Μία σειρά πορτρέτων εμπνευσμένη από το βιβλίο του Χρήστου Χρυσόπουλου Φακός στο στόμα (Πόλις, 2012) παρουσιάζει η εικαστικός Ζάννα Αρτέμη στην γκαλερί του Black Duck, από τις 15 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου.
Ο τίτλος της έκθεσης, «200», δηλώνει, όπως λέει η εικαστικός, «τις μοίρες του οπτικού πεδίου του ανθρώπου. Ό,τι βλέπουμε πέφτει μέσα σε αυτή την επικράτεια. Πέρα από εκεί δεν μπορούμε να δούμε τίποτα». Τα εκφραστικά πορτρέτα της εικονίζουν άστεγους συνανθρώπους μας, που μας κοιτάνε στα μάτια με ευθύτητα.
«Το πρόσωπο των ανθρώπων της Ζάννας Αρτέμη, διδιάστατο, ευθύ και άφοβο, κοίτα το θεατή άμεσα», σχολιάζει ο συγγραφέας και φωτογράφος Χρήστος Χρυσόπουλος. «Δεν μοιάζει να διαλέγεται μαζί του, αλλά να δηλώνει την παρουσία του, όντας χειραφετημένο από οποιαδήποτε συναισθηματική συναλλαγή. Με αυτόν τον τρόπο, η δουλειά της Ζάννας Αρτέμη «200» καθίσταται μια πολιτική δήλωση της ύπαρξης του Aλλου, κάτι που στην σημερινή συγκυρία αποκτά σημασία και αναφορά στο πρόσωπο όλων εκείνων των «Aλλων» που κατακλύζουν τις ευρωπαϊκές πόλεις. Ας δούμε τα πορτρέτα αυτά ως παγωμένες στιγμές στον χρόνο. Ως μια ευκαιρία να μελετήσουμε αυτό που η καθημερινότητα μας δεν καθιστά εύκολο: πώς μοιάζει ο άγνωστος που στέκει απέναντι μας».
Δείτε εδώ βίντεο σχετικό με την έκθεση: https://www.youtube.com/watch?v=lfPW64tmtOA&feature=youtu.be
Πού και πότε
Πού: Καφέ-μπαρ Black Duck (Χρήστου Λαδά 9α)
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015, στις 8.30 μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 15 Οκτωβρίου –1 Νοεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές και Σάββατα: 11.00-22.00, Κυριακή: 19.00-22.00