Στο μεταπολεμικό, απελευθερωμένο και αναγεννημένο Παρίσι θα μας ταξιδέψει εφέτος το «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2015» το διάστημα 8-18 Οκτωβρίου. Εκεί όπου ήκμασε η κουλτούρα των καφέ μέσα από την πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη που παρατηρήθηκε στα μπιστρό, στις υπόγειες μπουάτ, στα καμπαρέ. Η πρωτοβουλία, που γεννήθηκε για να μπολιάσει με πολιτισμό και τέχνη μία από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας, το κέντρο της, ανδρώθηκε πολύ γρήγορα σε ένα καταξιωμένο διεθνές πολυφεστιβάλ. To «Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2013» ήταν αφιερωμένο στον Αλμπέρ Καμύ για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, ενώ το «Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2014» ήταν αφιερωμένο στην Βelle Époque και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τα καφέ της rive gauche

Εφέτος ειδικό αφιέρωμα θα γίνει στην ακμή της κουλτούρας των καφέ κατά την περίοδο της rive gauche, εκεί όπου η πολιτιστική και πνευματική έξαρση στεγάστηκε για πάνω από 10 χρόνια στα παραδοσιακά παρισινά καφέ. Τα καφέ, τα μπιστρό, τα καμπαρέ και οι υπόγειες μπουάτ έγιναν χώροι συνάντησης και συνδημιουργίας. Φιλόσοφοι, συγγραφείς, ηθοποιοί, συνθέτες, μουσικοί, εικαστικοί αναμείχθηκαν μεταξύ τους και με την ενεργοποιημένη κοινωνία που διψούσε για έκφραση και προβληματισμό. Ολοι αυτοί οι χώροι φιλοξένησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω του μακαρθισμού στις ΗΠΑ, την παγκόσμια τζαζ μουσική σκηνή και την μπόλιασαν με τον ευρωπαϊκό ιμπρεσιονισμό ανοίγοντας μια καινούργια σπουδαία σελίδα για το μουσικό αυτό είδος. Η πάλαι ποτέ κουλτούρα των καφέ και των μπιστρό εμπνέει τη σύγχρονη πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία που θα πλημμυρίσει για τρίτη χρονιά το κέντρο της Αθήνας, όπου διανοούμενοι και καλλιτέχνες θα συναντηθούν σε «rendez-vous sociaux» σε διάφορα πολιτιστικά και εναλλακτικά καφενεία, όπως τότε στο «Café de Flore», στο «Café des Deux Magots» και στο «Lipp».
Θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, street art, εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις δρόμου, διαλέξεις, ξεναγήσεις και παιχνίδια (σκάκι και τάβλι) είναι μόνο μερικές από τις εκδηλώσεις-δράσεις που θα δώσουν παριζιάνικο αέρα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου. Εκεί όπου πραγματοποιείται το φεστιβάλ, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθης και την πλατεία Καραϊσκάκη, ως τον Σταθμό Λαρίσης, όπου οι περισσότεροι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και όπου εδώ και χρόνια συναντώνται ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, οι κουλτούρες των μεταναστών, ταξιδιωτών και επισκεπτών.
Σταυροδρόμια με νότες

Επίσης, τα αγαπημένα στέκια του μικρού Παρισιού της Αθήνας φιλοξενούν μουσικές από τα σταυροδρόμια των πολιτισμών: από το Παρίσι, τη Βρετάνη, την Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη, τη Νάπολι, το Βερολίνο, τη Λισαβόνα, την Αβάνα, τη Νέα Υόρκη, το Μεξικό και το Μπουένος Αϊρες. Η «Jazz & world music» σκηνή του φεστιβάλ είναι ήδη μια από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα. Πολύ μεγάλα ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα εμφανιστούν στο «Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2015». Αξιο αναφοράς είναι και το ιδιαίτερο αφιέρωμα στον μεγάλο μας συνθέτη Γιάννη Σπανό και τη «γαλλική του πτυχή».
Το πολυφεστιβάλ, που συνδιοργανώνουν για τρίτη συνεχή χρονιά το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, θα φιλοξενήσει για 10 ημέρες περισσότερους από 500 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ένα πλήθος εκδηλώσεων και δρωμένων που θα λάβουν χώρα σε περισσότερα από 40 επιλεγμένα σημεία, όπως δρόμοι, πλατείες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, γκαλερί, μουσικά και θεατρικά καφενεία, πάρκα και άλλους εναλλακτικούς χώρους. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα www.athensartnetwork.gr.

HeliosPlus