. Αναμφίβολα αποτελεί μια επιλογή με τα μάτια της καρδιάς μου. Εχουμε συναντηθεί ξανά στο παρελθόν στο Ηρώδειο, με τονΔιονύση Σαββόπουλο, στο έργο «Αχαρνής» αλλά και με τη συμμετοχή μου στον δίσκο του «Μια τρελή Αλφαβήτα» σε στίχους της Ράνιας Μπουμπουρή. Με μια πολύ δυνατή ομάδα μουσικών συνεργατών λοιπόν θα ανάψουμε πανηγυρική φωτιάκαι γύρω-γύρω θα τριγυρνάμε, ο καθένας με τα βιώματά του, μέχρις ότου να ζεσταθούμε. Ανάταση. Συγκίνηση, παρελθόν, παρόν, όγδοα τέταρτα, σιωπές αλλά και το απρόβλεπτο που πάντα με συναρπάζει, αφού μπορεί να συμβεί μόνο με τη συμμετοχή του κοινού και αυτή είναι η χάρη του ζωντανού. «Φτου ξελευθερία» λέγεται η παράσταση, τίτλος βγαλμένος από το καινούργιο μας τραγούδι που έγραψε ο Αλκιβιάδης».
n Τι θα ήθελες να πάρουν φεύγοντας οι θεατές στο τέλος της παράστασης;
«Θα ήθελα φεύγοντας να πάρουν τη δοτικότητά τους στη συμμετοχή. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να ακουστεί η φωνή τους να τραγουδά, τα χέρια τους να κρατούν τον ρυθμό, να νιώσω την ψυχή τους να χαμογελά, να συγκινείται. Θα ήθελαπολύνα καταφέρουμεαυτή τη φράση που προέκυπτε το καλοκαίρι στο τέλος της κάθε συναυλίας μου, «Ανάψανε οι ματιές και ανοίξανε οι καρδιές», και χειροκροτούσαμε όλοι μαζί».

n Σε έχει κουράσει ή όχι η κρίση;
«Ημουν πάντα άνθρωπος της κρίσης. Εμαθα να στύβω το λίγο και να βγάζω το πολύ, από πολύ μικρή. Ο,τι και αν είναι αυτό το πολύ. Γι’ αυτό και ο δίσκος «Τα Επικίνδυνα» από το ποίημα του Κ. Π. Καβάφη που λέει «στις κρίσιμες στιγμές θα ξαναβρίσκω το πνεύμα μου σαν πριν ασκητικό». Τώρα που το σκέφτομαι ίσως η κρίση είναι αυτή που μου έμαθε να καταπιάνομαι με αυτά που δεν γνωρίζω για να τα μάθω, μου έμαθε ακόμα να προσφέρω όσο μπορώ περισσότερο γύρω μου, με όποιον τρόπο. Εχω την εντύπωση πωςμε διαμόρφωσε με τη γενναιότητα να ακολουθώ το ένστικτό μου. Αν κάτι με προβληματίζει και με στεναχωρεί με απορίαστις μέρες μας, είναι η απουσία του κράτους ως έννοιας και ως λειτουργίας καθολικά, μια έλλειψη διάκρισης, ανόητοι φόροι, ακαταστασία, ασυνεννοησία και πανικός. Εύχομαι μια θετική εξέλιξηως προς αυτό».
n Επόμενα σχέδια;
«Βασικό σχέδιό μου είναι να ετοιμάσω ταξίδι για να συναντήσω τη μικρή μου αδελφήΜαριάννα, που μου λείπει πολύ, στον Αλμυρό Μαγνησίας. Μετά έχουν σειρά τα επόμενα. Ζωντανές εμφανίσεις στην Αθήνα, σε τόπους της Ελλάδας και του εξωτερικού. Βιντεοκλίπ που ετοιμάζεται για ένα από τα τραγούδια της «Κουρελούς». Καθώς επίσης δύο νέες ηχογραφήσεις, που θα συμπεριληφθούν στην επανέκδοση της «Κουρελούς» σε συνεργασία με την Protasismusic. Εχω τη χαρά το ένα από τα δύο καινούργια τραγούδια να μου το έχει γράψει σε στίχους και μουσική ο Πετρολούκας Χαλκιάς, συνοδεύοντάς το με το ύψιστο κλαρίνο του. Τον αγαπώ από μικρό παιδί».

HeliosPlus