Μικρούτσικος στον Κήπο
«Είναι ανάγκη μου να μιλήσω τώρα με αυτόν τον τρόπο. Θέλω να ξαναμαζέψω τα πολύτιμα και να τα δείξω στον κόσμο, ιδίως στους νεότερους για να μάθουν τι κληρονομούν». Ο Θάνος Μικρούτσικος περιγράφει το πλαίσιο της μουσικής του παράστασης με τίτλο «Πώς η Ιστορία γίνεται σιωπή» η οποία παρουσιάζεται στις 4 Σεπτεμβρίου στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η Αφροδίτη Μάνου και ο Κώστας Θωμαΐδης ερμηνεύουν τραγούδια-σταθμούς. Οπως για παράδειγμα τα «Η πιο όμορφη θάλασσα», «Ο Ντικ», «Η δίκοπη ζωή», «Κρύες γυναίκες», «Πιρόγα», «Ρόζα», «Η ταράτσα». Παίζουν οι μουσικοί: Θύμιος Παπαδόπουλος πνευστά, Θοδωρής Οικονόμου πιάνο. Ωρα έναρξης: 20.30.

Παπανικολάου στη Citronne

Ο επίλογος του εφετινού καλοκαιριού στην γκαλερί Citronne στον Πόρο γράφεται πολύ εντυπωσιακά με την έκθεση του έργου του Κώστα Παπανικολάου «Φούγκα VI, Αστικό τοπίο: Εντός και εκτός», ένα ταμπλό 16 μέτρων, μια ζωγραφική αφήγηση ισάριθμων σκηνών και τοπίων της καθημερινό-τητας του δημιουργού στην πόλη, ιδωμένων ανάμεσα από τους κορμούς των δένδρων. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 18 Οκτωβρίου.

κλασική μουσική


Η γοητεία της φωνής
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών εγκαινιάζει τις φθινοπωρινές συναυλίες στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Την Τετάρτη 2/9 η ΚΟΑ υπό τον ολλανδό μαέστρο Γιαν Βερμάνιχ θα παρουσιάσει αποσπάσματα από αγαπημένες όπερες και οπερέτες των Βέμπερ, Πουτσίνι, Ντονιτσέτι, Γιόχαν Στράους υιού αλλά και των ελλήνων συνθετών Χατζηαποστόλου και Σακελλαρίδη. Τα φωνητικά μέρη αποδίδουν η γερμανίδα υψίφωνος Κάρεν Λάιμπερ και ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος. Στις 20.30.
συναυλία


Μάριος Φραγκούλης στην Κηφισιά
«Αθήνα – Μπουένος Αϊρες» είναι ο τίτλος της συναυλίας που δίνει ο Μάριος Φραγκούλης στο Ζηρίνειο Στάδιο στην Κηφισιά στις 2 Σεπτεμβρίου. Ο καλλιτέχνης καλεί το κοινό σε ένα μελωδικό ταξίδι στους ρυθμούς του τάνγκο με «συνταξιδιώτες» το quinteto TANGartO. Τη συναυλία διοργανώνει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών ΚΕΦΙ στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο. Στις 21.00.
θέατρο

ΤΟ ΚΘΒΕ στου Παπάγου
«Η Ιφιγένεια στη Χώρα των Ταύρων» του Ευριπίδη, παραγωγής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζεται στην Αττική και τη Δευτέρα (31/8) θα παιχτεί στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη στον Βύρωνα (στις 21.00). Στις 4/9, την ίδια ώρα, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη. Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος. Με την Αμαλία Μουτούση και τον Γιώργο Χρυσοστόμου.
Η Πραξαγόρα και οι άλλες
Με στόχο να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά και τις ανισότητες, οι Αθηναίες, με πρωτοβουλία της Πραξαγόρας, αποφασίζουν να επέμβουν δυναμικά. Μεταμφιεσμένες σε άντρες εισέρχονται κρυφά στην Εκκλησία του Δήμου και αναλαμβάνουν την εξουσία. Αυτές είναι οι «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη που ανεβάζει σε δική του σκηνοθεσία και διασκευή ο Γιάννης Μπέζος με το Εθνικό Θέατρο. Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης. Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς. Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας. Μουσική και στίχοι: Κωστής Μαραβέγιας. Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου. Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου. Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Γιάννης Ζουγανέλης, Πάνος Βλάχος, Λαέρτης Μαλκότσης, Δανάη Σκιάδη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Θανάσης Ισιδώρου, Παναγιώτης Κατσώλης, Νίκος Μαγδαληνός, Γιωργής Τσουρής. Συμμετέχει 14μελής Χορός. Στις 31/8 στη Θεσσαλονίκη και στις 3/9 στο Ηρώδειο.

Οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη
Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί τους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε δική του απόδοση. Η δραματουργική επεξεργασία είναι της Εύης Σαραγά. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Κοστούμια: Εύα Νάθενα. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Χορογραφία: Αγγελική Τρομπούκη. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Μουσική διδασκαλία: Λία Βίσση. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Αρης Σερβετάλης, Φάνης Μουρατίδης, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Σωκράτης Πατσίκας κ.ά. Παραστάσεις: στην Πετρούπολη, στο Θέατρο Πέτρας (31/8), στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου (1, 2/9) και στην Ηλιούπολη, Δημοτικό Θέατρο του Αλσους – Δ. Κιντής (3, 4/9).

Η «Ηλέκτρα» σε περιοδεία
Μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων στο Badminton, η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Σπύρου Ευαγγελάτου, περιοδεύει. Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης. Σκηνογραφία: Γιώργος Πάτσας. Με τους Μαρίνα Ασλάνογλου, Ρένη Πιττακή, Γιάννη Βόγλη, Θανάση Κουρλαμπά, Θοδωρή Κατσαφάδο, Γιώργο Ψυχογιό, Αγγελο Μπούρα κ.ά. Παραστάσεις στο Μαρούσι – Αμαλιείον (1/9), στον Κορυδαλλό – Δημοτικό Αμφιθέατρο Θανάσης Βέγγος (2/9), στον Πειραιά – Βεάκειο (4/9) και στου Παπάγου – Δημοτικό Κηποθέατρο (5/9).

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» περιοδεύει
Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου παρουσιάζεται σε περιοδεία, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου. Κίνηση – καλλιτεχνική συνεργασία: Φρόσω Κορρού. Σκηνικά – κοστούμια: Kenny MacLellan. Μουσική: Lost Bodies. Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος. Τον Προμηθέα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας. Παίζουν: Γεράσιμος Γεννατάς (Ηφαιστος, Ωκεανός), Δημήτρης Κουρούμπαλης (Κράτος, Ερμής), Marlene Kaminski (Ιώ). Κορυφαίες του Χορού: Αικατερίνη Λούρα, Ιριδα Μάρα. Στις 2/9 στο Γαλάτσι (Αλσος Βεΐκου), στις 3/9 στις Αχαρνές – Θέατρο Μ. Θεοδωράκης, στις 6/9 στον Βύρωνα – Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη.
εικαστικά

Συνεχίζεται η Μπιενάλε στη Θεσσαλονίκη
Συνεχίζεται ως τις 30/9 η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Η κεντρική έκθεση έχει τίτλο «Από την απαισιοδοξία της νόησης στην αισιοδοξία της πράξης». Το κρίσιμο ζήτημα της μετανάστευσης και του –συχνά τραγικού –αντικτύπου του στις ζωές λαών σε ολόκληρο τον πλανήτη, με έμφαση στην περιοχή της Μεσογείου, προσεγγίζουν σημαντικοί ξένοι καλλιτέχνες μέσα από τα έργα τους. Ο Παλαιστίνιος Taysir Batniji, η Τουρκάλα Meric Algun Rinborg, η Ιρακινή Havy Kahraman και ο Βέλγος Nick Hannes συγκαταλέγονται σε αυτούς που προσεγγίζουν ο καθένας με διαφορετικό τρόπο και εικαστικά μέσα (πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, φωτογραφίες) πτυχές της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Στο Περίπτερο 6 της Helexpo-ΔΕΘ (είσοδος από Λεωφ. Στρατού & 3ης Σεπτεμβρίου).

Η περίπτωση Καποδίστρια
Συνεχίζεται ως τις 7/9 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας η ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Η περίπτωση Καποδίστρια». Η έκθεση αποτελεί ένα μικρό αφιέρωμα στο έργο, στους τόπους, στα γεγονότα και στις συναντήσεις στη ζωή του σπουδαίου έλληνα πολιτικού Ιωάννη Καποδίστρια ο οποίος τόσο έντονα στιγμάτισε με τη δράση του το νησί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ