Το έργο «I/E Elefsis» που προέκυψε από έρευνα στο ηχητικό τοπίο της Ελευσίνας πρόκειται να παρουσιάσει στα πλαίσια του Φεστιβάλ των Αισχυλείων 2015 ο Λιβανέζος καλλιτέχνης Ταρέκ Ατουί. Ο Ατουί δουλεύει αποκλειστικά με ήχο και το δικής του επινόησης όργανο I/E, είναι ένα ηχομονωμένο κοντέινερ ναυτιλιακού τύπου που θα λειτουργεί πολλαπλά ως σημείο αναφοράς όλου του έργου: σταθμός αναπαραγωγής του ήχου, οπτικής πληροφορίας και ως πλάτφόρμα για τις περφόρμανς.

Ο Aτουί προσκάλεσε τον βρετανικής καταγωγής field recordist (ηχογραφέας περιβάλλοντος) Κρις Γουότσον για να συλλέξουν μαζί ήχους από τον αρχαιολογικό χώρο, τη θάλασσα, το λιμάνι και το εγκαταλελειμμένο μετα-βιομηχανικό Ελαιουργείο, όπου γίνονται οι εκθέσεις του Φεστιβάλ.
Η συλλογή αυτών των ήχων διαμόρφωσε τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας ηχητικής σύνθεσης βασισμένης στην παράδοση της musique concrete και, μέσα από αυτή, μια νέα αφήγηση για την πόλη. Οι καθαροί ήχοι του ελευσινιακού τοπίου είναι η βάση για τις τρεις κύριες περφόρμανς της έκθεσης κατά τις οποίες Έλληνες και ξένοι μουσικοί θα αυτοσχεδιάσουν τις συνθέσεις του Atoui και οι οποίες αφενός διαμορφώνουν το χρονολόγιο της έκθεσης, αφετέρου ενεργοποιούν διαφορετικούς χώρους στο Ελαιουργείο.
Συγχρόνως ο Aτουί προσκάλεσε το φωτογράφο Aλεξάντρα Γκουιργκινγκέρ για την καταγραφή των εικόνων στη διαδικασία της ηχογράφησης. Η καταγραφή αυτή, οι ηχογραφήσεις και οι συνθέσεις θα είναι προσβάσιμες εντός του I/E κατά τη διάρκεια της έκθεσης.
3/9 – 11/10
Εγκαίνια: 3/9, 20:30 Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας
Περφόρμανς
3/9 –21:00: Tαρέκ Aτουί
12/9– 21:00: Tαρέκ Aτουί, Acte Vide (Δανάη Στεφάνου, Γιάννης Κοτσώνης) & ARTéfacts ensemble (Θοδωρής Βαζάκας, Μάριος Δαπέργολας, Σπύρος Τζέκος) & Πάνος Αλεξιάδης
11/10– 18:00: Tαρέκ Aτουί, Κρις Γουότσον, KK Nούλ