Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται το 2016 από τότε που το βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε την εκχώρηση των Γλυπτών του Παρθενώνα προς το Βρετανικό Μουσείο. Τόσο το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο καιοι επιτροπές διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα σε όλο τον κόσμο πρόκειται να αξιοποιήσουν αυτή την επέτειο.
Προσφάτως ο καθηγητής Ράινχαρντ Στούπεριχ, πρόεδρος της Γερμανικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα εξέφρασε την πρόθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Χαϊδελβέργης να επιστρέψει στη χώρα μας θραύσματα από το Ερεχθείο της Ακρόπολης. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο συνάντησης του Υπουργού κ. Αριστείδη Μπαλτά με τον κ. Στούπεριχ την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Στη ίδια συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα κ. Ντέιβιντ Χιλ και ο πρώην βουλευτής κ. Αντριου Τζορτζ.
Οι αποτρόπαιες καταστροφές του Ναού του Βάαλ στην Παλμύρα καθιστούν τη διεκδίκηση αυτή ακόμα πιο επίκαιρη, γεγονός που ο υπουργός επεσήμανε σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων,σε εκδήλωση στο πλαίσιο της 70ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.