Γυρισμένη σε φυσικούς χώρους γειτονιών της Αθήνας (Κέντρο, Δραπετσώνα, Πέραμα, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο), η τελευταία ταινία του Βασίλη βαφέα, το «Ρισάλτο», «περιγράφει με χιούμορ και ευαισθησία τη σύγκρουση μεταξύ του κόσμου του θεάματος και μιας κοινωνίας που καταρρέει» όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση της ολοκλήρωσης των γυρισμάτων. «Ρισάλτο» είναι μια ιταλική έκφραση που μπορεί να αποδοθεί ποικιλοτρόπως στα ελληνικά· έφοδος δείχνει να είναι μια λέξη που εδώ ταιριάζει.

Πρόκειται για την ένατη κατά σειρά μεγάλου μήκους κινηματογραφική δημιουργία του 71χρονου Βαφέα, επτά χρόνια μετά την προτελευταία του, «Γυναικείες συνομωσίες». Πρωταγωνιστής της είναι ο Νίκος Πουρσανίδης με τον οποίο ο σκηνοθέτης έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση (ο ίδιος πρωταγωνιστούσε τόσο στις «Συνομωσίες» όσο και στο «Κάθε Σάββατο»).
Στο «Ρισάλτο» ο Πουρσανίδης υποδύεται ένα νεαρό σκηνοθέτη του θεάτρου και της τηλεόρασης, ο οποίος ζει διχασμένος ανάμεσα στον κόσμο του λαμπερού θεάματος και τον κόσμο του οικογενειακού του περίγυρου, με τις οικονομικές δυσκολίες σε μια χώρα σε κρίση. Η ισορροπία μέσα από την ερωτική αναζήτηση θα τον οδηγήσει σε δύσβατα μονοπάτια.
Ο Θάνος Μικρούτσικος με τον οποίο ο Β. Βαφέας έχει συνεργαστεί τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο, έγραψε την μουσική του «Ρισάλτο», ενώ τη διεύθυνση φωτογραφίας ανέλαβε οΚωστής Γκίκας, σταθερός συνεργάτης του Βαφέα και επίσης, εδώ συμπαραγωγός. Εκτός από τον Πουρσανίδη, στο «Ρισάλτο» παίζουν επίσης οι Αιμιλία Αρσένη (κινηματογραφικό ντεμπούτο σε ταινία μεγάλου μήκους), Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Ρίτα Αντωνοπούλου και άλλοι.
Σύμφωνα με την παραγωγής της ταινίας η κεντρική ιδέα της είναι «πώς οι νέοι, γεμάτοι όνειρα και ενέργεια, συνθλίβονται κάτω από το βάρος της οικογένειάς τους (γεμάτης από τραύματα, παθογένεια κ.λπ.), αλλά και της κοινωνίας, που τη χαρακτηρίζουν η αναλγησία, οι απάνθρωποι στόχοι για επιτυχία και η θέληση για απόλυτη κυριαρχία πάνω στα ανεξάρτητα άτομα. Οι καταστάσεις που βιώνει ο ήρωας της ταινίας είναι ιδωμένες μέσα από μία πλάγια και σκωπτική ματιά, που υπογραμμίζει τα κωμικά στοιχεία των διαφόρων σκηνών της ταινίας
Το «Ρισάλτο» είναι μια συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΣΙΓΜΑ Φιλμ, της ΕΡΤ, της ΤΟΝΙΚΟΝ και των εργαστηρίων Σκλάβης.