Συνάντηση φορέων του Οπτικοακουστικού και προσωπικοτήτων με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριο Προκόπη Παυλόπουλο, με θέμα την επαναφορά του ειδικού φόρου επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων για την παραγωγή ελληνικών ταινιών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τις απόψεις τους για το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός Κινηματογράφος και εν γένει ο Πολιτισμός, λόγω της οικονομικής κρίσης, και ειδικότερα οι έλληνες κινηματογραφιστές που αγωνίζονται με τα ελάχιστα μέσα και με προσωπικό κόστος για να κάνουν τις ταινίες τους.

Ο θεατής μέσω του εισιτηρίου βοηθούσε στην συνέχιση της δημιουργίας ελληνικών ταινιών και ο φόρος ήταν ανταποδοτικός.

Ο ειδικός φόρος, μέχρι πρόσφατα, έδινε μια ανάσα στους δημιουργούς, καθώς ήταν ο οικονομικός αιμοδότης του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Αυτή όμως η ελάχιστη οικονομική ενίσχυση έπαψε να υπάρχει.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών κ. Χάρης Παπαδόπουλος, παρέδωσε στον Πρόεδρο επιστολή του Νίκου Κούνδουρου απευθυνόμενη προς τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου στην επιστολή του, επισημαίνει το μεγάλο πλήγμα που έγινε στον ελληνικό κινηματογράφο με την κατάργηση αυτού του μέτρου και ζητάει την ακύρωση του καταστρεπτικού για τον κινηματογράφο Νόμο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε με πολύ ενδιαφέρον όλους τους παρευρισκόμενους και δεσμεύτηκε για μια νέα συνάντηση μετά τις εκλογές.

Έτσι ανοίχτηκε ένας διάλογος με τον Πρώτο Πολίτη της χώρας θεωρώντας ότι αυτό το θέμα είναι εθνικό και οι συναντήσεις θα συνεχιστούν με την Πολιτική Ηγεσία της χώρας.

Καλούμε σε ενότητα όλο τον Κινηματογραφικό χώρο για το σημαντικό αυτό θέμα.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν οι εξής φορείς και προσωπικότητες του Οπτικοακουστικού χώρου:

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος, οι σκηνοθέτες Ροβήρος Μανθούλης, Κώστας Φέρρης, Γιάννης Σμαραγδής, Σταμάτης Τσαρουχάς, η παραγωγός Φοίβη Αγγελοπούλου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Έργων «ΑΘΗΝΑ» Γιώργος Μυλωνάς, ο Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης-ΟΤ Πάνος Παπαδημητρίου, η Β’ Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Υρώ Μανέ, η παραγωγός Ανθή Τούμπη και ο παραγωγός Νίκος Σέκερης (υπεύθυνοι της επιτροπής για την κατάργηση του νόμου) και ο Γεν. Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος-Ακροάματος Κώστας Κεχαγιόγλου.