Τοπία, άνθρωποι, στιγμές αποτυπώνονται και ζωντανεύουν στο καινούργιο λεύκωμα που αντιπροσωπεύει ένα μικρό μόνο δείγμα του πλούσιου φωτογραφικού έργου του Φώτη Καζάζη, που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη, 13 Οκτωβρίου, στις 8 το απόγευμα στην αίθουσα των Εκδόσεων «Γαβριηλίδη» (Αγίας Ειρήνης 17, Αθήνα).
«Συνηθίζω να λέω ότι με τη φωτογραφία πέρασα καλά στη ζωή μου. Διότι η φωτογράφιση είναι για μένα μια φιλοσοφική διαδικασία αυτοσυγκέντρωσης, ηρεμίας, χαλάρωσης, ευχαρίστησης και μέσα από αυτά το ευχάριστο αυτό συναίσθημα που το λέμε ευτυχία», αναφέρει ο Φώτης Καζάζης στο εισαγωγικό σημείωμα του λευκώματος «Φωτογραφίες και Αναφορές».
Γεννημένος στη Νέα Σμύρνη, όπου εξακολουθεί να διαμένει, ο φωτογράφος Καζάζης έδωσε πολύ γρήγορα τα πρώτα δείγματα του ταλέντου του. Κατά τη διάρκεια των έξι δεκαετιών της διαρκούς φωτογραφικής δραστηριότητάς του έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, ενώ έχει διδάξει για χρόνια σε σχολές ελεύθερων σπουδών και στη ΧΑΝ. Έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη στον κόσμο και σε ολόκληρη την Ελλάδα –στον τόπο μας ξανά και ξανά –από όπου έχει αντλήσει το υλικό του.
«Το έργο του Φώτη Καζάζη μπορεί να ενταχθεί κάλλιστα στους κόλπους της Λαογραφίας. Τόσα είναι τα ταξίδια, τόσα είναι τα πρόσωπα, τόσες οι εποχές που αποτυπώνει μέσα σ’ αυτό», επισημαίνει στον πρόλογο του βιβλίου η Κωνσταντίνα Γεωργούλια.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Καζάζης έχει επιμεληθεί και τις πολύ ενδιαφέρουσες λεζάντες των φωτογραφιών του. «Άλλοτε χιουμοριστικές, άλλοτε γλυκόπικρες, αλλά πάντοτε μεστές και περιεκτικές, οι λεζάντες έρχονται να συμπληρώσουν την εντύπωση και την αίσθηση που αφήνει η φωτογραφία παρέχοντες χρήσιμες πληροφορίες και ενισχύοντας τον έντονα λαογραφικό της χαρακτήρα», τονίζει η κ. Γεωργούλια.
Η παρουσίαση του λευκώματος του Φώτη Καζάζη θα γίνει από τον γενικό γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φωτογραφικής Τέχνης (FIAP) και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (ΕΦΕ) Γιάννη Λυκούρη, από τον σκηνοθέτη Νίκο Γκεσούλη και τη ζωγράφο Δήμητρα Λαμπρέτσα.