Οταν τον περασμένο Μάρτιο ο μεξικανός σκηνοθέτης Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ινιαρίτου παραλάμβανε το Οσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για το «Birdman», γύριζε την επόμενη ταινία του «Η επιστροφή» («The revenant») στον Καναδά. Η ταινία βρισκόταν στο στάδιο της προπαρασκευής από τον Σεπτέμβριο του 2014. Στόχος ήταν τα γυρίσματα της ταινίας να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Μάρτιο του 2015. Τα γυρίσματα εν τέλει ολοκληρώθηκαν εφέτος το καλοκαίρι.
Δεν χωρά καμία πλέον αμφιβολία στο ότι τα γυρίσματα της «Επιστροφής», που ήδη συζητείται για τις υποψηφιότητες των προσεχών Οσκαρ, θα μείνουν στην Ιστορία για τις τεράστιες δυσκολίες και τα απίστευτα εμπόδιά τους. Το τρομακτικό κρύο, ο τραυματισμός ανθρώπων, η παραίτηση κάποιων μελών του συνεργείου, η απόλυση άλλων, ο προϋπολογισμός που υπερέβη τον αρχικό (από 95 εκατ. δολάρια έφτασε τα 135!) και το γεγονός ότι η ταινία άρχισε να γυρίζεται στον Καναδά αλλά ολοκληρώθηκε στην… Αργεντινή, μπορούν αμέσως να μας δώσουν το μέγεθος της «ζωντανής κόλασης» των συνθηκών γυρισμάτων της, όπως τα αποκάλεσε το έγκυρο κινηματογραφικό περιοδικό «The Hollywood Reporter».
Με φόντο την αχαρτογράφητη, άγρια φύση της Αμερικής, η «Επιστροφή» αναφέρεται στην ιστορία ενός κυνηγού ονόματι Χιου Γκλας (Λεονάρντο Ντι Κάπριο), ο οποίος τραυματισμένος και εγκαταλελειμμένος από ένα μέλος της ομάδας του, τον Τζον Φιτζέραλντ (Τομ Χάρντι), περιπλανιέται σε ένα εχθρικό περιβάλλον με μόνο όπλο του τη θέληση. Μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες ενός απίστευτα σκληρού χειμώνα και περιτριγυρισμένος από εχθρικές φυλές, ο Γκλας, με μόνο στόχο την εκδίκηση και τιμωρία του Φιτζέραλντ, θα ζήσει μια αδιάκοπη περιπέτεια αναζήτησης και επιβίωσης.
Απ’ ό,τι φαίνεται όμως πάνω στο ταξίδι του Γκλας αντανακλάται το ταξίδι όσων ασχολήθηκαν με τα γυρίσματα της «Επιστροφής». Ο καιρός ήταν όντως εξουθενωτικά κρύος, τόσο πολύ που κάποια στιγμή τα γυρίσματα στον Καναδά ήταν αδύνατον να συνεχιστούν (10 βαθμοί υπό το μηδέν με δυνατό άνεμο). Οταν όμως τα χιόνια έλιωσαν, ο Ινιαρίτου και οι συνεργάτες του έπρεπε να αναζητήσουν μια νέα τοποθεσία οπότε προέκυψε η Αργεντινή, η φύση της οποίας θύμιζε του Καναδά. Φυσικά, ένα ακόμη πρόβλημα ήταν η ανακατωσούρα στο πρόγραμμα ενός από τους δύο σταρ της ταινίας, του Τ. Χάρντι, ο οποίος είχε δεσμεύσεις για γυρίσματα άλλης ταινίας.
«Δεν έχω τίποτε να κρύψω και δεν ντρέπομαι για τίποτε» δήλωσε ο Ινιαρίτου στο «The Hollywood Reporter», όπου παραδέχθηκε τα προβλήματα στα γυρίσματα της ταινίας. Ανάμεσά τους ήταν επίσης η σύγκρουσή του με τον παραγωγό Τζιμ Σκότσντοποουλ (με τον οποίο έκανε το «Birdman»), ο οποίος εν τέλει έφυγε από την ταινία.
Ενα δείγμα των δυσκολιών ήταν ότι αρχικώς οι κομπάρσοι επρόκειτο να είναι 30, όμως εν τέλει έφτασαν τους 200. Ενα άλλο είναι η απόφαση του διευθυντή φωτογραφίας Εμανουέλ Λουμπέζκι (Οσκαρ για το «Birdman» και το «Gravity»), με την οποία ο Ινιαρίτου είχε συμφωνήσει, να χρησιμοποιηθεί μόνον φυσικό φως στα γυρίσματα (κάτι παρόμοιο είχε κάνει ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ στο «Μπάρι Λίντον»). Επίσης, τα γυρίσματα της ταινίας επρόκειτο να έχουν χρονολογική σειρά (συνάδουν δηλαδή με την εξέλιξη της ίδιας της ιστορίας), κάτι που σήμαινε ότι ο καιρός θα έπρεπε να είναι πάντα ταιριαστός, που δεν ήταν.
Μέλη του συνεργείου ανέφεραν στο «Hollywood Reporter» ότι υπήρξε περίπτωση ηθοποιού ο οποίος σφάδαζε από τον πόνο αναγκασμένος να σέρνεται από ένα άλογο ολόγυμνος πάνω στο χιόνι. Ο Ινιαρίτου διαψεύδει ότι ο εν λόγω ηθοποιός υπέφερε και λέει ότι ο ίδιος ο ηθοποιός του είχε πει ότι ήταν «προετοιμασμένος» όταν ο σκηνοθέτης τον είχε ρωτήσει αν αισθάνεται καλά, φοβούμενος κυρίως για τα εκτεθειμένα γεννητικά του όργανα πάνω στο χιόνι.
Σύμφωνα με μέλη του συνεργείου, πολλά προβλήματα θα είχαν αποφευχθεί και πολλά χρήματα θα είχαν σωθεί αν ο Ινιαρίτου κάλυπτε σημεία της ταινίας με ψηφιακά εφέ. Ομως ο μεξικανός σκηνοθέτης ταινιών όπως τα «21 γραμμάρια», το «Biutiful» και η «Βαβέλ» είναι κάθετος σε αυτό το ζήτημα: «Ηταν το μόνο που δεν ήθελα» δήλωσε στο «Hollywood Reporter». «Αν καταλήγαμε σε μια μπλε οθόνη μέσα σε ένα δωμάτιο, να πίνουμε καφέ και όλοι να περνάμε καλά, η ταινία θα κατέληγε σε σκ… Τώρα σε κάνει να φωνάξεις «ουάου!!!»».

HeliosPlus