Τριάντα επτά αρχαία αντικείμενα βρήκαν και κατάσχεσαν αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής στη διάρκεια έρευνας, με τη συνδρομή της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, στο σπήλαιο του Νέγρου στην περιοχή Βάτσες, στην Αστυπάλαια.

Όπως προέκυψε, τα αντικείμενα αυτά, τμήματα αγγείων διαφόρων τύπων, ήρθαν στην επιφάνεια του σπηλαίου από παράνομες επεμβάσεις και ανασκαφές στο εσωτερικό του, από άγνωστους αρχαιοκάπηλους.

Τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, η οποία αποφάνθηκε ότι όλα χρονολογούνται από την Τελική Νεολιθική Περίοδο (4η χιλιετία π.Χ.), την Κλασική και Ελληνιστική Περίοδο και την Ύστερη Αρχαιότητα και άρα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην εισαγγελία Πρωτοδικών Κω, ενώ οι αναζητήσεις για την ανεύρεση των δραστών συνεχίζονται.