Ενας μαγευτικός, δροσερός αέρας φύσηξε τις τελευταίες ημέρες στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, απρόσμενο, υπέροχο δώρο δύο σημαντικών ξένων φορέων που εξακολουθούν να αγαπούν και να πιστεύουν στην Ελλάδα. Τις ημέρες που όλοι θεωρούν ότι το κέντρο της Αθήνας έχει πέσει σε πολιτιστικό λήθαργο, το Ιδρυμα Schwarz, που εδρεύει στο Μόναχο, και το Curtis Institute for Music, που εδρεύει στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, το ξύπνησαν χαρίζοντας τέσσερις μουσικές βραδιές σπάνιας μουσικής απόλαυσης.
Το Curtis, που είναι το σημαντικότερο ωδείο της Αμερικής, ιδρύθηκε πριν από 90 χρόνια από τη χήρα του εκδότη Cyrus Curtis με τη βοήθεια, μεταξύ άλλων, του Λεοπόλδου Στοκόφσκι και του πιανίστα Γιόζεφ Χόφμαν. Θεωρείται το πιο επίλεκτο εκπαιδευτικό ίδρυμα των ΗΠΑ, μια που δέχεται το πολύ το 3% των υποψηφίων που θα ήθελαν να φοιτήσουν σε αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σχολή τραγουδιού επιλέγονται κάθε χρόνο δύο ως τρεις ανάμεσα σε περίπου 500 υποψηφίους. Κατά την ενενηντάχρονη ιστορία του σπούδασαν σ’ αυτό ιερά τέρατα παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, ο Τζιαν-Κάρλο Μενότι, ο Νίνο Ρότα, ο Σάμιουελ Μπάρμπερ, οι σολίστες Peter Serkin, Eugene Istomin και Shura Cherkassky, η σοπράνο Anna Moffo, η Janet Perry και τελευταία ο τενόρος Juan Diego Florez, που θριάμβευσε εφέτος στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ.
Στη Γεννάδειο ήρθε μια ομάδα από τους καλύτερους τελειοφοίτους, αστέρια του αύριο, όλοι τους ταλαντούχα νέα παιδιά και συνάμα εξαιρετικά ώριμα μουσικά και ερμηνευτικά.
Το πρώτο βράδυ ο 25χρονος άγγλος πιανίστας Alexander Ullman μας καθήλωσε κυριολεκτικά με τον αγαπημένο του Σοπέν, δίνοντας μάλιστα μια εξαιρετική, πολύ προσωπική ερμηνεία της μπαλάντας αρ. 4 που καταχειροκροτήθηκε. Η σοπράνο Ashley Milanese και ο μπασοβαρύτονος Thomas Shivone με τον χαρισματικό δανό καθηγητή τους Mikael Eliasen δρόσισαν το επόμενο βράδυ με ένα πλούσιο πρόγραμμα Μότσαρτ, Ντονιτσέτι, Μπέρνσταϊν και αγαπημένα μιούζικαλ. Η ερμηνεία μάλιστα του «Summertime» από την όπερα «Porgy and Bess» του Γκέρσουιν σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στην κατάμεστη αίθουσα.
Το τρίτο βράδυ ο νεαρός τσελίστας Τιμόθεος Πετρίν, ταλαντούχο παιδί μουσικής οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη, με τον Alexander Ullman στο πιάνο, μάγεψαν με ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε με Σούμαν και κατέληξε στο «Grand Tango» του Αστορ Πιατσόλα.
Την τελευταία ημέρα, σε μια γιορτή φωνής και ορχηστρικής μουσικής, ένα μουσικό ταξίδι από το Αιγαίο ως την Αμερική, ο καθηγητής και οι τέσσερις σολίστ του ενθουσίασαν και ξεσήκωσαν κυριολεκτικά την κατάμεστη αίθουσα. Και τις τέσσερις βραδιές η ανταπόκριση του κοινού, με πολλούς νέους στο ακροατήριο, ήταν αναπάντεχα αθρόα και ο ενθουσιασμός μεγάλος.
Οι νύχτες κλασικής μουσικής στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη απέδειξαν ότι το κοινό αγαπάει την κλασική μουσική όταν αυτή του προσφέρεται σωστά και διέψευσε περίτρανα όσους υποστηρίζουν το αντίθετο. Δικαίωσε και γέμισε ικανοποίηση τους οργανωτές, τις εμπνεύστριες-χορηγούς του εγχειρήματος, την πρόεδρο των trustees του Curtis Institute of Music, λάτρι της χώρας μας, Νίνα von Maltzahn και την Ελληνίδα Χιόνα Ξανθοπούλου-Shwarz που ζει στη Γερμανία, τη διευθύντρια και κινητήρια δύναμη της Γενναδείου Βιβλιοθήκης Μαρία Γεωργοπούλου και τον διευθυντή της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Jim Wright.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ