Μια ματιά στις πέντε μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας που θα προβληθούν σε πρώτη προβολή κατά τη διάρκεια του τελευταίου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Αθήνας, που εφέτος κλείνει τα 21 χρόνια λειτουργίας του. Το στοιχείο του θρίλερ ξεχωρίζει εμφανώς.
Μια… άχρηστη ταινία
Τίτλος: «Το σύμπτωμα».
Περί τίνος πρόκειται: Ενα πλάσμα με δερμάτινο μπουφάν και μάτια που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι πανικοβάλλει τους κατοίκους ενός απομονωμένου νησιού. Μονάχα μια παράξενη κοπέλα μοιάζει ικανή να το αντιμετωπίσει. Αν και η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Αγγελου Φραντζή («Το όνειρο του σκύλου», «Μέσα στο δάσος») ακούγεται ως θρίλερ φαντασίας, διαβάζουμε ότι είναι «μια ποιητική έρευνα πάνω στη σκοτεινή και ανοίκεια πλευρά της ύπαρξης».
Παίζουν: Κάτια Γκουλιώνη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Μισέλ Βάλεϊ.
Ο σκηνοθέτης στο «Βήμα»: «Λέω ότι «Το σύμπτωμα» είναι μια ταινία για όλα όσα νομίζουμε ότι είναι ο Διάβολος. Λέω ότι είναι μια ποιητική έρευνα πάνω στη σκοτεινή και ανοίκεια πλευρά της ύπαρξης. Λέω ότι είναι ένα φιλμ που βυθίζεται στον υποσυνείδητο κόσμο μιας γυναίκας για να αγγίξει το σύμπτωμα της άγριας σύγκρουσης ανάμεσα στην ενόρμηση και στην ηθική. Είναι όμως όλα αυτά; Και αν ναι, τι λόγο ύπαρξης έχει μια ταινία για όλα αυτά; Ποιον ενδιαφέρει; Υπάρχουν ταινίες χρήσιμες και ταινίες άχρηστες. Οι χρήσιμες ταινίες είναι αυτές που μιλούν για τα προβλήματα της επικαιρότητας: την κρίση, τους μετανάστες ή τα μαγαζιά που κλείνουν. Οι άχρηστες ταινίες είναι εκείνες που δεν μιλούν για τίποτε. Αναπαράγουν εμμονές, ερευνούν ή ρεμβάζουν εκστατικά. «Το σύμπτωμα» είναι μια τέτοια ταινία. Αχρηστη».
Ημέρα και αίθουσα προβολής: Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, 20.00, ΔΑΝΑΟΣ 1.

Η κάμερα στη θέση του «άλλου»
Τίτλος: «Μικρή Αρκτος».
Περί τίνος πρόκειται: Γνωστή κυρίως από την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της «Ενα τραγούδι δεν φτάνει», η Ελισάβετ Χρονοπούλου μετέφερε στον κινηματογράφο το δικό της διήγημα «Φοράει κοστούμι». Μια ιστορία αγάπης στην οποία, όπως διαβάζουμε, «επιχειρείται για πρώτη φορά στο ελληνικό σινεμά μια ανατρεπτική κινηματογράφηση: στα 12 υποκειμενικά πλάνα η κεντρική ηρωίδα μάς παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή χωρίς ο ίδιος να εμφανίζεται ποτέ στην κάμερα». Ιδωμεν. Η ταινία πάντως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί ως work in progress (δουλειά σε εξέλιξη).
Παίζουν: Σοφία Γεωργοβασίλη, Γιάννης Κοκιασμένος.
Η σκηνοθέτρια στο «Βήμα»: «Η «Μικρή Αρκτος» είναι η ιστορία μιας άγριας κακοποίησης ειπωμένη από τον θύτη. Είναι μια ερωτική ιστορία. Γύρισα όλη την ταινία με την κάμερα κολλημένη στα μάτια του ήρωα προσπαθώντας να δω αυτό που βλέπει. Να μπω στη θέση του. Να καταλάβω πώς φτάνουμε να πληγώνουμε αυτούς που αγαπάμε».
Ημέρα και αίθουσα προβολής: Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, 20.00, ΔΑΝΑΟΣ 1.
Μυστικά σε μια σκοτεινή Αθήνα
Τίτλος: «Μαριονέτες».
Περί τίνος πρόκειται: Γραμμένη από τον ηθοποιό Αλέξη Γεωργούλη, που ανήκει και στο καστ των ηθοποιών, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Παντελή Καλατζή είναι μια «περιπέτεια αγωνίας και μυστηρίου γυρισμένη σε μια άγνωστη, σκοτεινή και γεμάτη πειρασμούς Αθήνα», όπως διαβάζουμε.
Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Γιούλικα Σκαφιδά, Ακης Σακελλαρίου, Γιώργος Χρανιώτης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Ναταλία Δραγούμη.
Ο σκηνοθέτης στο «Βήμα»: «»Ολοι μας έχουμε υπάρξει και θα υπάρξουμε μαριονέτες στη ζωή μας». Κάπως έτσι ήρθε ο τίτλος της ταινίας προτού καν ξεκινήσει η γραφή του σεναρίου. Πρόκειται για την ιστορία του Φίλιππου Κοραή, ενός αδιάφθορου δημοσιογράφου που θα παλέψει ως το τέλος για να μάθει τα αίτια της δολοφονίας του αδελφικού φίλου και συνεργάτη του ρισκάροντας την ίδια του τη ζωή. Στον δρόμο του θα ανακαλύψει ένα πολύ καλά κρυμμένο μυστικό και θα πρέπει να αποφασίσει αν θα γίνει μέρος αυτού ή αν θα φύγει μακριά. Οι «Μαριονέτες» είναι μια προσπάθεια να φέρουμε ένα είδος κινηματογράφου που στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε».
Ημέρα και αίθουσα προβολής: Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, 20.00, ΟΠΕΡΑ 1.
Η μικρή… μεγάλωσε
Τίτλος: «Short fuse».
Περί τίνος πρόκειται: «Δεν χρειάζεται να τραβήξεις τη σκανδάλη για να γίνεις δολοφόνος» είναι το μότο με το οποίο διαφημίζεται η ταινία που συνσκηνοθέτησαν οι Ανδρέας Λαμπρόπουλος και Κώστας Σκύφτας ως συνέχεια της μικρού μήκους ταινίας τους «Dead on Time». Ενα ακόμη θρίλερ λοιπόν που το φεστιβάλ αποκαλεί «μαραθώνιο επιβίωσης ενάντια στον χρόνο».
Παίζουν: Αποστόλης Τότσικας, Ευγενία Δημητροπούλου, Τάσος Νούσιας, Θοδωρής Αθερίδης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Γιώργος Καραμίχος.
Οι σκηνοθέτες στο «Βήμα»: «Η ιδέα για το «Short fuse» ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012, στην πραγματικότητα όμως γεννήθηκε πολλά χρόνια πριν. Πάντοτε ήμασταν λάτρεις των ταινιών δράσης, αλλά θεωρούσαμε απαραίτητο συστατικό ένα καλά δομημένο σενάριο, το οποίο με τις συνεχείς ανατροπές και με την απρόσμενη εξέλιξή του να καταφέρνει να αιχμαλωτίσει τον θεατή. Με γνώμονα αυτό, σε αυτό το φιλμ προσπαθήσαμε να σκιαγραφήσουμε τον παραλογισμό της σύγχρονης εποχής με έναν ωμό ρεαλισμό, αλλά ταυτόχρονα και με σκηνές ιδιόρρυθμου χιούμορ. Σε συνέχεια του μικρού μας φιλμ «Dead on Time», το «Short fuse» αποτέλεσε μια τεράστια πρόκληση από πλευράς παραγωγής στην Ελλάδα της κρίσης καθώς η βασική προτεραιότητα για εμάς και τον Κωνσταντίνο Μουτσινά (παραγωγή) ήταν το τελικό αποτέλεσμα να μην υστερεί σε τίποτε από αντίστοιχες ξένες παραγωγές. Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστούμε να θέσουμε τον θεμέλιο λίθο για έναν νέο κύκλο ταινιών του είδους στο ελληνικό σινεμά».
Ημέρα και αίθουσα προβολής: Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, 22.15, ΟΠΕΡΑ 1.
Απέραντος οίκος ανοχής
Τίτλος: «The republic».
Περί τίνος πρόκειται: Παιχνίδια εξουσίας ανάμεσα σε αδίστακτους επιχειρηματίες και διεφθαρμένα πρόσωπα της εξουσίας στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Δημήτρη Τζέτζα, ένα ακόμη θρίλερ βγαλμένο «κατευθείαν από τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα», όπως διαβάζουμε από την πρώτη ανακοίνωση.
Παίζουν: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Γιάννης Στάνκογλου, Τάκης Σπυριδάκης, Ερρίκος Λίτσης, Βίκυ Παπαδοπούλου κ.ά.
Ο σκηνοθέτης στο «Βήμα»: «Το «Republic» είναι ένας οίκος ανοχής 132.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου οι άνθρωποι χωρίζονται σε πελάτες, εκδιδόμενους και ενδιάμεσους. Το «Republic» ακολουθεί, όπως όλες οι οικονομίες, τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Το «Republic» επιβάλλει τους κανόνες: το ψέμα γίνεται αλήθεια, η βία γίνεται επικοινωνία και η αδιαφορία συνήθεια. Το «Republic» ηγείται από τους αδίστακτους και υπηρετείται από όλους τους υπόλοιπους. Εκανα αυτή την ταινία για να δω κάποιον να σκοτώνει όλους αυτούς».
Ημέρα και αίθουσα προβολής: Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, 22.30, ΔΑΝΑΟΣ 1.

HeliosPlus