Δύο ημερίδες με θέμα «Ο κινηματογράφος στην Ελλάδα» διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση. Η πρώτη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου και ώρα 12.00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον (πλ. Αριστοτέλους 10) και η δεύτερη ημερίδα θα διεξαχθεί στην Αθήνα, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και ώρα 12.00 στην αίθουσα Αθηνά του ξενοδοχείου Parthenon (Μακρή 6, Ακρόπολη).
Στις ημερίδες θα μιλήσουν μεταξύ άλλων η υπεύθυνη του έργου και της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης Αργυρώ Μεσημέρη, η ιστορικός τέχνης κ. Ειρήνη Οράτη, ο κριτικός κινηματογράφου (και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) κ. Μισέλ Δημόπουλος, ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Γιώργος Κατσάγγελος, καθώς και συντελεστές του έργου εκ μέρους της ομάδας τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης.
Το έργο περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση πολιτιστικού αποθέματος, την ανάπτυξη εφαρμογών προβολής και διάχυσης πολιτισμικού αποθέματος, την προμήθεια υλικού και βασικού λογισμικού, τη φωτογράφηση της Συλλογής HELLAFFI και τη μετάφραση των μεταδεδομένων και επιλεγμένων τμημάτων από τα τεκμήρια, για να διασφαλιστεί η πρόσβαση του παγκόσμιου κοινού σε αυτά.
Συγκεκριμένα στο πολιτιστικό απόθεμα του έργου περιλαμβάνονται:
1. Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση της συλλογής HELLAFFI
193 γιγαντοαφίσες (διαστάσεων 2mx3m, 2mx5m, 3mx9m).
81 έργα (προσχέδια, μακέτες, λιθογραφίες, ακουαρέλες, σχέδια σινικής κλπ.).
29 φωτογραφίες προσόψεων κινηματογράφων.
2. Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση Εκδόσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
180 βιβλία, συνολικά 20.000 σελίδες
46 κατάλογοι του Φεστιβάλ και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, συνολικά 9.000 σελίδες
3. Ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση Ελληνικών Κινηματογραφικών Περιοδικών
260 περίπου φυσικά τεύχη, συνολικά 25.000 σελίδες
4. Καταλογογράφηση και τεκμηρίωση κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης ΦΚΘ
Καταλογογράφηση και τεκμηρίωση 6.000 τόμων από τους περίπου 13.000 τόμους της κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης του ΦΚΘ (η μεγαλύτερη στην Ελλάδα).
5. Καταλογογράφηση και τεκμηρίωση ταινιών της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης
400 ταινίες από την εξαιρετικά αξιόλογη συλλογή της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης
Αναφορικά με τις εφαρμογές του έργου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αξιοποιεί τις δυνατότητες του διαδικτύου και της κοινωνικής δικτύωσης: Εφαρμογές όπως το MyFestival και το Crowd Sourcing, η πρόσβαση ψηφιακού αποθέματος από έξυπνες συσκευές, τα βιωματικά stands και οι εικονικές εκθέσεις, αναμένεται να διευρύνουν σημαντικά τις διαδικτυακές δράσεις του Φεστιβάλ και να εμβαθύνουν τις σχέσεις του με το κινηματογραφόφιλο κοινό.
Πράξη «Ο Κινηματογράφος στην Ελλάδα»
Yλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» και του ΠΕΠ Μακεδονίας-Θράκης