Έφυγε από τη ζωή, το πρωί της Παρασκευής 4 Σεπτεμβρίου, η εκδότρια του «Κέδρου» Κάτια Λεμπέση ύστερα από πολύχρονη ασθένεια. Έδωσε μια γενναία μάχη με τον καρκίνο. Ήταν 67 ετών.

Η Κάτια (Αικατερίνη) Λεμπέση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 και σπούδασε εκπαίδευση στο προοδευτικό Goddard College στο Βέρμοντ των ΗΠΑ.

Στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης συμμετείχε στο γυναικείο κίνημα και αρχικά ίδρυσε τις εκδόσεις «Κύτταρο» που εξέδωσαν και τα πρώτα φεμινιστικά βιβλία στην Ελλάδα.

Το 1985 απέκτησε τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «Κέδρος», συνεχίζοντας την κληρονομιά της ιδρύτριάς του Νανάς Καλλιανέση, διευθύνοντάς τον με το σύζυγό της Ευάγγελο Παπαθανασόπουλο.

«Ο “Κέδρος” ήταν για μας λαχείο ζωής. Νέοι ορίζοντες ανοίχτηκαν μπροστά μας, που μας έφεραν μεγάλες χαρές αλλά και μεγάλες ευθύνες. Πάνω απ’ όλα όμως κρύβει μια ανυπέρβλητη μαγεία. Είναι ένας χώρος πολυδιάστατος, απρόβλεπτος και απαιτητικός, που προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις» έγραφε η ίδια σε κείμενό της, στην επετειακή έκδοση «Το χρονικό του Κέδρου 1954 –2004».

Η μεγαλύτερη εμπορική της επιτυχία υπήρξε η έκδοση των μυθιστορημάτων του Νίκου Θέμελη.

Η Κάτια Λεμπέση δραστηριοποιήθηκε, από το 2007, στους Οικολόγους Πράσινους.

«Η Κάτια αγαπούσε με πάθος τη ζωή, τη φύση και τους ανθρώπους, και αγαπήθηκε πολύ από συγγενείς, φίλους και συνεργάτες. Όσοι ζήσαμε και εργαστήκαμε κοντά της θα ευλογούμε την τύχη μας γι’ αυτό και θα τη θυμόμαστε πάντα με αγάπη. Καλό ταξίδι, Κάτια μας» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι άνθρωποι των εκδόσεων «Κέδρος».

Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, στις 4μ.μ. από το A΄ Νεκροταφείο Αθηνών.