«Απο τότε που ήμουν μικρός έχω κατασπαράξει όλα τα είδη μουσικής» δηλώνει ο Αλεξάντρ Ντεσπλά. «Ολες οι μουσικές με ταξιδεύουν σε έναν μουσικό κόσμο.»

Αλλά και η δική του μουσική, ταξιδεύει εμάς, το κοινό του σε πολλούς κόσμους. Με την μουσική του σε ταινίες όπως το «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι», «Ο λόγος του βασιλιά», «Ο αόρατος συγγραφέας και «Ξενοδοχείο Grand Budapest» που εφέτος του χάρισε το πρώτο Οσκαρ του (ήταν η 8ή του υποψηφιότητα), ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος Αλεξάντρ Ντεσπλά βρίσκεται αυτή την στιγμή στην κορυφή της ελίτ των μουσικοσυνεθετών κινηματογράφου παγκοσμίως.

Δίνοντας το παρόν την Δευτέρα το μεσημέρι στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο Ντεσπλά μίλησε για την συναυλία που πρόκειται να δώσει στο Ηρώδειο την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου αλλά και γενικότερα για το τι σημαίνει μουσική στην ζωή του. «Δεν έχω δογματισμούς στη μουσική, δεν επέλεξαν να υπαχθώ σε κάποια σχολή» είπε, αναφέρποντας επίσης ότι γράφει λυρική και όχι ρομαντική μουσική. H συναυλία στο Ηωρώδειο θα είναι με έργα από το σύνολο της δισκογραφικής δουλειάς του Ντεσπλά, που περιλαμβάνει τη μουσική επένδυση για περισσότερες από 40 κινηματογραφικές παραγωγές.

Ως γνωστόν ο Ντεσπλά αγαπά την Ελλάδα, πριν από δυο χρόνια μάλιστα, ήταν ο πρόεδρος του 14ου φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο. Και δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι τον περασμένο Ιούλιο, ο βραβευμένος επίσης με Χρυσή Σφαίρα και Γκράμι μουσικοσυνθέτης είχε παραστεί και στην προβολή του φιλμ του Γουές Αντερσον «Ο απίθανος κύριος Φοξ» στην Ταινοθήκη της Ελλάδας στο πλαίσιο του φεστιβάλ θερινού κινηματογράφου Open Air.

Ο Αλεξάντρ Ντεσπλά γεννήθηκε στο Παρίσι στις 23.8.1961 στο Παρίσι και όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν η αγάπη του για τη μουσική οφείλεται στους γονείς του, που ήταν φανατικοί μουσικόφιλοι. Ως ιπτάμενος φροντιστής της αεροπορικής εταιρίας TWA, ο πατέρας του έκανε ταξίδια σε όλον τον κόσμο και εφοδίαζε το σπίτι με μουσικές από κάθε γωνιά του πλανήτη. Η ελληνική καταγωγή του οφείλεται στην μητέρα του που είναι από τον Βόλο, ενώ ο παππούς του, ο πατέρας της, Αλέξανδρος Λαδόπουλος, ήταν από τη Σμύρνη.

Μικρός ήθελε να μάθει όλα τα όργανα, δεν αρκούνταν στο φλάοπυτο που ήξερε. «Διαπίστωσα όμως» κατέληξε «οτι συνθέτοντας μπορούσα να τα παίξω όλα και καλύτερα γιατί είχα καλύτερους μουσικούς.»

Η καριέρα του Ντεσπλά χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όμως η καταξίωσή του ήρθε το 2003 με τη δουλειά του στην ταινία «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι». Και όμως, πριν από αυτή την ταινία ο Ντεσπλά είχε ήδη γράψει τη μουσική για περίπου 50 ταινίες, 30 τηλεοπτικές σειρές και αμέτρητες μικρού μήκους.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος είπε, στόχος του είναι να σχοληθεί και με άλλα είδη μουσικής, ξεφεύγοντας από τον κινηματογράφο.

Δείτε παλαιότερη συνέντευξη του Αλεξάντρ Ντεσπλά στο ΒΗΜΑ