Ανακοινώθηκε, την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, η βραχεία λίστα με τα μυθιστορήματα που διεκδικούν το εφετινό βραβείο Booker.

Δύο συγγραφείς από το Ηνωμένο Βασίλειο (ο Τομ Μακάρθι και ο Σαντζίβ Σαχότα), δύο από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (η Αν Τάιλερ και η Χάνια Γιαναγκιχάρα), ένας από την Τζαμάικα (Μάρλον Τζέιμς) και ένας από τη Νιγηρία (Τσιγκόζι Ομπιόμα) συγκροτούν την τελική εξάδα.
Από τη βραχεία λίστα απουσιάζουν, εν τέλει, εγνωσμένης αξίας ονόματα όπως η Αμερικανίδα Μέριλιν Ρόμπινσον και η ιρλανδέζα Αν Ενράιτ. Εκτός έμεινε και ο Άντριου Ο’ Χέιγκαν. Επιβεβαιώθηκε, ωστόσο, η δυναμική που έχει αναπτύξει η Χάνια Γιαναγκιχάρα…
Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Μάικλ Γουντ, αφού αναφέρθηκε στην ειδολογική και υφολογική πολυφωνία της βραχείας λίστας, υπογράμμισε ότι οι συγγραφείς «προέρχονται από πολύ διαφορετικές κουλτούρες και είναι σε διαφορετική φάση της συγγραφικής τους πορείας».
Τα έξι μυθιστορήματα της βραχείας λίστας είναι τα εξής:
«Α Brief History of Seven Killings» (Oneworld Publications) του Μάρλον Τζέιμς
Ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα που διαδραματίζεται σε μια ταραγμένη πολιτικά περίοδο και οργανώνεται γύρω από την ένοπλη επίθεση που δέχθηκε, το 1976, ο θρύλος της ρέγκε μουσικής Μπομπ Μάρλεϊ στο σπίτι του, πριν από μια σημαντική συναυλία.
«Satin Island» (Jonathan Cape) του Τομ Μακάρθι

Σ’ αυτό το βιβλίο πρωταγωνιστεί ένας ανθρωπολόγος. Η εταιρεία στην οποία εργάζεται του έχει αναθέσει τη σύνταξη μιας «Μεγάλης Αναφοράς» που θα συμπυκνώνει την ουσία της εποχής μας, ενός ψηφιακού και κατακερματισμένου κόσμου.
«The Fishermen» (ΟΝΕ, Pushkin Press) του Τσιγκόζι Ομπιόμα

Αγάπη, μίσος και εκδίκηση στη Νιγηρία της δεκαετίας του 1990. Τέσσερα αδέλφια αποφασίζουν να ψαρέψουν σ’ ένα «απαγορευμένο» ποτάμι. Ένας τρελός όμως τους προειδοποιεί και προφητεύει: ο μεγαλύτερος αδελφός θα δολοφονηθεί από ένα από τ’ αδέλφια του. «Οι ψαράδες» αναμένεται να κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

«The Year of the Runaways» (Picador) του Σαντζίβ Σαχότα
Δεκατρείς νέοι άνθρωποι μένουν σ’ ένα σπίτι στο Σέφιλντ της Αγγλίας. Έχουν έρθει όλοι από την Ινδία και επιθυμούν μια νέα αρχή στη ζωή τους. Πολλές μικρές ανθρώπινες ιστορίες, η μία και μεγάλη αγωνία της μετανάστευσης.
«Α Spool of Blue Thread» (Chatto & Windus) της Αν Τάιλερ

Η δομή της οικογένειας στη μακρά της διάρκεια, ένα μυθιστόρημα για όσα εμφανώς ενώνουν και όσα αφανώς χωρίζουν. Η βραβευμένη με Πούλιτζερ συγγραφέας παρακολουθεί τέσσερις γενιές των Γουίτσανκ με οδηγό ένα ηλικιωμένο ζεύγος, την Άμπι και τον Ρεντ, και τα παιδιά τους.
«Α Little Life» (Picador) της Χάνια Γιαναγκιχάρα

Από ένα μικρό κολέγιο της Μασαχουσέτης στη Νέα Υόρκη. Τέσσερις φίλοι (ένας εκκολαπτόμενος ηθοποιός, ένας ζωγράφος που θέλει να δικτυωθεί στους καλλιτεχνικούς κύκλους, ένας απογοητευμένος αρχιτέκτονας και ένας αινιγματικός δικηγόρος) πρωταγωνιστούν σ’ ένα ογκώδες μυθιστόρημα «για την τυραννία της μνήμης και τα όρια της ανθρώπινης αντοχής» το οποίο κέρδισε τους κριτικούς και ενθουσίασε το κοινό.

* Η νικήτρια ή ο νικητής θα ανακοινωθεί το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου, σε μια λαμπερή εκδήλωση στο Γκίλντχολ του Λονδίνου.